Høringssvar vedr. nedlæggelse af Integrationsraådet (IU 26/2002)
Høringssvar vedr. nedlæggelse af Integrationsraådet (IU 26/2002)
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde fredag den 30. august 2002
Sager til beslutning
4. Høringssvar vedr. nedlæggelse af Integrationsraådet (IU 26/2002)
IU 62/2002 J.nr. IU 26/2002
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,
at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afgives.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i sit møde den 7. august 2002 behandlet et medlemsforslag vedrørende nedlæggelse af Integrationsrådet. Sagen er som følge af Lov om kommunernes styrelse § 23 indbragt for Borgerrepræsentationen. Sagen er, i henhold til Det Rådgivende Integrationsudvalgs kommissorium, blevet sendt i høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Økonomiforvaltningen har den 13. august 2002 modtaget sagen FA 330/2002 "Medlemsforslag fra Carl Christian Ebbesen (O) om nedlæggelse af Integrationsrådet."
Ved Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets behandling den 7. august 2002 er der, i henhold til Lov om kommunernes styrelse § 23, benyttet standsningsret vedr. sagen
Sagens faktum
Integrationsrådet er nedsat i henhold til Lov om integrations af udlændinge i Danmark § 42, hvorefter kommuner skal oprette et Integrationsråd hvis flere end 50 personer i fællesskab fremsætter skriftlig anmodning herom. Dette skete for Københavns Kommunes vedkommende i 1999. På den baggrund blev det første råd konstitueret i februar 2000.
Rådets skal ifølge sin forretningsorden medvirke til
- at Borgerrepræsentationen integrationsindsats er effektiv og sammenhængende, samt egnet til at fremme etnisk ligestilling
- afgive vejledende udtalelser om den almindelige integrationsindsats i kommunen og om de introduktionsprogrammer, der tilbydes af Borgerrepræsentationen
I forbindelse med udløbet af den første funktionsperiode har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foretaget en intern evaluering af Integrationsrådet.
Af denne evaluering fremgår, at rådet i årene 2000 og 2001 har afgivet hhv. 18 og 12 høringssvar. Herudover har rådet taget enkelte sager op af egen drift samt besvaret 5 eksterne henvendelser. Det vurderes, at kommunalvalget i efteråret 2001 har betydet en afmatning i antallet af sager. I første halvår af 2002 har antallet af høringssager været 9. Idet der generelt er et øget fokus på integrationsarbejdet i Københavns Kommune, antages det, at der i de kommende år vil være et øget behov for at høre Rådet. Udover at afgive høringssvar, medvirker rådet bl.a. gennem deltagelse i forskellige arbejdsgrupper, afholdelse af debatmøder etc.
Udover Integrationsrådet er der i Københavns Kommune oprettet et rådgivende integrationsudvalg, der ligeledes har som en af sine arbejdsopgaver at afgive vejledende udtalelse i sager, der vedrører integration.
Mens Det Rådgivende Integrationsudvalg består af 13 politikere fra Borgerrepræsentationen, består Integrationsrådet af 21 medlemmer, hvoraf de 13 er udpeget blandt medlemmer af lokale flygtninge- og indvandrerforeninger eller andre tilsvarende personer i kommunen. Tre medlemmer udpeges på baggrund af deres særlige ekspertise eller faglige viden på integrationsområdet. De resterende fem personer er repræsentanter fra Landsorganisationen i Danmark (København), Dansk Arbejdsgiverforening (København), Foreningen Skole & Samfund, Boligselskabernes Landsforening og indvandrersammenslutningen IND-sam.
Der er således stor forskel på de to organers sammensætning, og det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at de to organer ikke overlapper hinanden, men tværtimod supplerer hinanden godt, og at det er væsentligt for kommunens integrationsindsats, at der udover høringsforpligtelsen af Det Rådgivende Integrationsudvalg også afgives høringssvar og input fra at organ, som ikke er sammensat af medlemmer fra Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningen skal desuden gøre opmærksom på, at såfremt Borgerrepræsentationen vælger at sende et brev til regeringen (Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration) er det vigtigt, at holde sig for øje, at der på nuværende tidspunkt ikke er lovhjemmel til at nedlægge Integrationsrådet.
Økonomiforvaltningens forslag til høringssvar:
Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:
"Det er Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at Integrationsrådet ikke bør nedlægges. Udvalget anbefaler således overfor Borgerrepræsentationen, at der ikke skal sendes et brev til regeringen herom.
Det er Det Rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at Integrationsrådet yder et vigtigt bidrag til Københavns Kommunes samlede integrationsindsats, og at det må antages, at rådet i løbet af de kommende år vil få en forøget betydning. Integrationsrådet bidrager til Det Rådgivende Integrationsudvalgs arbejde ved at fungere som kobling mellem Integrationsudvalget, de stående udvalg og Borgerrepræsentationens integrationsindsats og kommunens borgere.
Det Rådgivende Integrationsudvalg finder, at det er et vigtigt signal at sende til såvel kommunens borgere som til resten af landet, at Københavns Kommune ved at have et Integrationsråd ønsker borgerindflydelse på relevante fokusområder.
Det er et dårligt signal, såfremt Københavns Kommune nu tager initiativ til at ændre borgernes retskrav på oprettelse af et Integrationsråd. Det vil tillige have en meget dårlig signalværdi i forhold til Københavns Kommunes integrationsindsats.
Det Rådgivende Integrationsudvalg mener således, at der i Københavns Kommune er behov for at have såvel et Integrationsråd som et Integrationsudvalg, idet de to organers arbejde ikke overlapper hinanden, men tværtimod supplerer hinanden. De to organer bidrager med forskellige vinkler på integrationsarbejdet, hvilket netop i arbejdet med etniske minoriteter er utroligt vigtigt.
Det Rådgivende Integrationsudvalg kan således på ingen måde anbefale en henvendelse til regeringen med henblik på nedlæggelse af Integrationsrådet, da udvalget mener, at dette vil være en stor forringelse og et tab for integrationsarbejdet i Københavns Kommune."
ØKONOMI
-
HØRING
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Høringsskrivelse af 9. august 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med sagsfremstilling og beslutningsprotokollat fra udvalgets møde den 7. august 2002.
Erik Jacobsen
/ Flemming D. Hansen