Mødedato: 01.04.2003, kl. 11:00

Initiativer i forhold til mere samarbejde med AF

Initiativer i forhold til mere samarbejde med AF

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. april 2003

 

Sager til beslutning

20. Initiativer i forhold til mere samarbejde med AF

FAU 180/2003 J.nr. 180/2003

 

INDSTILLING

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller;

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om initiativer i forhold til et øget samarbejde med AF-Storkøbenhavn til efterretning.

RESUME

Med regeringens nye initiativer på beskæftigelsesområdet, er der lagt op til et øget samarbejde mellem AF og kommuner, og dermed også AF-Storkøbenhavn og Københavns Kommune.

I den forbindelse er der arbejdet med, hvordan samarbejdet kan udvikle sig på kort og lang sigt, og hvilken betydning det måtte have for kommunens fortsatte rolle som en primær aktør i beskæftigelsesindsatsen.

Forvaltningen har udarbejdet nogle konkrete forslag til samarbejdsprojekter, og der er lagt op til kommende drøftelser af samarbejdsmodeller både med Beskæftigelsesministeriet, Det Regionale Arbejdsmarkedsråd og AF-Storkøbenhavn.

SAGSBESKRIVELSE

I regeringens plan for "Flere i arbejde" er der et ønske om øget samarbejde mellem kommunerne og AF.

Regeringen ligger med harmoniserede regler for forsikrede og ikke-forsikrede op til en mere ensartet praksis i indsatsen for disse to grupper. Fremover vil både kommune og AF skulle anvende de samme aktiveringsredskaber og individuelle kontaktforløb. På længere sigt ønskes der en enstrenget indsats med én fælles indgang til beskæftigelsesindsatsen for både forsikrede og ikke-forsikrede ledige. Regeringen har afsat puljemidler til at igangsætte samarbejdsprojekter mellem AF og kommunerne.

I forbindelse med disse nye initiativer har forvaltningen overvejet forskellige muligheder for samarbejde både på kort og lang sigt, og hvilken betydning det måtte have for kommunens fortsatte rolle som en primær aktør i beskæftigelsesindsatsen.

Hvis kommunen skal bevare en central rolle i beskæftigelsesindsatsen, vurderes det som vigtigt, at kommunen søger indflydelse på hvordan konkrete samarbejdsmodeller bliver udformet.

Derfor har Forvaltningen sammen med Økonomiforvaltningen indledt drøftelser med Beskæftigelsesministeriet og Arbejdsmarkedsstyrelsen om forsøg med en samarbejdsmodel i Københavns Kommune. Dette ligger i naturlig forlængelse af kommunens økonomiske aftale med regeringen fra 2002, hvor det blev indskrevet, at Københavns Kommune gerne indgår i forsøg omkring nye modeller for indsatsen, herunder beskæftigelsesindsatsen.

Endvidere har Det Regionale Arbejdsmarkedsråd indbudt borgmesteren til møde primo april om samarbejdet om to projekter:

Karrierecentret. AF har indbudt Kommunen til at deltage i et projekt om en åben vejledning for beskæftigede og ikke-beskæftigede om karriereveje på arbejdsmarkedet. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på FAU-mødet den 12. marts 2003 at deltage i projektet.

Københavns Kommunes samarbejdsaftale med LO/DA/FTF. RAR/AF har ønsket at deltage i samarbejdet. AF bliver nu inviteret til at deltage, men vil blive bedt om at beskrive, hvordan AF vil bidrage med i samarbejdet.

Disse to projekter indgår i AF's resultatkontrakt for 2003 som mål for samarbejdet med kommunerne.

Derudover er der udarbejdet nogle supplerende forslag til samarbejdsprojekter fra både AF-Storkøbenhavn og Københavns Kommune, som tænkes inddraget i drøftelser mellem AF og kommunen. De nye samarbejdsprojekter, som Forvaltningen gerne vil bringe på banen i forhold til AF, er:

Fælles analyser.

Københavns Kommune er præget af nogle helt særlige forhold omkring befolkningssammensætning, arbejdsmarkeds- og erhvervsstrukturer, hvilket gør det interessant at betragte Københavns Kommune som et selvstændigt arbejdsmarked. Det foreslås på den baggrund at AF og Københavns Kommune iværksætter et fælles analyseberedskab omkring analyser på tværs af ledighedsgrupper, som går i dybden med målgruppebeskrivelser, beskrivelser af indsatsen i forhold til forskellige målgrupper og erhvervs- og arbejdsmarkedsstrukturer i Københavns Kommune. På sigt kan de fælles analyser bidrage til koordination, planlægning og udnyttelse af de to "systemers" tilbudsvifte samt udbygning af samarbejdet.

Fælles kompetenceudviklingsprojekt omkring den nye lovgivning

Redskaberne i beskæftigelsesindsatsen for forsikrede og ikke-forsikrede ledige bliver fremover de samme, og for begge grupper skal der gennemføres CV-samtaler og et individuelt kontaktforløb.

På mange områder kan Kommunen og AF få gavn af et større samarbejde i fremtiden. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, at de to organisationer nærmer sig hinanden i sprog og metode omkring især de individuelle kontaktforløb. Et samarbejdsprojekt kan således bestå i at gennemføre et fælles uddannelsesprogram, hvor det centrale er at skabe større sammenhæng mellem de to systemers metoder og skabe et fælles sprog omkring redskaber og de individuelle kontaktforløb.

Beskæftigelsesministeriet har afsat to puljer på hver 30 mill. kr. til at understøtte samarbejds- og kompetenceudviklingsprojekter. Arbejdsmarkedsstyrelsen har endvidere indbudt Københavns Kommune til at deltage i styregruppen for Styrelsens kompetenceudviklingsprojekt. I projetket skal der udvikles og gennemføres et fælles uddannelsesprogram for AF og kommuner.

Udbygget samarbejde omkring offentlig jobtræning.

Københavns Kommune har i forbindelse med en omlægning af beskæftigelsesorganisationen, etableret et selvstændigt center – Center for Offentlig Jobtræning – som udelukkende arbejder med placering og opfølgning på personer i offentlig jobtræning. Københavns Kommune er forpligtiget til at stille offentlige jobtræningspladser til rådighed for AF (aktuelt 2200 pladser). Denne opgave varetages af Center for Offentlig Jobtræning, der kontakter offentlige arbejdsgivere og henter jobordrer ind i jobbanken.

Center for Offentlig jobtræning har s&arin g;ledes samarbejdet med AF-Storkøbenhavn om offentlige jobtræningspladser for ledige dagpengemodtagere og har udvidet aftalen til også at omfatte om opfølgning under forløbene. Opfølgningen sker f.eks. via jobsøgningskurser m.v.

Centret har derudover opbygget kompetencer i forhold til afdækning af ressourcer og placering af kontanthjælpsmodtagere, og disse kompetencer kunne også anvendes i forhold til de forsikrede ledige. Forslaget er således, at kommunen varetager hele opgaven omkring offentlige jobtræningspladser, hvilket betyder tilvejebringelse af offentlige jobtræningspladser, afklaring og placering af ledige samt opfølgning under forløbet.

AF har foreslået samarbejde om:

AF's sprogmodel.

AF har tilbudt kommunen at indgå i 3 forskellige projekter, der er opbygget udfra AF'sprogmodel. Sprogmodellen er udviklet til ledige nydanskere, og består i kombinationstilbud omkring vejledning, afklaring, visitation, aktivering og jobdansk. Projekterne er i nogen grad overlappende i forhold til Kommunens eksisterende tilbud, der er dog delelementer i modellen som kan være interessante at indgå i en dialog om.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser.

ØKONOMI

Ved indgåelsen af konkrete samarbejder med AF forventes det, at initiativerne kan finansieres indenfor de to systemers eksisterende ramme til beskæftigelsesindsatsen. Der kan blive tale om et øget finansieringsbehov til f.eks. kompetenceudvikling, men det er muligt, at der kan opnås støtte til dette via Beskæftigelsesministeriets puljer.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen konsekvenser

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top