Mødedato: 01.12.2004, kl. 15:30

Ny metode til miljøvurdering af indstillinger - godkendelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste (bilag)

Ny metode til miljøvurdering af indstillinger - godkendelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste (bilag)

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. december 2004

 

 

12.      Ny metode til miljøvurdering af indstillinger - godkendelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste (bilag)

 

FAU 572/2004  J.nr. 572/2004

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte positivliste over sagstyper der skal miljøvurderes til efterretning.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at det fra den 1. januar 2005 kun er de indstillinger, der er omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste, der miljøvurderes.

 

RESUME

Der er udarbejdet en positivliste over de sagstyper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der giver væsentlige miljøpåvirkninger, og som fremover skal miljøvurderes i forbindelse med indstillinger til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Positivlisten er udarbejdet i samarbejde mellem alle kommunens forvaltninger for at sikre en ensartet tilgang til miljøvurderinger af indstillinger. De øvrige forvaltninger i kommunen har ligeledes udarbejdet hver en positivliste. I miljøvurderingen vil der som minimum være en beskrivelse af, om en godkendelse af indstillingen vil medføre en positiv, neutral eller negativ påvirkning på opfyldelse af de tilkoblede miljømål. Fra den 1. januar 2005 kun er det således kun de indstillinger, der er omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste, der miljøvurderes.

SAGSBESKRIVELSE

På baggrund af resultaterne fra en evaluering af forvaltningernes erfaringer med miljøvurdering af indstillinger tilbage i 2002 er der udarbejdet en plan for det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger. Planen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004 (BR 123/04).

 

Udgangspunktet for det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger er en positivliste med de typer af sager, som vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet. Til alle sagstyper på positivlisten kobles politisk vedtagne mål og målsætninger. Alle indstillinger på positivlisten skal således miljøvurderes i forhold til tidligere vedtagne miljømål. Som minimum skal det beskrives, om en godkendelse af indstillingen vil have en positiv, negativ eller neutral påvirkning på opfyldelse af de koblede miljømål.

 

Udarbejdelse af positivlisten

Forvaltningernes positivliste er udarbejdet i et samarbejde mellem den enkelte forvaltning, Miljøkontrollen og en ekstern konsulent. Det tværgående samarbejde mellem kommunens forvaltninger har medvirket til at skabe fælles forståelse og sikre ensartethed.

 

Det har været muligt at koble alle sagstyper med miljømål, men det er blevet tydeligt, at detaljeringsniveauet for visse mål er meget forskelligt. F.eks. er miljømålene på sagsområdet "Forankring af miljø" meget overordnede, mens der på "Byggeri – anlæg og drift" optræder mange konkrete mål. Dette forhold vil naturligt afspejle sig i de miljøvurderinger, der bliver udarbejdet i fremtiden.

 

Hvilke sagsområder og sagstyper der er omfattet af positivlisten

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste omfatter følgende sagsområder: byggeri (anlæg og drift), opfyldelse af miljømål under temaet "Fej for egen dør" samt tiltag under temaet "Forankring af miljø". Inden for hvert sagsområde er endvidere beskrevet en række sagstyper der indikerer, hvilke indstillingstyper der skal miljøvurderes. Disse omfatter diverse planer, projekter, bevillinger og status orienteringer.

 

For bygge- og anlægssager betyder den nye metode eksempelvis at der skal foretages en miljøvurdering i forbindelse med forelæggelse af f.eks. en projektplan for etablering af daginstitutionspladser eller i forbindelse med en typisk byggesag. Eventuelle afvigelser fra den først foretagne miljøvurdering vil skulle beskrives ved efterfølgende forelæggelser.

 

Sammenhæng mellem Strategisk miljøvurdering (SMV) og miljøvurdering af indstillinger

Strategisk miljøvurdering er fra i år blevet en fast bestanddel af dele af den kommunale planlægning. Formålet er at analysere miljøproblemer og potentielle løsninger på det tidligste tidspunkt i beslutningsprocessen og dermed integrere miljøhensyn under formulering eller revision af lovgivning, planer og programmer. Direktivet omfatter planer og programmer inden for områderne landbrug, skovbrug, fiskeri, energi, industri, transport, affaldshåndtering, vandforvaltning, telekommunikation, turisme, fysisk planlægning og arealanvendelse.

 

I Københavns Kommune betyder direktivet at bl.a. kommuneplan-strategi, Agenda 21 strategi, samt kommune- og regionplaner skal miljøvurderes. Kravene til indholdet af en SMV er væsentligt større end kravene til indholdet i miljøvurdering af indstillinger. I de indstillinger, der omhandler en plan eller et program, hvor der skal foretages en SMV, vil der i miljøvurderingen som udgangspunkt blive henvist til den udarbejdede SMV. Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at direktivet om SMV kun i særlige tilfælde vil berøre sager til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. 

 

Opdatering af positivlisten

Positivlisten vil blive opdateret en gang om året i forbindelse med afrapportering af data til Københavns Kommunes grønne regnskab. Det vil i den forbindelse blive vurderet om nogle af de indstillinger, der i løbet af året ikke er miljøvurderet burde have været det, og derfor skal optages på positivlisten. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vil blive orienteret om den årlige revidering af positivlisten.

 

Nye miljømål medtages først når de er endeligt vedtaget i fagudvalgene eller i Borgerrepræsentationen. Miljøkontrollen er ansvarlig for at følge hvilke nye miljømål der vedtages, og sikre at dette videreformidles til de øvrige forvaltninger, som herefter opdaterer egne positivlister. Opdateringen vil finde sted en gang i kvartalet.

 

Standardformuleringer

Der vil blive benyttet følgende standardformuleringer i alle forvaltningernes indstillinger under overskriften "Miljøvurdering":

-         Sagstypen er omfattet af positivlisten (efterfulgt af beskrivelse af miljøpåvirkninger)

-         Sagstyper der ikke er omfattet af positivlisten: "Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes"

-         Sagstyper der er omfattet af positivlisten, men som ikke vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser i det pågældende tilfælde: "Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger".

 

Implementering af metoden

Positivlisten har i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen været forelagt for direktionen til orientering samt drøftet med udvalgte medarbejdere med henblik på at udarbejde en fyldestgørende liste. Det vurderes at den nye metode vil gøre det mere overskueligt for medarbejderne at vide, hvornår der skal udarbejdes en miljøvurdering, og hvordan dette skal gøres. For alle forvaltninger gælder at metoden præsenteres for chefer og relevante medarbejdere i løbet af efteråret 2004. I samarbejde med Miljøkontrollen er der planlagt præsentationsmøder for relevante medarbejdere i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvor metoden introduceres i relation til kommunens øvrige miljøvision og –tiltag. Forløbet vil også indeholde demonstration af metoden ved brug af konkrete eksempler på sagsområder og indstillingstyper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Den nye metode forventes klar til brug fra årsskiftet 2004/2005. En beskrivelse af metoden vil figurere på KK-net sammen med forvaltningernes positivlister og eksempler på miljøvurderinger af indstillinger.

 

Konsekvenser for borgerne

De enkelte forvaltningers positivlister vil blive lagt på KK-net, således at det bliver synliggjort for borgerne, hvilke indstillinger der skal miljøvurderes, og hvilke der ikke skal. Det er desuden intentionen, at det generelt skal blive mere tydeligt, hvilken virkning vedtagelsen af en given sag har på de miljømål, der er vedtaget.

 

ØKONOMI

-

 

MILJØVURDERING

Den nye metode vurderes at målrette de fremtidige miljøvurderinger mod de indstillinger, hvor der er størst påvirkninger af miljøet. Intentionen med den nye metode er at gøre det synligt for beslutningstagerne, hvilke konsekvenser en given indstilling har på tidligere vedtagne mål, og dermed skabe grundlag for at efterspørge mere miljøvenlige løsninger.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

 

HØRING

-

 

BILAG

·        Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste af juli 2004

 

 

 

                      Grethe Munk

                                                                 /

                                                                                       Carsten Stæhr Nielsen

 

 


 


Til top