Mødedato: 02.10.2002, kl. 15:30

Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F) og Bo Asmus Kjeldgaard (F) om oprettelse af sundhedsfremmende kontaktsteder for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse (Bilag)

Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F) og Bo Asmus Kjeldgaard (F) om oprettelse af sundhedsfremmende kontaktsteder for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. oktober 2002

 

Sager til beslutning

7. Medlemsforslag fra Frank Hedegaard (F) og Bo Asmus Kjeldgaard (F) om oprettelse af sundhedsfremmende kontaktsteder for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse (Bilag)

FAU 422/2002 J.nr. 422/2002

 

INDSTILLING

Frank Hedegaard (F) og Bo Asmus Kjeldgaard (F) indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget drøfter vedlagte forslag om oprettelse af sundhedsfremmende kontaktsteder for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse.

RESUME

Frank Hedegaard (F) og Bo Asmus Kjeldgaard (F) har bedt om at følgende medlemsforslag drøftes i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:

"Forslag om oprettelse af sundhedsfremmende kontaktsteder for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse. Fremsat af SF.

I forbindelse med behovet for at øge de social- og sundhedsfremmende foranstaltninger og bibringe større social lighed i sundhed for stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse i København, som ikke er inddækket af de almindelige sundhedstilbud, foreslås oprettet et antal sundhedsfremmende kontaktsteder til varetagelse af denne funktion. Oprettelsen af de sundhedsfremmende kontaktsteder skal ses i sammenhæng med behovet for at udvikle nye tiltag i København, der sigter imod at reducere de skader der er forbundet med misbrug af stoffer, herunder at nedbringe de registrerede dødstal blandt byens stofmisbrugere. Derudover skal kontaktstederne koordinere det opsøgende og forebyggende social og sundhedsarbejde i samarbejde med Mændenes Hjem, og kunne visitere til de allerede eksisterende tilbud.

Oprettelsen af kontaktsteder i et bykvarter som Vesterbro hvor stofmisbrugs problemerne er koncentrerede, vil kunne påvirke den høje belastningsgrad der er i dette område i positiv retning og på længere sigt være med til at udtynde problemets koncentration og yderligere kunne understøtte et faldende dødstal. Der findes lignede tiltag i andre lande, og i Frankfurt A.M. har man siden 1994 udviklet det så der i dag findes 18 lignede tilbud i Tyskland.

Forslag.

Der etableres 4 kontaktsteder på Vesterbro til opsøgende og skades reducerende indsats blandt områdets stofmisbrugere, hjemløse, psykisk funktionsnedsatte og prostituerede.

Kontaktstederne skal i sin konkrete etablering (efter servicelovens §88 stk.1) placeres i det miljø stofmisbrugerne frekventerer, med en etableringsgrad således at tilbuddet kan bevare sin mobilitet i forhold til stofproblemernes konkrete vekslende koncentration og tilgodese det forhold, at stofmisbrugere ikke er en homogen gruppe.

En socialpædagogisk og sundheds faglig bemanding af de enkelte kontaktsteder skal tilgodese målgruppens akutte sundheds og sociale problemer og derved reducere de skader der er forbundet med de nuværende betingelser for stofindtagelse.

Der skal i forbindelse med etableringen af kontaktstederne opsættes kriterier for evaluering således at der kan udvikles ny viden om skades reducerende metoder.

Begrundelse for forslaget.

De sundheds fremmende tilbud til byens stofmisbrugere, psykisk syge og hjemløse er i de sidste 2 år blevet omstruktureret. I den forbindelse er sygeafdelingen på Sundholm blev udlagt til 4 af byens herberg som en del af det tidligere familie- og arbejdsmarkeds udvalgs handleplan for området. De nye sundhedstilbud på herbergerne er nyetablerede og evalueringer har vist effekten af denne decentralisering med held kan anvendes overfor målgruppen, men allerede nu fremstår det tydeligt, at der indenfor de eksisterende økonomiske rammer og normeringer ikke vil kunne udføres tilstrækkeligt opsøgende og forebyggende arbejde i stofmiljøet og på hjemløseområdet. Tilbudet i Maria kirke, som blev varetaget af ambulatoriet på Forchammersvej, eksisterede til medio 2000, men konkrete opsøgende projekter som retter sig imod stofmisbrugere på gadeplan har herefter været utilstrækkelige i forhold ti l behovet. Ud fra de erfaringer projektet på Maria kirkeplads viste og udviklede er det blevet synligt at der er behov for en udvidelse af de allerede besluttede decentraliseringer, så den yderligere kommer til at tilgodese det forebyggende, opsøgende og akutte arbejde blandt stofmisbrugere og hjemløse.

På den baggrund foreslår SF, at man opretter 4 sundhedsfremmende kontaktsteder der primært skal varetage de akutte sundheds og sociale opgaver der er i miljøet blandt stofmisbrugere, psykisk syge, prostituerede og hjemløse.

Mange stofmisbrugere er ikke i kontakt med de eksisterende tilbud, enten fordi de er for påvirkede af deres misbrug eller har en psykisk lidelse der gør at de ikke magter at opsøge dem, og det er bl.a. denne gruppe kontaktstederne vil kunne komme i en direkte kontakt med. Da kontaktstederne er små enheder bliver de et tilbud til de stofmisbrugere, der afskærer sig selv fra at søge hjælp fordi sundhedstilbudene i herbergerne ikke giver samme mulighed for anonymitet, eller fordi de endnu ikke er registrerede som aktive misbrugere i det eksisterende behandlingssystem.

Da København stadig er det mest narko belastede område i Danmark registreres de fleste dødsfald blandt misbrugere også her (1998 – 70 døde 1999 – 60. Salän 2000). Overfor dette problem er et operativt akut beredskab (alternativ skadestue) med udgangspunkt i stofmiljøet et tiltag der kan reducere dette problem.

Udover at de sundhedsfremmende kontaktsteder igennem en skadestue funktion vil kunne fremme den direkte akutte sundhedspleje af stofmisbrugernes helbredsskader vil de også kunne fremme præventive indsatser som f.eks. information til stofmisbrugerne om skades reducerende tiltag i forbindelse med stofindtagelse og kunne advare når urene stoffer forhandles.

Kontaktstederne skal igennem sin opsøgende virksomhed kunne visitere videre til de etablerede tilbud eller midlertidige overnatningssteder og natcafeer.

Bemandingen af kontaktstederne skal være tværfaglig således at de etableres med et socialt- som sundhedsfagligt personale og skal være et døgntilbud. Der kan i den forbindelse blive tale om efter- eller videreuddannelse af personale, så den faglige indsats og metodeudvikling, rettes specifikt imod indsatsområdet. Det anbefales desuden af sikkerhedsgrunde at normeringen bliver 2 personaler.

I den aktuelle udvikling af skades reducerende tiltag involveres brugernes egne løsningsforslag i stigende grad. Derfor vil det være relevant at involvere brugerne omkring etableringen af kontaktstederne og opbygge det som et forsøgs- og udviklingsprojekt med efterfølgende evaluering. Det vil give en øget viden om metodeudvikling og kunne kvalificere de beslutninger der videre skal træffes i forhold til marginaliserede grupper.

Da forslaget i sin udformning både involverer sundhedsudvalgets som familie- arbejdsmarkeds udvalgets resort, sendes forslaget til udtalelse i sundhedsudvalget før endelig beslutning.

Økonomi: Her må FAF gerne komme med en udregning der evt. kan bygge på det udgiftsniveau som man anvendte i forbindelse med tilbudet i Maria Kirke. Med en normering på 2 personaler. Da et huslejeniveau er usikkert må dette blive et ca. tal.

Frank Hedegaard og Bo Asmus Kjeldgaard SF"

SAGSBESKRIVELSE

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Evaluering fra fixerum i Münster bilagt efter anmodning fra Bo Asmus Kjeldgaard (F).
  • Notat af 25. september 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, bilagt to underbilag.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top