Mødedato: 01.12.2004, kl. 15:30

Fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (bilag)

Fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. december 2004

 

 

8.      Fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (bilag)

 

FAU 580/2004  J.nr. 580/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller overfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

·        At den fælles ramme for pædagogiske tilsyn i daginstitutioner og klubber godkendes

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller endvidere overfor Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

·        At forslaget sendes i høring i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fritidshjem, klubber og bestyrelser.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller endvidere overfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

·        At der ikke foretages yderligere høringer af den fælles ramme blandt institutionslederne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

RESUME

Det pædagogiske tilsyn er et væsentligt led i kvalitetssikringen af daginstitutioner og klubbers pædagogiske tilbud. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ønsker at styrke det pædagogiske tilsyn og har derfor udarbejdet den vedlagte fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Københavns Kommune.

 

Udkastet til den fælles ramme har været til høring blandt institutionslederne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hos de faglige organisationer og de selvejende institutioners administrerende foreninger (paraplyorganisationerne). Udkastet har kun været drøftet med institutionerne i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Derfor indstilles det, at den fælles ramme efterfølgende sendes til høring blandt institutionslederne i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

Den fælles ramme skal udmøntes i konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis i hhv. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. De konkrete modeller skal til høring blandt institutionsledere og organisationer og efterfølgende godkendes politisk. 

 

Udviklingen af det pædagogiske tilsyn er et led i opfyldelsen af hensigtserklæringen om kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske tilbud (H30 i budget 2003).

SAGSBESKRIVELSE

Der har ikke tidligere været fælles retningslinier for det pædagogiske tilsyn i København. Nu har forvaltningerne i samarbejde udviklet denne fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn (se bilag).

 

Rammen omfatter og beskriver de pædagogiske konsulenters årlige tilsynsbesøg i

 

·        kommunale og selvejende daginstitutioner

·        kommunale og selvejende klubber

·        Københavns Kommunes fritidsordninger (KKFO'er)

·        puljeinstitutioner

·        specialtilbud i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

Det pædagogiske tilsyn skal både være kontrol og samtidig udgangspunkt for udvikling. Derfor er der i rammen lagt vægt på processen.

 

Målet har været at udvikle en ramme for systematisk pædagogisk tilsyn, der både kan sikre en fælles standard for tilsynet og respektere de mange forskelle, der er på institutionerne, i de to forvaltninger og i lokalområderne. 

 

Med udgangspunkt i den fælles ramme skal forvaltningerne efterfølgende udarbejde konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis (se også underafsnit 5).

 

1. Formålet med pædagogisk tilsyn

Kommunernes pligt til at føre tilsyn med daginstitutionerne er fastlagt i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område §§ 15 og 16:

 

"Kommunalbestyrelsen har pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses.... Tilsynet omfatter både indholdet af tilbudene og den måde, opgaver udføres på."

 

Tilsynet gælder alle dagtilbud, hvor der indgår en kommunal finansiering. Det omfatter både indholdet af tilbuddene og den måde opgaverne udføres på. Kommunalbestyrelsen fastlægger selv, hvordan tilsynet udøves indenfor lovgivningens rammer.

 

Formålet med det pædagogiske tilsyn i København er

·        At sikre, at institutionerne er egnede til ophold for de børn, de er bestemt for

·        At sikre, at institutionerne løser opgaverne med det indhold og den kvalitet, som er fastlagt i lovgivningen og de kommunale rammer og målsætninger

·        At skabe dialog og refleksion over det pædagogiske indhold, give nye perspektiver på institutionernes opgaver og problemer og dermed bidrage til den pædagogiske udvikling i institutionen

·        At sikre, at der bliver fulgt op på problemstillinger og fokusområder for derved at igangsætte og støtte udviklingen

 

2. Systematik og dokumentation

I systematisk tilsyn er der er fastsat krav til indhold, udførelse og dokumentation af tilsynet og opfølgning på tilsynet.

 

Der er forskellige begrundelser for at indføre en systematisk model for det pædagogiske tilsyn:

·        Kommunen er stor og delt i mange enheder – der er behov for at sikre et fælles grundniveau i alle institutioner

·        Med en systematisk model er det lettere at følge udviklingen i den enkelte institution og i kommunen som helhed via dokumentationen

·        En systematisk model giver mulighed for at samle informationer mere bredt om daginstitutionerne og klubberne

·        Dokumentationen i den systematiske model giver grundlag for refleksion og deraf følgende udviklingstiltag - på institutionsniveau, i lokalområder, på forvaltningsniveau og på københavnerniveau

 

3. Afgrænsning af indholdet i det systematiske pædagogiske tilsyn

Kommunen skal føre tilsyn med den samlede drift af og indholdet i de enkelte institutioner. Det er en bred tilsynsforpligtelse. Den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn beskriver de pædagogiske konsulenters årlige tilsynsbesøg, som er kernen i det pædagogiske tilsyn.

 

Udover de årlige tilsynsbesøg har kommunen kontakt og samarbejde med institutionerne og deres brugere i en række andre sammenhænge. I disse sammenhænge får kommunen også vigtige informationer om institutionerne og deres arbejde. Der er lokale og forvaltningsmæssige forskelle på de konkrete samarbejds- og kontaktflader, men det drejer sig generelt om følgende områder:

 

·        Kontakt til forældre i konkrete sager, møder med lokale og centrale forældrefora og opstartsmøder med forældrebestyrelser

·        Uanmeldte besøg i institutioner – eksempelvis i forbindelse med konkrete sager

·        Udviklingssamtaler med ledere

·        Intern ledelse- og personaleudvikling

·        Dialogmøder med ledere og ledernetværker på tværs

·        Lokalt og konkret samarbejde om udviklingstiltag

·        Supervision – eksempelvis i forhold til børn med særlige behov

·        Sprogstimulering – konsulentfunktion og kontrol

·        Redegørelser og indsamling af oplysninger

·        Samarbejde med Pladsanvisningen

 

4. Tilsyn med andre forhold end det pædagogiske arbejde

Udover det pædagogiske tilsyn fører kommunen også tilsyn med de økonomiske forhold i institutionerne ved godkendelse og opfølgning på budget og regnskab samt kasseeftersyn.

 

Sundhedsplejen fungerer som konsulenter for 0-6 års institutionerne og rådgiver om hygiejne, sund kost, ulykkesforebyggelse mv. Sundhedsplejerskerne har ikke en direkte tilsynsforpligtelse i forhold til daginstitutioner, men tilbyder konsulentbesøg til daginstitutionerne. De pædagogiske konsulenter kan som led i det pædagogiske tilsyn trække på sundhedsplejerskernes viden om de sundhedsmæssige forhold i institutionerne.

 

Institutionerne er også omfattet af tilsyn fra Københavns Brandvæsen og Arbejdstilsynet.

 

0-6 års institutioner, hvor der bliver lavet mad til børnene en eller flere gange ugentlig, er omfattet af fødevarekontrol fra Fødevareregion København.

 

5. Det videre arbejde med konkrete modeller for pædagogisk tilsyn

Når den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn er politisk godkendt, skal forvaltningerne udarbejde konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis. Som led i arbejdet med de konkrete modeller skal der udvikles et effektivt rapporteringssystem, som sikrer, at oplysningerne fra tilsynsbesøgene samles og kan bruges til udvikling og planlægning. Oplysningerne i rapporteringssystem skal også kunne bruges som grundlag for besvarelser, orienteringer og indstillinger til de politiske udvalg.    

 

Det videre arbejde består af følgende elementer:

·        Udvikling af konkrete modeller og rapporteringssystem

·        Undervisning af de pædagogiske konsulenter i forhold til anvendelse af model og system

·        Pilotfase hvor model og system testes på et mindre antal institutioner og eventuelle fejl og mangler udbedres

·        Model og system forventes klar til implementering på hele området i januar 2006

·        Modellen evalueres efter 2 år

 

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn implementeres med de eksisterende personaleressourcer. Vurdering af forbruget af personaleressourcer til praktisering af tilsynsmodellen vil indgå i evalueringen af den samlede model efter 2 år.

 

I forbindelse med udviklingen af de konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis, kan der komme udgifter til etablering af et elektronisk rapporteringssystem, der samler oplysninger fra tilsynet i institutionerne.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Udkast til den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn har sammen med skitse til konkret model for praktisering af tilsynet været til høring blandt institutionslederne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i maj 2004. Udkastet har endvidere været drøftet i Dialoggruppen. Institutionerne er generelt positive overfor udvikling af en model for systematisk pædagogisk tilsyn. I høringen kom der en række spørgsmål og kommentarer til den konkrete udmøntning af tilsynet. Når der foreligger udkast til en konkret model for udmøntning af den fælles ramme, vil det derfor bliver sendt til høring blandt institutioner. Opsamling af høringssvar fra institutionslederne er vedlagt som bilag.

 

De faglige organisationer og de selvejende institutioners paraplyorganisationer har været hørt i samme runde som institutionerne. Organisationerne har udtryk generel tilfredshed med idéen om en fælles tilsynsmodel. De har efterlyst nogle præciseringer i forhold til de selvejende institutioner. På den baggrund er der foretaget nogle ændringer i forhold til høringsudkastet. Høringssvar fra organisationerne er vedlagt som bilag i form af mødereferater. Når der foreligger udkast til en konkret model for udmøntning af den fælles ramme, vil det derfor bliver sendt til høring blandt organisationerne.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Udkast til fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn har været sendt til foreløbig udtalelse – men ikke egentlig høring - hos institutionsledere, forældrebestyrelser og de faglige organisationer i Uddannelses og Ungdomsforvaltningen i august 2004. Herudover har modellen for systematisk tilsyn endvidere været fremlagt for fællesforum som består af institutionsledere fra klubber og fritidshjem som repræsenterer alle 15 bydele i Udannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

Da udkastet ikke endnu har været i egentlig høring i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstilles det, at forslaget sendes i høring i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fritidshjem, klubber og bestyrelser.

 

BILAG

1.      Fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn i daginstitutioner, fritidshjem, KKFO'er og klubber i Københavns Kommune

2.      Opsamling af høringssvar fra institutionsledere i FAF

3.      Høringssvar fra organisationerne

 

                      Grethe Munk                    /                  Peter Rasmussen

 

 

 


 


Til top