Mødedato: 01.04.2003, kl. 11:00

Redegørelse for 4 ugers ventetidsgaranti for botilbud for psykisk syge og handicappede

Redegørelse for 4 ugers ventetidsgaranti for botilbud for psykisk syge og handicappede

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 1. april 2003

 

Sager til beslutning

15. Redegørelse for 4 ugers ventetidsgaranti for botilbud for psykisk syge og handicappede

FAU 187/2003 J.nr. 187/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager redegørelsen om 4 ugers ventetidsgaranti for særlige botilbud til handicappede og psykisk syge til efterretning, herunder at en eventuel garanti fra år 2010 forudsætter, at der årligt afsættes ca. 120,5 mill. kr. fra år 2004 og fremefter.

 

RESUME

Beslutningen om en redegørelse for forudsætninger for og konsekvenser af en 4 ugers ventetidsgaranti kommer i forlængelse af Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgetaftale 2003 indeholdende en række serviceforbedringer for Københavnerne herunder indførelse af en 4 ugers ventetidsgaranti til plejeboliger, der forefindes i Sundhedsforvaltningens (SUF) regi. En 4 ugers ventetidsgaranti i SUF forventes iværksat i indeværende år.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har, som opfølgning af budgetaftalen 2003, bedt om en redegørelse for forudsætninger for og konsekvenserne af en ventetidsgaranti på 4 uger for andre plejeboligtilbud, dvs. de særlige botilbud til handicappede og psykisk syge. Særlige botilbud omfatter botilbud i bofællesskab (SL §§91 og 93), døgndækkede bocenter/bosteder (SL §92) og særlige døgntilbud til handicappede børn (SL §40).

En 4 ugers ventetidsgaranti indebærer, at der maksimalt går 4 uger fra det centrale visitationsteams godkendelse af ansøgeren til et særligt botilbud, til ansøgeren får mulighed for at flytte ind. En person afgår fra ventelisten i samme øjeblik vedkommende bliver godkendt og samtidig får tilbudt en bolig – svarende til ca. 4 uger før den dato personen flytter ind.

Med anvendelsen af denne definition er der ingen personer, der står på venteliste, når 4-ugers ventetidsgarantien er opfyldt.

Såfremt en 4 ugers ventetidsgaranti indføres vil der være behov for at udarbejde en anden sagsbehandlingspraksis i forbindelse med ventelisteadministration. Dertil en praksis omkring jævnlig opfølgning og tilbagemelding til de ventende, hvor ventetidsgarantien er bortfaldet, og herunder evt. revisitation. Det vil betyde ekstra tilførsel af ressourcer til sagsbehandling og ventelisteadministration.

Afvikling af den eksisterende venteliste pr.1.1.2004 på psykiatriområdet forudsætter etablering af 150 nye boliger mellem 2004 og 2008. De samlede anlægsudgifter er 42,0 mill. kr. og årlig driftsudgifter 40,0 mill. kr. ved fuld drift i 2010. Den gennemsnitlige årlige drifts- og anlægsudgifter vil være 25 mill.kr pr. år fra 2004-2010 og herefter 40 mill.kr i årlig drift.

Indførelse af en 4 ugers ventetidsgaranti på psykiatriområdet forudsætter, at der tages højde for det samlede forventede udbygningsbehov. Det vil sige summen af det forventede udbygningsbehov og det forventede udbygningsbehov som følge af "Øvrige faktorer" (H:S psykiatriplan, udslusning fra Sct. Hans Hospital m.v.). Det betyder tilsammen etablering af 316 nye boliger mellem 2004 og 2008. Samlede anlægsudgifter: 154 mill.kr og årlige driftsudgifter 82 mill. kr.

Indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti på psykiatriområdet vil kunne ske i år 2010 under forudsætning af området tilføres 66 mill. kr. pr. år til anlæg/drift fra 2004 –2010, og herefter 82 mill. kr. i årlig drift.

På handicapområdet er udbygningsbehovet 111 pladser til en samlet anlægssum af 132 mill. kr. og samlet årlig driftsudgift på 56,1 mill. kr. Indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti på handicapområdet vil kunne ske i år 2007 under forudsætning af området i årene 2004-2008 tilføres 54,4 mill. kr. til anlæg/drift og herefter 56,1 mill. kr. til årlige driftsudgifter fra 2009 og i årene fremefter.

En 8 ugers ventetidsgaranti ville svare til, at alle stod på venteliste i 4 uger efter godkendelse fra det centrale visitationsteam - og at der herefter ville gå 4 uger før personen flyttede ind i botilbuddet.

Besparelsen ved en 8 ugers ventetidsgaranti, i forhold til en 4 ugers ventetidsgaranti svarer til i alt 7,1 mill.kr. årligt i perioden 2004-2010, og herefter 5,5 mill.kr i årlige driftsudgifter.

SAGSBESKRIVELSE

1. Sagsbeskrivelse: se vedlagte redegørelse.

2. Sammenfatning af redegørelsen:

Udgangspunktet for en 4 ugers ventetidsgaranti er at sikre, at borgere med behov for et særligt botilbud og uden egen bolig, ikke skal vente unødig længe på et særligt botilbud. Særlige botilbud omfatter botilbud i bofællesskab (SL §§91 og 93), døgndækket bocenter/bosteder (SL §92) og særlige døgntilbud til handicappede børn (SL §40).

En 4 ugers ventetidsgaranti indebærer, at der maksimalt går 4 uger fra det centrale visitationsteams godkendelse af ansøgeren til et særligt botilbud, til ansøgeren får mulighed for at flytte ind. Der vil dog være tilfælde, hvor ventetidsgarantien ikke bør være gældende. Det drejer sig om:

  • Personer, som allerede bor i et særligt botilbud, men som venter på en anden tilsvarende bolig, når den centrale visitation vurderer, at den nuværende bolig opfylder de samme kriterier til behandling, som den ønskede bolig. Internt ventende indgår derfor ikke i beregningen for en 4 ugers ventetidsgaranti.
  • Hvis en ansøger ønsker et bestemt botilbud, eller et botilbud beliggende et bestemt sted i København. (Dette svarer til gældende regler på dagsinstitutionsområdet.)
  • Hvis en ansøger takker nej til tilbuddet om en bolig. Ansøger vil dog fortsat være på ventelisten til et særligt botilbud.

Vurdering af forudsætninger for implementering af en 4 ugers ventetidsgaranti bygger på overvejelser omkring.

  • Nuværende venteliste og udbygningsplan
  • Ventelisteadministration
  • Befolkningsudviklingen generelt
  • Demografisk udvikling i sygdomsmønstret
  • Afledte virkninger af H:S Psykiatriplan, samt udslusning af langtidsindlagte på Sankt Hans Hospital
  • Fritvalgsordningen for botilbud jf. SL §92

Ved administration af en ventetidsgaranti, er det vigtigt at sikre en god visitations- og indflytningsproces for den enkelte. En ledig bolig er ikke nødvendigvis den rigtige bolig til den ansøger, som er omfattet af ventetidsgarantien. At sikre, at beboeren får en bolig målrettet behovet indebærer en optimering, og en større grad af centralisering og sagsadministrationen i forbindelse med visitation og eventuel revisitation.

Muligheder og begrænsninger for udbygning.

Flere faktorer spiller ind på efterspørgslen af særlige botilbud. Eksempelvis den generelle boligmangel i Københavns Kommune. Afhængig af tilbuddets karakter er det vanskeligt at finde egnede fysiske placeringsmuligheder til sociale tilbud i Københavns Kommune. Dette gælder specielt når, der er tale om botilbud til grupper med særlige behov, hvor nabohøringer m.v., kan trække sagsbehandlingen ud og give langvarige etableringshorisonter og i værste tilfælde betyde, at udvalgte placeringsmuligheder må opgives.

Ved udbygning forudsættes en periode på 2 år fra anlægsstart til idriftsættelse af boligerne.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Psykiatriområdet

Indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti på psykiatriområdet vil kunne ske i år 2010 udfra følgende nedenstående forudsætninger:

Scenarium 1: Afvikling af den eksisterende venteliste pr.1.1.2004 ved etablering af 150 nye boliger mellem 2004 og 2008.

Samlede anlægsudgifter 42,0 mill. kr. og årlig driftsudgifter 40,0 mill. kr. ved fuld drift i 2010.

Scenarium 2: Afvikling af den forventede venteliste pr.1.1 2010 ved etablering af 270 boliger mellem 2004 og 2008.

Samlede anlægsudgifter 76,0 mill. kr. og årlige driftsudgifter på 77,0 mill. kr. ved fuld drift i 2010.

Udbygningsbehovet på 270 boliger er sammensat af den eksisterende venteliste på 150 personer og den forventede nettotilgang til ventelisten på gennemsnitligt 20 personer årligt over 6 år. Den forventede nettotilgang bygger på en ændring i alderssammensætningen på bocentrene indenfor de sidste 4 år, hvorved antallet af døde (afgange) er mindsket markant. Samtidig med fald i antal afgange fra bocentrene forventes også et mindre fald i antallet af årlige godkendelser til boligerne. Det skal bemærkes, at der er tale om en prognose, og at det faktiske behov derfor kan afvige i positiv- eller i negativ retning.

Scenarium 3: Øvrige faktorer (virkninger af H:S Psykiatriplan, udslusning af langtidsindlagte på Sct. Hans Hospital m.v.).

De øvrige faktorer betyder samlet forventet etablering af 46 nye boliger i 2004 og 2005.

Samlede anlægsudgifter på 76,0 mill. kr. og årlige driftsudgifter på 15,0 mill. kr. ved fuld drift i 2010.

Scenarium 2+3: Det samlede forventede udbygningsbehov udgør summen af Scenarium 2 og Scenarium 3, dvs. summen af det forventede udbygningsbehov og det forventede udbygningsbehov som følge af "Øvrige faktorer" (H:S psykiatriplan, udslusning fra Sct. Hans Hospital m.v.).

Scenarium 2+3 betyder tilsammen etablering af 316 nye boliger mellem 2004 og 2008.

Samlede anlægsudgifter: 154 mill.kr og årlige driftsudgifter 82 mill. kr.

De gennemsnitlige årlige drifts- og anlægsudgifter.

Scenarium 1: 25 mill.kr pr. år fra 2004-2010 og herefter 40 mill.kr i årlig drift.

Scenarium 2: 44 mill. kr. pr. år fra 2004-2010 og herefter 77 mill. kr. i årlig drift.

Scenarium 2+3: 66 mill. kr. pr. år fra 2004-2010 og herefter 82 mill. kr. i årlig drift.

Handicapområdet:

Indførsel af en 4 ugers ventetidsgaranti på voksenomr&ar ing;det vil kunne ske i år 2007 under forudsætning, at voksenområdet udbygges med 45 pladser til en samlet anlægssum af 15,2 mill. kr. og en samlet drift for 20,4 mill.kr.

På børneområdet skal der etableres 66 pladser for at kunne indføre en 4 ugers ventetidsgaranti i år 2007. Anlægssummen anslås at være 116,8 mill. kr. og driftsudgiften vil årligt være 35,1 mill. kr.

Samlet set vil det betyde etablering af 111 pladser til en samlet anlægssum af 132 mill. kr. og samlet årlig driftsudgift på 56,1 mill. kr.

De gennemsnitlige årlige drifts- og anlægsudgifter.

Det svarer til, at der årligt i årene 2004-2008 skal afsættes 54,4 mill. kr. til anlæg/drift, hvorefter den årlige driftsudgift fra 2009 og i årene fremefter vil være 56,1 mill. kr.

Tabel 1. Gennemsnitsudgift pr. år for anlæg og drift i udbygningsperiode

Psykiatriområdet

Forudsætning: Ingen personer på ventelisten

(4-ugers ventetidsgaranti)

Anlæg

Drift

I alt

Mill. kr.

Scenarie 1.

Afvikling af den eksisterende venteliste pr. 1.1.2004, efter udbygning med de planlagte 30 boliger til psykisk syge i 2003.

6,0

18,9

24,9

Scenarie 2

Afvikling af den forventede venteliste 2004-2009.

Forventet afgang fra boligerne er gnsn. 20 personer lavere årligt, end den forventede tilgang til ventelisten.

10,9

33,3

44,2

Scenarie 3

Effekten af demografiudvikling, H:S psykiatriplan og langtidsindlagte på SHH mv.

10,8

11,1

21,4

Udgift for forventet udbygningsbehov pr. år i perioden 2004-2010

Scenarium 2 + Scenarium 3

21,7

44,4

66,1

Handicapområdet

Forudsætning: Ingen personer på ventelisten

(4-ugers ventetidsgaranti)

Anlæg

Drift

I alt

Mill. kr.

Børn minimumsmodel

Afvikling af ventelisten, plus befolkningstilvæksten som udviklingsfaktor.

9,6

7,4

16,9

Børn maksimummodel

Afvikling af ventelisten, plus befolkningstilvæksten samt udviklingen i antallet af handicappede som udviklingsfaktorer.

23,4

17,9

41,2

Voksne

Afvikling af den nuværende venteliste.

3,0

10,2

13,2

Voksne + børn (minimum)

 

12,6

17,5

30,1

Voksne +børn (maksimum)

 

26,4

28,0

54,4

Udgift for forventet udbygningsbehov pr. år i perioden 2004-2008

Voksne +børn (maksimum)

26,4

28,0

54,4

Handicap og psykisk syge området i alt

Forudsætning: Permanent venteliste på 4 uger

(8-ugers ventetidsgarati)

Anlæg

Drift

I alt

Mill. kr.

Handicapområdet

Voksne + børn (maximum)

25,4

26,6

52,0

Psykisk syge

Scenarie 2 +3

21,1

40,3

61,4

Udgift for forventet udbygningsbehov pr. år i perioden 2004-2008

Maximumsmodel ved 8 ugers ventetidsgaranti

46,5

66,9

113,4

Opfyldelse af en 4 ugers ventetidsgaranti forudsætter, at der afsættes ca. 121 mill.kr årligt i perioden 2004 til 2010.

Opfyldelse af en 8 ugers ventetidsgaranti forudsætter, at der afsættes ca. 113 mill. kr. årligt i perioden 2004 til 2010.

ANDRE KONSEKVENSER

Der skal tages hensyn til eventuelle utilsigtede konsekvenser, ved en 4 ugers ventetidsgaranti, i forhold til gråzoner og sektorsamarbejde.

HØRING

Der bør ske en høring af relevante samarbejdspartnere i forbindelse med en ventetidsgaranti på 4 uger.

BILAG

  • Redegørelse for 4 ugers ventetidsgaranti for særlige botilbud til handicappede og psykisk syge.

Grethe Munk /

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top