Høring vedr. evaluering af integrationsprojekter
Høring vedr. evaluering af integrationsprojekter
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 31. august 2005
Åbne punkter
5. Høring vedr. evaluering af integrationsprojekter
IU 23/2005 J.nr. IU 30/2005
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende
Integrationsudvalg,
at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde den 31. august 2005 beslutter at afgive vedlagte udkast til høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har den 8. august
2005 sendt indstilling om evaluering af integrationsprojekter i høring.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg i høringssvaret gør Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opmærksom på, at målbare kvalitets- og resultatkrav indgår i udarbejdelsen af en ny integrationspolitik.
SAGSBESKRIVELSE
Det fremgår af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling, at forvaltningen definerer et integrationsprojekt som:
"En indsats, der i overensstemmelse med de fastlagte mål for projektet, indenfor en fastlagt tidsbegrænset periode og med de til projektet afsatte ressourcer, mindst 100.000 kr., og som et supplement til de ordinære aktiviteter, hat til opgave at bidrage til at etniske minoritetsborgere får mulighed for at udnytte deres evner og ressourcer med henblik på at blive deltagende og ydende medborgere på lige fod med samfundets øvrige borgere".
Til brug for evalueringen af de integrationsprojekter, der findes på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen område, vil der typisk tages udgangspunkt i metodikker fra de samfundsvidenskabelige og humanistiske tilgangsvinkler. Hyppigst opnås de bedst dækkende beskrivelser ved kombinationer af kvalitative og kvantitative metoder. På baggrund af antallet af integrationsprojekter vurderes det hensigtsmæssigt, at en samlet evaluering i vidt omfang baseres på spørgeskemaundersøgelser og statistisk analyse kombineret med kvalitative interview med videns - og nøgle personer inden for de aktive integrationsprojekter i København.
Procesevaluering er en anden evalueringsform. Dvs. at evaluator fra starten indgår i aktiviteten og løbende følger udviklingen, såvel internt i projektet som i forhold til de eksisterende effekter.
Det vil være hensigtsmæssigt, at der etableres en database, hvor erfaringer fra Københavns Kommunes Integrationsprojekter og projekter, der modtager støtte fra Københavns Kommune opsamles.
Evt. beslutning om evaluering af integrationsprojekt, der inddrager tilbud, der ikke gennemføres alene af Københavns Kommune, forudsætter enighed med de andre partnere i projektet. En beslutning om evaluering kan alene fuldt ud pålægges projekter, der gennemføres fuldt af Københavns Kommune.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at evaluering af de projekter, der fuldt ud henhører under respektive forvaltnings kompetenceområder kan iværksættes umiddelbart.
Hvis evaluering gennemføres af en ekstern evaluator forventes det, at udarbejdelsen vil tage ca. 1 år og udgiften skønnes til 2,5mill. kr.
Bredere evaluering af integrationsprojekter gennemført at frivillige organisationer i København med støtte af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget/ -forvaltningen forudsætter nærmere drøftelse med de frivillige organisationer mht. for fælles evaluering. Der forventes at tage ½ år at drøfte f ælles koncept og herefter 1 år at gennemføre evalueringen. Udgiften hertil skønnes til at blive ca. 5mill. kr. til ekstern evaluator, hvortil kommer ressourcer i forhold til udarbejdelse af et fælles koncept.
Forsøg med procesevaluering som evalueringsform skønnes en udgift på 1,5 til 2,5mill. kr. årligt til projekter, der modtager støtte i 2006.
Det erindres, at internationale, statslige og private integrationsprojekter ikke er omfattet af ovenstående skøn, medmindre det omhandler tilbud, der er iværksat af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen selv eller samtidig støttes af denne.
Etablering af database til erfaringsopsamling af de integrationsprojekter Københavns Kommune medvirker angives omkostninger til ca. 1 mill. kr. og årlige driftsudgifter i forhold til opdateringer, vedligeholdelse osv. på ca. 0,55mill. kr. årligt.
Beslutning om evaluering, der også omfatter evaluering af de frivillige organisationers tilbud skal i givet fald også drøftes med Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde.
Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar
Det fremgår af procesplan for en ny integrationspolitik behandlet på Integrationsudvalgets møde den 3. august 2005, at der skal tages stilling til målbare kvalitets- og resultatkrav. Som beskrevet i indstillingen skal
"En ny integrationspolitik
bør derfor adressere de væsentligste problemstillinger og udfordringer for så
vidt angår blandt andet bolig-, familie-, skole, sundheds-, erhvervs- og
beskæftigelsesområdet, ligesom der bør være fokus på tværgående indsatsområder,
som f.eks. aktivt medborgerskab og kommunens egen integrationsindsats.
Dette indebærer ligeledes forslag til hvordan, der sikres en løbende opfølgning på indsatsen, dvs. hvordan der tilvejebringes et samlet og konsistent beslutningsgrundlag og en yderligere gennemsigtighed i budgettet gennem indarbejdelsen af endnu bedre målbare kvalitets- og resultatkrav."
Det rådgivende Integrationsudvalg udtalte endvidere ved behandlingen af procesplan for udarbejdelsen af en ny integrationspolitik, at der skal være fokus på målbarhed og resultatkrav.
Økonomiforvaltningen anbefaler på
den baggrund, at Det rådgivende Integrationsudvalg i høringssvaret gør Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningen opmærksom på, at målbare kvalitets- og resultatkrav
indgår i arbejdet med en ny integrationspolitik.
ØKONOMI
Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.
MILJØVURDERING
--
ANDRE KONSEKVENSER
--
HØRING
--
BILAG
Bilag 1: Høringsskrivelse med tilhørende bilag
Bilag 2: Udkast til høringssvar til Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen
/