Mødedato: 02.02.2005, kl. 15:30

Behovsprognose fra Dynasoft november 2004 (bilag)

Behovsprognose fra Dynasoft november 2004 (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

2.      Behovsprognose fra Dynasoft november 2004 (bilag)

 

FAU  48/2005  J.nr. 48/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager redegørelsen "Behovsprognose for Børneplanen, november 2004" til efterretning.

 

 

RESUME

Den anden behovsprognose over antallet af daginstitutionspladser ligger nu klar fra Dynasoft, den er udarbejdet november 2004. Prognosen er en opkvalificering af den første prognose fra september 2004.

 

Hovedkonklusionen er, at Københavns Kommune kan tilbyde pasning efter behov for børn under skolealderen, i egen bydel eller nabobydel i 2005 og 2006.

 

Bydelene er inddelt i grønne, gule og røde bydele afhængigt at, hvorvidt der kan tilbydes pasning efter behov i egen bydel. De grønne bydele er: Indre By, Christianshavn, Ydre Østerbro, Ydre Nørrebro, Kgs. Enghave, Valby, Vanløse, Bispebjerg og Sundby Nord. De gule bydele er: Indre Østerbro, Indre Nørrebro og Vestamager. De røde bydele er: Vesterbro, Brønshøj og Sundby Syd.

SAGSBESKRIVELSE

Hovedkonklusioner for hele byen

Et eksternt konsulentfirma er inddraget i udarbejdelsen af kommunens behovsprognoser for antallet af daginstitutionspladser. Den første prognose lå færdig i sensommeren, denne prognose er nu blevet opkvalificeret, og der ligger en ny behovsprognose fra november 2004, der viser behovet for daginstitutionspladser fordelt på bydele.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og konsulentfirmaet Dynasoft har hen over sommeren gennemarbejdet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens datamateriale og udarbejdede i sensommeren en behovsprognose. Denne behovsprognose er i efteråret blevet revideret på baggrund af de erfaringer, der blev gjort i forbindelse med den første kørsel af behovsprognosen. På den baggrund foreligger der nu nye månedsopdelte efterspørgselsprognoser for alle bydele.

 

Samtidig med revisionen af behovsprognosen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen korrigeret udbygningsplanen fordelt på bydele.

 

Efterspørgselsprognosen og udbygningsplanen (etableringen af pladser) er baseret på en række forudsætninger, som er behæftet med usikkerhed. Det gælder f.eks. befolkningsprognosen og efterspørgslen af pladser. Selv mindre ændringer i forudsætningerne kan rykke billedet af behovet, for byen samlet med 500 – 1.000 pladser op eller ned. Man skal være forberedt på denne ikke ubetydelige usikkerhed i planlægningen. Forudsætningerne for beregningen er beskrevet nærmere i rapporten "Behovsprognose for Børneplanen, november 2004".

 

Hovedkonklusion byen som helhed

Dynasofts behovsopgørelse fra november 2004 viser, at Københavns Kommune opfylder målet om pasning ved behov i 2005 og 2006 for 0-5 års området samlet. I hele 2005 er der både nok vuggestue- og børnehavepladser for byen som helhed. I 2006 mangler der i enkelte måneder børnehave og vuggestuepladser, men denne mangel kompenseres af en overkapacitet for den anden type pladser i de specifikke måneder.

 

Men med definitionen af pasning ved behov, der blev godkendt ved mødet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 8. december 2004 (FAU 611/2004): København har pasning ved behov for børn under skolealderen, når alle børn, der har behov, får tilbudt plads i egen bydel eller nabobydelen, opfyldes pasning ved behov i alle Københavns Kommunes bydele i 2005.

 

Behovet for pladser stiger frem til 2008 både på vuggestue og på børnehavesiden. Der vil derfor være behov for en øget udbygning her frem til. Det er særligt på børnehavesiden, at der mangler pladser i perioder af året.

 

Hovedkonklusion for bydelene

Byen inddeles i tre kategorier afhængigt af, hvor stort behovet for pladser forventes at blive i 2005:

1.      De grønne bydele, hvor der vil være pasning efter behov i egen bydel i 2005 og frem.

2.      De gule bydele, hvor pasning efter behov kan blive sæsonbestemt i egen bydel, og hvor antallet af pladser der mangler svarer til mindre end en institution.

3.      De røde bydele, hvor pasning efter behov ikke kan realiseres i egen bydel, og der mangler pladser svarende til mere end en institution.

 

Nedenfor fremgår inddelingen af København i kategorier for 2005, inddelingen kan ændre sig på sigt, i takt med befolkningsudviklingen. Bydelsprognoserne er baseret på en forudsætning om netto nul tomme pladser.

 

De grønne bydele er typisk karakteriseret ved, at der er flere pladser end der er børn, der har behov for pasning. Disse bydele skal fungere som "aflastning" for de nabobydele, der mangler pladser. Ved at tilbyde pasning i en nabobydel for de gule og røde bydele vil det være muligt at tilbyde pasning ved behov for alle bydele i Københavns kommune i 2005.

 

Prognoserne for Dynasoft viser behovet opdelt på måneder, dvs. at der tages højde for de sæsonmæssige udsving i behovet, der er over året som følge af, at overgang til fritidshjem kun sker en gang om året.

 

 

Grønne bydele:

 

Røde bydele:

 

 

Gule bydele:

Indre By

Vesterbro

Indre Østerbro

Christianshavn

Brønshøj

Indre Nørrebro

Ydre Østerbro

 

Sundby Syd

 

Vestamager

Ydre Nørrebro

Kgs. Enghave

Valby

Vanløse

Bispebjerg

Sundby Nord

 

I udregningen af behovet er der taget højde for, at indskrivningen i fritidshjem sker fra 1. april, og ikke som tidligere 1. maj. Til trods for dette er der et stort behov for, at regulere kapaciteten over året. Behovet for pladser varierer med cirka 2.400 pladser alene i 2005, som følge af sæsonudsvinget.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser ved redegørelsen. De miljømæssige konsekvenser ved etablering af pladser, vil der blive redegjort for i de enkelte kapitalbevillinger.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Behovsprognose for Børneplanen, november 2004

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen


 

Til top