Mødedato: 01.11.2000, kl. 08:00

Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 2. kvartal 2000 (Bilag)

Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 2. kvartal 2000 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. november 2000

 

Sager til drøftelse

10. Nøgletal for arbejdsmarkedsområdet, 2. kvartal 2000 (Bilag)

FAU 631/2000 J.nr. 198/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om nøgletal for arbejdsmarkedsområdet i 2. kvartal 2000 til efterretning.

RESUME

Nøgletallene for Arbejdsmarkedet 2. kvartal 2000 gennemgår tendenser for udviklingen i modtagere og nøgletal for kontanthjælps-, førtidspensions- samt sygedagpengeområdet.

Denne gang er nøgletallene suppleret med et temanotat om særlige grupper på kontanthjælp og førtidspension. Undersøgelsen er baseret på sammenkøringer af data fra visitationssystemerne til behandlingsinstitutioner, bosteder og særforsorgshjem og data fra økonomisystemet. På denne måde har det været muligt at se nærmere på grupper som psykisk syge, psykisk udviklingshæmmede, stofmisbrugere og hjemløse. De omfattede personer udgjorde ca. 7,7% af kontanthjælpsmodtagerne og 8,6% af førtidspensionisterne i december 1999.

SAGSBESKRIVELSE

Nøgletal

De kvartalsvise nøgletal for arbejdsmarkedsområdet er nu udarbejdet for 2. kvartal 2000. Vedlagte nøgletal for arbejdsmarkedet 2. kvartal 2000 gennemgår tendenserne på kontanthjælps-, førtidspensions- og sygedagpengeområdet. Fra nøgletallene kan følgende konklusioner trækkes frem:

  • Antallet af kontanthjælpsmodtagere i 2. kvartal 2000 er steget i forhold til 1. kvartal 2000 og 2. kvartal 1999. Det har resulteret i flere passive kontanthjælpsmodtagere, men også flere i aktivering.

  • Andelen af de over 30-årige, der modtager et aktivtilbud indenfor 12 måneder, er fortsat inde i en positiv udvikling. Således var andelen 83,5% i 2. kvartal mod 81,8% i 2. kvartal 1999. For de under 30 årige er udviklingen stik modsat. Færre får et tilbud om aktivering inden 13 uger.

  • Der er i 1. halvår af 2000 flere, der oplever en periode ude af kontanthjælp efter endt aktivering end i 1. halvår 1999 .

  • Belægningsgraden på revaliderings- og beskyttede institutioner er forbedret til nu 93%.

  • Antallet af tilkendelser af førtidspension ligger på ca. 80 om måneden, og det samlede antal førtidspensionister er støt på vej nedad.

  • På sygedagpengeområdet går udviklingen fortsat i den forkerte retning. Der er en stigning i antallet af modtagere og sagsvarigheden. Af personer, der har været sygemeldt i over 8 uger, er der kun ca. 35%, der havde fået en opfølgningsplan.

  • I flygtninge- og indvandrergruppen er der en stigning i kontanthjælpsmodtagere på passiv hjælp, men også i aktiverede. Det tilsvarer udviklingen for hele kontanthjælpsmodtagergruppen.

Temaundersøgelsen

Temaundersøgelsen omhandler denne gang kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, som på et tidspunkt i 1999, har været indskrevet på en institution, et hjem eller bosted. Det drejer sig om institutioner og hjem for psykisk udviklingshæmmede, psykisk syge, stofmisbrugere og hjemløse.

Nærværende undersøgelse har omfattet 4.871 kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister, eller ca. 10% af det samlede antal modtagere af disse ydelser.

Omkring de forskellige grupper kan det fremhæves:

  • Kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister indskrevet på behandlingssteder for stofafhængige er karakteriseret ved i overvejende grad at være mænd (70%) i alderen 30 – 50 år (78%) og personer med dansk baggrund.

  • Psykisk syge, der er indskrevet på et bosted og modtager forsørgelse af Københavns Kommune (468 personer), er oftest førtidspensionister. Der er en stor spredning af disse førtidspensionister over alle aldersgrupper, dog flest mellem 30 og 39 år. Der er overvejende mænd og personer med dansk eller vest-europæisk baggrund i gruppen.

  • Psykisk udviklingshæmmede (655 personer) på en kommunal forsørgelsesydelse er oftest mænd (59%) og/eller personer med dansk baggrund (94%). Særligt for gruppen kan man sige at der er mange over 50 årige, og en meget stor andel er på førtidspension (97%).

  • Hjemløse på kontanthjælp eller førtidspension, som har været indskrevet på institutioner for hjemløse er primært mænd (59%). Der er en overvægt af personer i alderen 30 – 39 år, men også en stor andel 25 – 29 årige og størstedelen har dansk eller vest-europæisk baggrund.

Det bekræftes i undersøgelsen, at stofmisbrugerne i behandling har en meget lav aktiveringsgrad. Derfor er der formentlig særligt på dette område behov for at øge og målrette en arbejdsmarkedsrettet indsats, således at der opnås en mere helhedsorienteret indsats for gruppen.

ØKONOMI

Ingen.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Nøgletal, Arbejdsmarked – 2. kvartal 2000
  • Temanotat om særlige grupper på kontanthjælp og førtidspension

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

 

Til top