Mødedato: 02.03.2005, kl. 15:30

Afvisning af en brandordning for virksomheder, der deltager i det sociale ansvar (Bilag)

Afvisning af en brandordning for virksomheder, der deltager i det sociale ansvar (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. marts 2005

 

8. Afvisning af en brandordning for virksomheder, der deltager i det sociale ansvar (Bilag)

FAU 100/2005 J.nr. 100/2005

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med udgangspunkt i høringssvar fra flertallet af arbejdsmarkedets parter undlader at indføre en brandordning for virksomheder, der tager del i det sociale ansvar.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på sit møde 08.09.04, at et medlemsforslag fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F) om at indføre en brandordning for virksomheder skulle sendes i høring hos arbejdsmarkedets parter inden det forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til fornyet beslutning.

Det er nu sket og de indkomne høringssvar er overvejende negative. F.eks. fremfører LO-København og DA-Region Hovedstadsområdet i et fælles høringssvar, "at vi ikke er interesseret og ikke vil medvirke til at en sådan ordning indføres" og at "vi ikke anser det for en kommunal opgave at "brande" virksomheders sociale ansvar".

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller derfor til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at udvalget undlader at indføre den foreslåede brandordning for socialt ansvar.

SAGSBESKRIVELSE

Forslaget om at indføre en brandordning for virksomheder, der tager del i det sociale ansvar, har sit udspring i et medlemsforslag til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard (F). Forslaget blev vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 8. sept. 2004 med følgende ordlyd:

"Det foreslås,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmoder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om at undersøge mulighederne for at indføre et brand for virksomheder, der tager del i det sociale ansvar

at forslaget drøftes med arbejdsmarkedets parter inden iværksættelse"

Udvalget ønskede følgende protokolleret:

"Partierne støtter, at muligheden undersøges samt at det vurderes, om det bør være Københavns kommunes opgave, før der tages endelig stilling."

 

Indholdet i det oprindelige forslag

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forslag til, hvordan sådan en brandordning i praksis kunne udformes var, at en sådan brandordning bør være frivillig for virksomheden og at tildelingen af et fysisk "brandbevis" bør ske efter objektive kriteriet, sådan at virksomheden har mulighed for at få og benytte det fysiske "branddokument", når den private eller offentlige virksomheden ansætter en person i en af de forskellige typer løntilskudsjob eller i et fleksjob.

Branddokument udstedes og tilsendes virksomheden sammen med løntilskudsbevillingen til det pågældende job.

Virksomheder, der måtte ønske det, kan f.eks. hænge branddokument op og på den måde signalere til kunder/medarbejdere osv., at denne virksomhed tager del i det sociale ansvar.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gjorde ligeledes i sin oprindelige indstilling opmærksom på, at der rent forvaltningsmæssigt intet er til hinder for, at en kommune indfører sin egen brandordning for socialt ansvar, men at der på landsplan findes en brandordning for virksomheders sociale ansvar kaldet "S-mærket" der administreres af Beskæftigelses- og Socialministeriet.

 

Høringssvarene

Forslaget har været sendt i høring hos DA-Region Hovedstadsområdet,

LO-København, FTF-Hovedstaden og AF-Storkøbenhavn.

DA-Region Hovedstadsområdet og LO-København har i et fællessvar angivet, "at vi ikke er interesseret og ikke vil medvirke til at en sådan ordning indføres." De to organisationer anfører som begrundelse for deres afslag, at de ikke mener branding af virksomheders sociale ansvar er en kommunal opgave og at en ordning, der udelukkende måler antal personer ansat i løntilskud eller fleksjob ikke er dækkende for at vise virksomheders sociale engagement.

De to organisationer fremfører ligeledes, at de er yderst tilfredse med den samarbejdsaftale, der nu i nogle år har været med Københavns Kommune omkring bl.a. virksomhedsplaceringer af langtidsledige kontanthjælpsmodtagere. Det samarbejde ønsker parterne at fortsætte også i 2005 og anfører, at man "nødigt vil se det arbejde spildt".

FTF-Hovedstaden anfører i sit svar, at "branding som det er foreslået ikke er nogen god ide".

AF-Storkøbenhavn er i sit svar positivt indstillet til forslaget, men anbefaler dog at kommunen også tager hensyn til regeringens fremsatte jobstrategi for handicappede, der også indeholder en plan om en mærkningsordning.

MILJØVURDERING

Forslaget ventes ikke at have miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Forslaget har været i høring hos: DA-Region Hovedstadsområdet, LO-København, FTF-Hovedstaden og AF-Storkøbenhavn

BILAG

Høringssvar

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top