Svar til Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg i forbindelse med høring af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005 (Bilag)
Svar til Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg i forbindelse med høring af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005
22. Svar til Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg i forbindelse med høring af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005 (Bilag)
FAU 26/2005 J.nr. 26/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgiver vedlagte udkast til brev som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget svar på Integrationsrådets høringsbrev af 3. december 2004.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgiver vedlagte udkast til brev som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets svar på Det Rådgivende Integrationsudvalgs høringsbrev af 7. december 2004.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget traf den 8. december 2004, beslutning i spørgsmålet om prioriteringen af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005.
Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg har i deres høringssvar i forbindelse med prioriteringen af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005, stillet en række spørgsmål om bl.a. den fremtidige finansiering af Kringlebakken og prioriteringen af midler til integrationsaktiviteter.
Med indeværende indstilling forelægges udkast til svar til Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse.
SAGSBESKRIVELSE
I det følgende gennemgås de spørgsmål som hhv. Integrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg har stillet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i deres høringssvar, omkring Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005.
Om Integrationsrådets
høringssvar
Integrationsrådet har i deres høringssvar angivet følgende spørgsmål:
1) "At Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fandt en økonomisk løsning, der kan sikre en fremtidig videreførelse af Kringlebakken".
Svar: Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på mødet den 8. december 2004 bl.a. besluttet at: "Forvaltningen sammen med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen undersøger, hvorvidt Kringlebakken eller dele af Kringlebakken kan forankres som et fast tilbud i Københavns Kommune, eller om Kringlebakkens projekt fortsat er relevant" mhp. at drøfte spørgsmålet om Kringlebakkens evt. forankring igen.
Forvaltningen har i overensstemmelse hermed, anmodet om Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens tilkendegivelse, inden spørgsmålet forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til behandling.
2) "At der blev udarbejdet en evaluering af projekt Kringlebakken. Integrationsrådet vil gerne benytte lejligheden til, at efterlyse en sådan evaluering af Kringlebakkens indsats".
Svar: Kringlebakken har udarbejdet evaluering. Kringlebakken har oplyst, at denne er tilsendt Integrationsrådet den 14. december 2004.
3) "Rådet vil gerne bede forvaltningen om, at der i indstillingen angives følgende:
- Forklaring på, hvorfor netop et givent projekt prioriteres til at modtage støttemidler, frem for andre i forhold til en fordeling af en given puljes midler
- Udarbejdelse af målsætninger / succeskriterier for fordeling af midler – både i forhold til puljens formål og anvendelse, og i forhold til den overordnede prioritering af integrationsindsatsen i forvaltningen."
Svar: Baggrunden for prioriteringen af Kringlebakken skal ses i lyset af:
-
At Kringlebakken siden sin oprettelse i 1999 er blevet
prioriteret af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, hvorfor der er kotume for
støtte til Kringlebakken.
Dvs. at såvel Kringlebakken som Kringlebakkens øvrige bevillingsgivere som
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration samt Socialministeriet
har forventning om, at Københavns Kommune fortsat prioriterer indsatsen. Der
skal i den sammenhæng erindres om, at statslig støtte ofte er et resultat af
samtidig kommunal støtte.
- At udviklingen af denne kotume bl.a. skal ses i lyset af Kringlebakkens:
§ Målgrupper af kvinder og piger af anden etnisk herkomst end dansk, der er uden netværk / isolerede,
§ Aktiviteter, der ved oprettelsen især var koncentreret i et boligsocialt svagt område,
§ Brede samarbejde i lokalområdet, og ikke mindst den nye,
§ Opsøgende indsats overfor bl.a. piger på friskoler.
Mht. målsætninger for prioriteringen af indsatsområder for Puljen til integrationsfremmende tiltag, foretages den af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en gang årligt, efter høring af Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.
4) "I indstillingen gør Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget Kringlebakkeprojektet opmærksom på, at projektet ikke kan forvente bevillinger i 2006 på grund af reducerede indtægter fra staten til integrationsformål. Integrationsrådet vil gerne i den forbindelse have oplysninger om, hvor stor en statslig reduktion af indtægterne til integrationsformål, der er tale om i 2005 samt hvilke indsatser / projekter inden for integration, der vil blive prioriteret i 2005 i lyset af denne reduktion".
Svar: I 2006 opstår et finansieringsbehov på 75 mill. kr. som følge af lovændring 2004 mht. finansiering og forventning om markant færre borgere omfattet af integrationslovgivningen. Udgifterne i 2005 er finansieret via ekstraindtægter i 2004, der er hjemtaget på baggrund af en deltaljeret gennemgang af alle integrationssager.
Mht. prioriteringen af konkrete projekter i 2005, afgøres dette af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Det kan oplyses, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i 2004 generelt har prioriteret projekter for kvinder og børn samt et tilbud for bøsser og lesbiske af anden etnisk herkomst end dansk.
5) "Integrationsrådet vil desuden gerne have indsigt i, om Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil prioritere de integrationsprojekter, som på nuværende tidspunkt støttes gennem Puljen til integrationsfremmende tiltag i fordelingen af § 115-Puljen til frivilligt socialt arbejde og Brobygningspuljen, såfremt Puljen til integrationsfremmende tiltag spares væk i 2006."
Svar: Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget prioriterer de modtagne ansøgninger ud fra deres mål. Om en given ansøgning modtager bevilling, er hermed afhængig af det samlede antal ansøgninger til en pulje, og hvilke af ansøgningerne til puljen, der af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget kvalitativt vurderes bedst, at leve op til de politisk fastsatte mål for det eller de politisk prioriterede indsatsområder for puljen.
6) "Endvidere, om de integrationsprojekter, der på nuværende tidspunkt modtager støtte fra Puljen til integrationsfremmende tiltag, vil kunne modtage midler fra § 115 uden at skulle ændre formål og indsatsområde for at være støtteberettigede".
Svar: Det fremgår af sagsfremstillingen, at:
- "Det skal bemærkes, at flere etniske minoritetsforeninger modtager støtte til deres integrationsaktiviteter mht. børn & unge, boligsocialt arbejde og samfundsoplysende aktiviteter. Disse aktiviteter vil ikke længere kunne støttes af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005.
Flere af disse foreningers aktiviteter er dog tillige støtteberettiget via §
115 – Puljen til frivilligt socialt arbejde og Brobygningspuljen, som med
budget 2005 hhv. er øget med 5 mill. kr. og forlænget".
Det kan hermed ikke påregnes at samtlige projekter, der i 2004 har modtaget støtte fra Puljen til integrationsfremmende tiltag, vil kunne modtage støtte i 2005 fra andre puljer. Dette vil afhænge af de konkrete ansøgningers kvaliteter i forhold til de prioriterede indsatsområder under de enkelte puljer.
7) "Slutteligt vil Integrationsrådet spørge Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om udvalget – som foreslået i indstilling af 4. november 2004, under punktet andre konsekvenser – vil fremsætte budgetønske for 2006, om at finansiere forankring af projekter som Kringlebakken og andre større integrationsprojekter, der gennemføres af frivillige organisationer, der på nuværende tidspunkt støttes gennem Puljen til integrationsfremmende tiltag".
Svar: Det fremgår af sagsfremstillingen at:
- "Såfremt der ønskes tilvejebragt finansiering til forankring af Kringlebakken fra 2006 og fremover og / eller andre større integrationsprojekter der gennemføres af frivillige organisationer / etniske minoritetsforeninger, som fx Indvandrer Kvindecentret, FrivilligHuset, Projekt Rabarberland, Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske, FAKTI og Eva's Ark, skal der fremsættes budgetønske herom for 2006".
Spørgsmålet
er hermed afhængig af de politiske drøftelser i forbindelse med budget 2006.
Det skal i øvrigt præciseres i forhold til Integrationsrådets spørgsmål, at der
hermed ikke har været fremsat noget ønske i sagsfremstillingen, men at det
alene er bemærket, at såfremt emnet skal indgå i de politiske drøftelser om
budget 2006, skal der fremsættes budgetønske herom.
På basis af ovenstående er udarbejdet vedlagte udkast til brev til Integrationsrådet. Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgiver udkastet til brev som familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets svar på Integrationsrådets høringsbrev af 3. december 2004.
Om Det Rådgivende Integrationsudvalgs høringssvar
Det Rådgivende Integrationsudvalg har i deres høringssvar angivet følgende spørgsmål:
1) "Det Rådgivende Integrationsudvalg efterlyser således i indstillingen en samlet prioritering af integrationsindsatsen og en vurdering af, hvordan det enkelte projekt passer ind i denne indsats".
Svar: Københavns Kommune har ikke til dato foretaget en tværgående evaluering af resultaterne af de frivillige sociale foreninger, etniske minoritetsforeninger og selvejende institutioner m. fl.'s integrationsarbejde i Københavns Kommune, der vil gøre en vurdering af enkelte aktiviteter i forhold til den samlede indsats muligt.
Der er ingen tvivl om, at en sådan tværgående undersøgelse af det frivillige integrationsarbejde vil være af stor almen interesse og af betydning for den fremadrettede politiske prioritering af den frivillige integrationsindsats i København.
Udgifterne til en sådan evaluering anslås til mellem 2 – 2,5 mill. kr. og forudsætter politisk prioritering af midlerne hertil.
2) "Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bør overveje om retningslinierne (H 36) skal ændres således, at alle har mulighed for at søge midler".
Svar: Jf. de af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets vedtagne retningslinjer på møde den 14. november 2001, vedlagt, skal ansøgeren til Puljen for integrationsfremmende tiltag være en etnisk minoritetsforening.
Baggrunden for beslutningen herom er, at sikre at de aktiviteter der igangsættes under puljen, tager udgangspunkt i de etniske minoriteters egne interesser og ønsker.
Reglerne fortolkes således, at hvis en forening der repræsentere borgere af anden etnisk herkomst end dansk, der ikke er eller kan antages at være repræsenteret af en etnisk minoritetsforening i forvejen, er blevet behandlet på lige fod med en etnisk minoritetsforening. Eksempel herpå er fx Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske samt landsdækkende patientforeninger.
Herudover har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget givet bevillinger til frivillige sociale foreninger m.fl., når Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har vurderet, at en forenings forslag har været af en karakter, som særligt godtgør formålet om at fremme integrationen af borgere af anden etnisk herkomst end dansk og/eller repræsentere et lokalgeografisk område. Et eksempel på dette er fx projekt Rabarberlands initiativer.
En evt. ændring af retningslinjerne vil være i modstrid med intentionen med puljen om først og fremmest, at sikre de etniske minoritetsforeningers muligheder for at igangsætte projekter efter eget ønske. Hertil kommer, at særlige kvalitative projektforslag fra andre ansøgere end etniske minoritetsforeninger i forvejen har mulighed for at nyde fremme, efter Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning herom.
Det vurderes på den baggrund ikke hensigtsmæssigt at reglerne ændres.
På basis af ovenstående er udarbejdet vedlagte udkast til brev, til Det Rådgivende Integrationsudvalg. Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgiver udkastet til brev som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets svar på Det Rådgivende Integrationsudvalg høringsbrev af 7. december 2004.
ØKONOMI
Udgifterne til en tværgående undersøgelse af det frivillige integrationsarbejde estimeres til at udgøre mellem 2 til 2,5 mill. kr. Såfremt Det Rådgivende Integrationsudvalgs ønske skal efterkommes, skal der fremsættes budgetønske herom for 2006.
Udgifterne til evt. forankring af en eller flere etniske minoritetsforeninger, frivillige organisationer, projekter, selvejende institutioner mv., vil afhænge af hvilke aktiviteter, der måtte være ønske om at forankre. Såfremt spørgsmålet skal indgå i drøftelserne om budget 2006, skal der fremsættes budgetønske herom.
Der erindres i forbindelse med ovenstående om, at der fra budget 2006 forventes at opstå et finansieringsbehov på 75 mill. kr., som følge af lovændring 2004 mht. finansiering og forventning om, at markant færre borgere vil være omfattet af integrationslovgivningen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen med indeværende indstilling.
HØRING
Indeværende indstilling er svar til Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg i forbindelse med høringen af Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg, om indstillingen om prioriteringen af Puljen til integrationsfremmende tiltag 2005.
BILAG
· Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 8. december 2004.
· Integrationsrådets høringssvar af 3. december 2004.
· Det Rådgivende Integrationsudvalgs høringssvar af 7. december 2004.
· Udkast til svar til Integrationsrådet.
· Retningslinjer for Puljen til integrationsfremmende tiltag.
· Udkast til svar til Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger