Mødedato: 02.02.2005, kl. 15:30

Ansøgning om støtte efter serviceloven § 115 til projet "Hjemløs far" (Bilag)

Ansøgning om støtte efter serviceloven § 115 til projet "Hjemløs far" (Bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. februar 2005

 

 

15.      Ansøgning om støtte efter serviceloven § 115 til projet "Hjemløs far" (Bilag)

 

FAU  33/2005  J.nr. 33/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter at meddele afslag på støtte til projekt "Hjemløs Far".

 

RESUME

Værestedet Fundamentet på Amager har søgt om støtte til et samlingssted for hjemløse fædre og deres børn 1 til 2 gange om måneden, således at hjemløse på en pædagogisk sund måde kan være sammen med deres børn.

 

Fædrene forventes at ville komme ind i et positivt forløb, og det forventes at det vil have en positiv indvirkning på både barn og far og deres fremtidige udvikling.

 

Projektet har været beskrevet i hjemløseavisen "Hus Forbi". Avisen beskrev en situation, hvor 6-7 år gamle piger sammen med en 14-årig dreng havde overnattet i soveposer på gulvet i Fundamentet sammen med deres fædre. Projektet har efterfølgende afvist hjemløseavisens beskrivelse og tilkendegivet at overnatning ikke vil finde sted i værestedet, der ej heller er godkendt til overnatning. Projektet ønsker dog fortsat at kunne  anvise andre overnatningsmuligheder for fædrene og deres børn.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anerkender generelt behovet for kontakt mellem fædre og børn, der ikke til daglig bor sammen. Man skal imidlertid være meget opmærksom på de problemer, der knytter sig til meget belastede familieforhold.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer herudover, at et projekt med 1 - 2 frivillige medarbejdere 1 - 2 gange om måneden  kun har et beskedent indhold af frivilligt socialt arbejde.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurderer, at det beskrevne projekt ikke indeholder den fornødne sikkerhed for positive resultater, og  at opgaven heller ikke egner sig  til løsning via frivilligt socialt arbejde, der er karakteriseret ved skiftende medarbejdere, der ofte er uden relevant faglig baggrund. Projektet kan derfor ikke anbefales.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen henleder opmærksomheden på, at det på flere af kommunens hjemløsetilbud er muligt for hjemløse mænd at have samkvem med egne børn. Således tilbyder Hørhuset, Kollegiet Gl. Køge Landevej og KFUM´s Kollegie mulighed for lejlighedsvis samkvem i weekender og på hverdage efter en konkret vurdering fra botilbuddet.

 

På udvalgsmødet den 8. december 2004 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

"at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejder særskilte indstillinger vedrørende ansøgning fra Fundamentet, Hjemløs far, Holmbladsgade 73, BrugerForeningen for aktive stofbrugere, Korsgade 30, 3., Foreningen Sig nej til stoffer, sig ja til livet, Gl. Kongevej 3-5, 1., samt Værestedet Væksthuset, v/Jenny Bruun, Gårdtoftevej 5, 2700 Brønshøj"

Desuden besluttede udvalget "…at ansøgningen i projekt 254, Ballerup Seminarium, Frivillighedsformidling, Fodboldturnering for hjemløse, flyttes til 2. at, således der laves en selvstændig indstilling i relation til ansøgningen".

Udvalget behandlede den 19. januar 2005 dels ansøgningen fra BrugerForeningen for aktive stofbrugere, Korsgade 30, 3. (Punkt 11, J.nr. FA 11/2005), dels ansøgningen fra Ballerup Seminarium (Punkt 13, J.nr. FA 10/2005).

Her følger indstilling vedrørende ansøgning fra Fundamentet, Hjemløs far, Holmbladsgade 73.

SAGSBESKRIVELSE

Fundamentet, der er et værested i Holmbladsgade 73, 2300 S har ansøgt om støtte til etablering og drift af et samlingssted for hjemløse fædre og deres børn. Hensigten er at benytte værestedet Fundamentet som samlingssted 1 til 2 gange om måneden fra lørdag til søndag, og der er budgetteret med ansættelse af en medarbejder i 40 timer pr. uge.

 

Der forventes at deltage 1-2 frivillige i løbet af en weekend.

 

Baggrunden for projektet angives at være, at hjemløse fædre (hjemløse i bred forstand fra herberger og natcaféer) har ringe mulighed for at være sammen med deres børn på en hensigtsmæssig måde. I stedet ønsker man med projektet at etablere en mulighed for at hjemløse på en pædagogisk sund måde kan være sammen med deres børn.

 

Effekten angives at blive, at fædrene forventes at ville komme ind i et positivt forløb, hvor det at have kontakt med barnet vil være mere naturligt. Håbet er, at fædrene ikke på den måde får et for stort hul i kontakten med barnet, og at dette helt naturligt vil have en positiv indvirkning på både barn og far og deres fremtidige udvikling. Forventningen er videre, at faderen vil få en større motivation til at gøre noget ved sin livssituation og hurtigere komme ind i et udviklingsforløb af positiv karakter.

 

Projektet har været beskrevet i hjemløseavisen "Hus Forbi". Avisen beskrev en situation, hvor 6-7 år gamle piger sammen med en 14-årig dreng havde overnattet i soveposer på gulvet i Fundamentet sammen med deres fædre.

 

På spørgsmål fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har Fundamentet efterfølgende tilkendegivet, at beskrivelsen i hjemløseavisen ikke er korrekt, samt at der ikke er tilladelse til overnatning i Fundamentet. Projektet tilkendegiver dog et ønske om at kunne anvise andre overnatningsmuligheder for fædrene og deres børn.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen noterer, at projekt "Hjemløs far" med 1 - 2 frivillige medarbejdere 1 - 2 gange om måneden  kun har et beskedent indhold af frivilligt socialt arbejde.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anerkender generelt behovet for kontakt mellem fædre og deres børn, og projektidéen tager som udgangspunkt fat i en meget væsentlig problemstilling. Imidlertid bør man være overordentlig opmærksom på hvilken tilgang man har til afhjælpning af de problemer, der knytter sig til meget belastede familieforhold - herunder om det kan blive barnet, der bliver et redskab i bestræbelserne på at bedre den voksnes situation, og i den forbindelse på hvilken måde den form for samkvem påvirker de deltagene børn. Der er tale om svære spørgsmål, hvor svaret ofte ikke er entydigt.

 

Sammenfattende er det Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at de ressourcer og rammer, der er indeholdt i det beskrevne projekt ikke indebærer den fornødne sikkerhed for positive resultater. Det beskrevne projektindhold ses heller ikke at være velegnet til løsning via frivilligt socialt arbejde, da der må påregnes at opstå problemer, der forudsætter en egentlig faglig baggrund, og som ikke er egnet til varetagelse af skiftende frivillige.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at kommunen ved medfinansiering af det beskrevne projekt ville kunne pådrage sig et medansvar for eventuelle uforudsete konsekvenser.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan under henvisning til ovenstående ikke anbefale projektet.

 

Endelig henleder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opmærksomheden på, at det på flere af kommunens hjemløsetilbud er muligt for hjemløse mænd at have samkvem med egne børn. Således tilbyder botilbuddene på Hørhuset, Kollegiet Gl. Køge Landevej og KFUM´s Kollegie, efter en konkret vurdering af lederen, mulighed for lejlighedsvis samkvem i weekender og på hverdage.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Projektudgifterne er opgjort til kr. 126.000, hvoraf ansøgningen om § 115 midler udgør kr. 50.000. Fundamentet har tillige ansøgt Socialministeriet om tilskud på kr. 50.000 fra PUF midlerne. Socialministeriet har ikke imødekommet projektets ansøgning. 

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen. 

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

·        Kopi af ansøgning om støtte til projekt "Hjemløs far".

·        Kopi af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens mail af 17. november 2004 til projektansøger.

·        Kopi af projektansøgers svar af 30. november 2004 til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                          Torben Brøgger


 

Til top