Mødedato: 30.08.2004, kl. 17:00

Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 30. august 2004

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

 

IU  49/2004  J.nr. IU 21/2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde den 30. august 2004 beslutter at afgive vedlagte høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

at Det rådgivende Integrationsudvalg på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004 drøfter fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler.

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sine møder den 4. august og 11. august 2004 drøftet forslag om fordelingen af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler samt forslag om oprettelse af et dansk/arabisk spor samt et dansk/kinesisk spor på en af de københavnske folkeskoler.

Forslagene er efterfølgende blevet sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, og Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar.

 


SAGSBESKRIVELSE

Fordelingen af et- og tosprogede elever i København har været drøftet i Uddannelses og Ungdomsudvalget. Her besluttede man at sende et forslag om fordelingen af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler til høring i blandt andet Integrationsrådet og Integrationsudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konklusion på mødet den 4. august 2004 var, at

"Et enigt udvalg tilsluttede sig, at følgende forslag om "magnetskoler" sendes i høring hos de nævnte høringsparter og samtlige skoler med høringsfrist 8. oktober 2004:

 

"At  der under hensyn til udvalgets økonomiske ramme iværksættes et udviklingsarbejde under overskriften "Magnetskoler" på et begrænset antal steder i to områder. På grundlag af erfaringerne vurderes en spredning til andre lokalområder. Hensigten ved en sådan københavnermodel er:

 

At skabe en københavnermodel for en mere ligelig fordeling af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler bygger på

·        tosprogede forældres frivillige tilvalg af nærtliggende skoler med lav tosprogsandel. Forvaltningen og skolerne organiserer det opsøgende arbejde i børnehaver og §4a-ordninger

·        etsprogede forældres frivillige tilvalg af den lokale folkeskole på baggrund af magnetskolekonceptet. Forvaltningen og skolerne organiserer det opsøgende arbejde i børnehaver

 

At den frie kapacitet på  folkeskoler med lav tosprogsprocent reserveres til gruppevis integration af tosprogede elever ved indskrivningen til børnehaveklasse. Den frie kapacitet defineres som forskellen mellem skolens samlede kapacitet og den kapacitet, der skal afsættes til elever, der har retskrav på at blive optaget på skolen. Forvaltningen fremsætter om nødvendigt forslag til distriktsændringer, så der er en reel fri kapacitet

 

At forvaltningen iværksætter en brugerundersøgelse af kommende skolebegynderforældres ønsker til en god lokal folkeskole og at resultaterne indgår i en udmøntning af magnetskolekonceptet

 

At den nødvendige ressource (ud over de 5 mio. kr. til magnetskoleprojektet) til en forstærket indsats for de tosprogede elever (herunder opkvalificering af børnehaveklasseledere og lærere) på magnetskoler type B findes inden for den samlede ramme til undervisning af tosprogede elever

 

At alle skoler i forsøgsområderne pålægges at følge både et- og tosprogede børns faglige  kompetenceudvikling gennem evaluering, der baserer sig på tests og andre registreringsformer. Forvaltningen understøtter skolernes arbejde med denne evaluering.

 

At ovennævnte københavnermodel afprøves i flg. distrikter ved indskrivningen til børnehaveklasse i november 2005 og 2006.

·        Brønshøj-Husum (Tingbjerg, Voldparken, Korsager, Brønshøj og Husum            skoler)

·        Indre Nørrebro  samt Øster Farimagsgades Skole og Sortedamskolen

Tingbjerg, Voldparkens Skole, Hellig Kors, Blågårdskolen samt Stevnsgades Skole defineres som Magnetskoler type A

Korsager Skole, Brønshøj Skole, Husum Skole, Øster Farimagsgades Skole, Sortedamskolen samt Sjællandsgades Skole defineres som Magnetskoler type B

Den frie kapacitet på Korsager Skole, Brønshøj Skole, Husum Skole, Øster Farimagsgades Skole samt Sortedamskolen reserveres til gruppevis integration af tosprogede elever.

Den frie kapacitet på Jagtvejens Skole reserveres til integration af tosprogede elever fra skolens modtagelsesklasser.

 

På baggrund af erfaringerne vurderer udvalget i 2007 om modellen skal gøres bydækkende. Forslaget om magnetskoler har udgangspunkt i rapporten "Magnetskoler i København – budget 2005", der vedlægges høringen.

 

Et enigt udvalg ønsker endvidere høringsparternes eventuelle bemærkninger til analysen: "En etnisk blandet folkeskole" og partiernes eventuelle kommentarer dertil.

 

Formålet er at få belyst "magnetskoleforslaget" i en større helhed og diskuteret eventuelle uddybende betragtninger og supplerende og bydækkende tiltag, hvoraf nogle kan forudsætte ændret lovgivning."

 

På Det rådgivende Integrationsudvalgs ordinære møde den 4. juni 2004 var der et ønske om at drøfte fordelingen af et- og tosprogede elever i de københavnske folkeskoler. Integrationsudvalgets sekretariat har derfor i samarbejde med Integrationsrådets sekretariat indbudt Beatrice Schindler, forsker ved AKF og Søren Hegnby, afdelingsleder i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til på fællesmødet den 30. august 2004 med Integrationsrådet at holde oplæg om fordelingen af et- og tosprogede elever i København.

 

På baggrund af oplægget skal Integrationsudvalget og Integrationsrådet drøfte emnet.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler på den baggrund, at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde suspenderer mødet ved behandlingen af punkterne 5-6 således, at udvalget kan genoptage behandlingen af disse punkter til efter temadrøftelsen med Integrationsrådet på fællesmødet den 30. august 2004.

 

Dette er i overensstemmelse med et tidligere fremsat ønske fra udvalget om, at udvalget træffer beslutninger i sager, der har været til behandling på fællesmødet med Integrationsrådet i umiddelbar forlængelse af fællesmødet.

 

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 13. august 2004 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Bilag 2: Udkast til høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen

 


 


Til top