Mødedato: 01.04.2003, kl. 11:00

Evaluering af Tolketelefonen (Bilag)

Evaluering af Tolketelefonen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. april 2003

 

Sager til beslutning

19. Evaluering af Tolketelefonen (Bilag)

FAU 178/2003 J.nr. 178/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager vedlagte evaluering af Tolketelefonen til efterretning.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på baggrund af evalueringen drøfter Tolketelefonens fremtid, herunder om en fremtidig finansiering skal på ønskelisten til Budget 2004.

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog ved budgetforhandlingerne for budget 2001 at afsætte 3,4 mill. kr. årligt for en 3-årig periode til etablering og drift af en tolketelefon.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 7. februar 2001 bl.a., at der skulle oprettes en Tolketelefon i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at ydelsen skulle tilbydes alle institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og skoler og fritidshjem i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at servicen skulle evalueres i 2002 med henblik på en evt. justering af personale og brugerkreds samt at man i forbindelse med evalueringen skulle overveje muligheden for at udvide servicen til andre forvaltninger.

Da forsøgsperioden udløber 31. december 2003 ønsker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på baggrund af forvaltningens evaluering tager en drøftelse af Tolketelefonens fremtid. Evalueringen viser, at ordningens kapacitet ikke udnyttes fuldt ud. Desuden er enhedsomkostningerne høje.

Såfremt ordningen skal videreføres helt eller delvis forudsættes en tilførelse af budgetmidler i 2004 (evt. på ønskelisten).

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog ved budgetforhandlingerne for budget 2001 at afsætte 3,4 mill. kr. årligt for en 3-årig periode til etablering og drift af en tolketelefon.

Tolketelefonen åbnede for brugerne den 3. maj 2001. Der er i Tolketelefonen ansat syv tolke (i første omgang blev tolkene midlertidigt ansat til 28. februar 2002, men deres midlertidige ansættelse er efterfølgende blevet forlænget frem til projektperioden udgang den 31. december 2003). Tolketelefonen tilbyder tolkning på 11 forskellige sprog og har telefontid mandag til fredag kl. 9.45-17. For at kunne anvende Tolketelefonen skal den enkelte institution oprettes som bruger med et tildelt abonnementsnummer.

Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningens evaluering

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen lavede i januar 2003 en evaluering af Tolketelefonen. Denne viser:

  • at der p.t. er tilmeldt 382 enheder som brugere
  • at Tolketelefonen i langt overvejende del er blevet anvendt af institutioner tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og her er det primært daginstitutionerne og de lokale centre der har brugt Tolketelefonen.
  • at tidsmæssigt må det konstateres, at anvendelsen af Tolketelefonen generelt breder sig over hele dagen (åbningstiden), og der er således ikke tale om særlige perioder med en spidsbelastning.

  • at fordelingen af de ønskede tolkninger på sprog nok ganske naturligt viser, at der er størst søgning på de sprog, der repræsenterer de største indvandrergrupper i København, dvs. arabisk, tyrkisk og somali.
  • at Tolketelefonen ikke bruges i tilstrækkelig grad til at kunne beskæftige de ansatte tolke fuldt ud, hvorfor tolkene også anvendes til andre opgaver i Tolkeformidlingens regi, eks. skriftlige oversættelser, vikarierende som tolkeformidlere, som censorer ved test af freelance tolke m.v.
  • at Tolketelefonen sidder inde med uudnyttede ressourcer .

 

Tolketelefonens fremtid

Forsøgsperioden for Tolketelefonen udløber pr. 31. december 2003 og der skal derfor tages stilling til servicens fremtid.

 

 

 

Umiddelbart vurderet synes der at være 4 mulige scenarier herfor:

  1. Nedlæggelse af Tolketelefonen ved projektperiodens udløb.
  2. Borgerrepræsentationens bevilling til Tolketelefonen udløber den 31. december 2003, og tolkene er ansat tidsbegrænset til samme dato, hvor deres ansættelse således automatisk vil ophøre.

    Det skal bemærkes, at en beslutning om nedlæggelse af Tolketelefonen må forventes at føre til, at tolkene vil søge væk før tid, og det defor ikke vil være muligt at opretholde en tilfredsstillende service frem til den reelle lukning af Tolketelefonen.

     

  3. Videreførelse af Tolketelefonen.
  4. En videreførelse af Tolkeformidlingen kunne ske ved at Tolketelefonen blev permanentgjort som en fast del af den nuværende Tolkeformidling. En permanentgørelse vil betyde, at de nuværende midlertidigt ansatte tolke vil skulle fastansættes.

    Udgifter til en videreførelse af tolketelefonen vil udgøre 2,5 mill. kr. årligt.

    Såfremt ordningen skal videreføres helt eller delvis forudsættes en tilførelse af budgetmidler i 2004 (evt. på ønskelisten).

  5. Videreførelse af Tolketelefonen i reduceret omfang.
  6. Evalueringen viser at de ansatte tolke ikke beskæftiges fuldt ud ved telefontolkning, hvorfor tolkene også anvendes til andre opgaver i Tolkeformidlingens regi. En videreførelse af Tolketelefonen kunne derfor evt. ske i en reduceret form, eksempelvis ved en reduceret åbningstid, øget brug af freelance tolke og tolkning på færre sprog.

    Udgifter til en videreførelse af tolketelefonen i reduceret omfang vil udgøre 1,5 mill. kr. årligt.

    Såfremt ordningen skal videreføres helt eller delvis forudsættes en tilførelse af budgetmidler i 2004 (evt. på ønskelisten).

  7. Videreførelse med samtidig udvidelse af brugerkredsen.

Tolketelefonen ligger inde med uudnyttede ressourcer. For at få bedst mulig udbytte af Tolketelefonen ved en videreførelse vil det være naturligt at udvide brugerkredsen for servicen, evt. således at brugen af Tolketelefonen for eksterne brugergrupper blev pålagt en brugerbetaling. Man kunne forestille sig et gradvist optag af følgende brugergrupper, hvor service til københavnske borgere prioriteres først:

  1. Alle forvaltninger i kommunen
  2. Læger/hospitaler i Københavns Kommune
  3. Evt. andre offentlige myndigheder i kommunen, f.eks. AF
  4. Andre kommuner (f.eks. Århus, Odense, Ålborg, Frederiksberg, Dragør, Tårnby)

Det skal bemærkes, at Tolketelefonen har fået henvendelser fra institutioner i andre af kommunens forvaltninger samt Århus kommune om evt. brug af Tolketelefonen.

Det er allerede i dag qua deltaljeret statistik om alle bruger/opkald teknisk muligt at afregne forbrug for brugere, der evt. vil skulle betale for ydelsen. Afregning af betalende brugere kræver således ikke nye investeringer i software el.lign.

Såfremt ordningen skal videreføres helt eller delvis forudsættes en tilførelse af budgetmidler i 2004 (evt. på ønskelisten).

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige økonomiske konsekvenser.

ØKONOMI

Midlerne til Tolketelefonen er afsat af Borgerrepræsentationen for en 3-årig projektperiode med udløb 31. december 2003.

I den nuværende forsøgsordning er afsat 3,4 mill. kr. årligt til tolketelefonen. Ved videreførelse/permanetgørelse skønnes udgifterne at udgøre mellem 1,5 – 2,5 mill. kr. årligt afhængig af den valgte model. Besluttes en videreførelse/permanentgørelse skal udgiften indprioriteres på budget 2004.

HØRING

Der vil skulle ske høring af Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet, når Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning foreligger.

ANDRE KONSEKVENSER

BILAG

  • Evaluering af Tolketelefonen af 14. januar 2003

 

 

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

 

 

 

 

Til top