Høringssvar til Integrationsudvalgets høring vedr. ny integrationspolitik
Høringssvar til Integrationsudvalgets høring vedr. ny integrationspolitik
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 28. september 2005
Åbne punkter
1. Høringssvar til Integrationsudvalgets høring vedr. ny integrationspolitik
IU 37/2005 J.nr. IU 38/2005
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Integrationsudvalget
at de tidligere
vedtagne temaer bibeholdes som de temaområder, der indgår i udarbejdelsen af en
revideret integrationspolitik for Københavns Kommune,
at emnet
seksualitet tages op som en problemstilling under temaet sundhed samt under det
tværgående temaområde i relation til diskrimination,
at emnerne
diskrimination og ligestilling for kvinder optages som nye emner til drøftelse
under det tværgående temaområde,
at de i høringssvarene foreslåede problemstillinger under de enkelte temaer alle tages op og indarbejdes i oplæggene til drøftelse,
at den af Integrationsrådet foreslåede repræsentant fra foreningslivet /civilsamfundet deltager i referencegruppens temamøde om kultur og fritid samt at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opfordres til udpege en repræsentant fra småbørnsområdet, der kan deltage i referencegruppens temamøde om familie.
Økonomiforvaltningen indstiller til Integrationsudvalget
at Integrationsudvalget beslutter at holde et ekstra temamøde om familie og sundhed primo december 2005,
alternativt
at Integrationsudvalget beslutter at lave en skriftlig høring om temaerne familie og sundhed primo december 2005.
alternativt
at Integrationsudvalget beslutter at drøfte to temaer (kultur/fritid samt tværgående temaer) på Integrationsudvalgets møde den 24. oktober og 2 temaer (familie og sundhed) på det efterfølgende fællesmøde med Integrationsrådet.
RESUME
Integrationsudvalget besluttede på møde den 3. august 2005 at sende indstilling om igangsætning af proces med at revidere Københavns Kommunes integrationspolitik i høring i fagudvalgene og Integrationsrådet (IU 23/2005).
ØKF foreslår på baggrund af de indkomne høringssvar ændringer af dels de temaer/problemstillinger, der indgår i arbejdet med revideringen af integrationspolitikken, dels deltagere i referencegruppens temamøder og dels proces.
ØKF foreslår herudover, at der udover de allerede planlagte tre temadrøftelser om integration afholdes et fjerde temamøde om temaerne familie og sundhed, og hvor der samtidig vil blive foretaget en opsummering på de afholdte temadrøftelser. Alternativt foreslår ØKF, at Integrationsudvalget beslutter at holde en skriftlig høring om de nævnte emner. Eller som tredje alternativ foreslår ØKF, at der drøftes to temaer (kultur/fritid samt tværgående temaer) på Integrationsudvalgets møde den 24. oktober og 2 temaer (familie og sundhed) på det efterfølgende fællesmøde med Integrationsrådet. Det bemærkes dog, at det ved alternativ 3 ikke vil være muligt at nå at få referencegruppens input til de to sidste temaer (familie og sundhed) forinden fællesmødet.
SAGSBESKRIVELSE
Integrationsudvalget besluttede på møde den 3. august 2005 at sende indstillingen om igangsætning af proces med at revidere Københavns Kommunes integrationspolitik i høring i fagudvalgene og Integrationsrådet, og i den forbindelse anmode fagudvalgene og Integrationsrådet om at komme med forslag til problemstillinger og evt. yderligere temaer, som vurderes at kunne indgå i arbejdet med en ny integrationspolitik (IU 23/2005). Udvalgenes høringssvar er vedlagt som bilag 1.
Høringssvar
De indkomne høringssvar er overvejende positive overfor den foreslåede proces for revideringen af Københavns Kommunes integrationspolitik. Høringssvarene indeholder imidlertid også forslag til nye temaer og problemstillinger, der bør indgå i arbejdet med revideringen af integrationspolitikken. Ligeledes er der bemærkninger vedrørende sammensætning af referencegruppe, organisering og proces.
ØKF har vurderet de indkomne høringssvar og foreslår på den baggrund forskellige ændringer vedrørende henholdsvis indhold (temaer og problemstillinger), referencegruppe samt proces, jf. nedenfor.
Det bemærkes, at høringssvarene kun er refereret nedenfor, hvor det har givet anledning til forslag til ændringer i processen med revideringen af integrationspolitikken eller hvor der vurderes behov for en uddybende forklaring. For en uddybning af ØKFs bemærkninger til de enkelte høringssvar henvises til bilag 2.
Vedr. indhold (temaer og problemstillinger)
Kriterier for
udvælgelse af temaer
Generelt har udvalgene og Integrationsrådet i en række tilfælde foreslået yderligere temaer, der bør indgå i arbejdet med revideringen af integrationspolitikken.
Det er hensigten, at en ny integrationspolitik skal tænkes ind i alle områder af den kommunale opgaveløsning. ØKF vurderer imidlertid ikke, at dette indebærer at IU/BIU skal drøfte integration som særskilte temaer i relation til alle kommunale opgaver i forbindelse med udarbejdelsen af en ny integrationspolitik. ØKF har foreslået temaerne, som blev sendt i høring, på baggrund af en vurdering af væsentligheden heraf i forhold til de nuværende udfordringer. De valgte temaer er med andre ord valgt som strategiske fokusområder, og det er således denne betragtning, der overordnet lægges til grund ved vurderingen af de nye foreslåede temaer.
Dette er ikke ensbetydende med, at der ikke kan være integrationsmæssige problemstillinger indenfor en række andre områder, som udvalgene ligeledes skal arbejde med fremover - i forbindelse med implementeringen af den nye integrationspolitik.
ØKFs forslag til
håndtering af konkrete forslag
Følgende er foreslået som selvstændige temaer:
- Seksualitet (FAU)
- Kommunens perso nalepolitik (FAU)
- Ligestilling for kvinder (FAU)
- Diskrimination (Integrationsrådet)
- Miljø og Integration (MFU)
Ad seksualitet og kommunens personalepolitik:
ØKF foreslår, at seksualitet ikke indgår som et selvstændigt tema, men i stedet behandles som en problemstilling i relation til dels temaet sundhed og dels emnet diskrimination (under den tværgående indsats).
Kommunens personalepolitik behandles som en problemstilling under det tværgående temaområde, idet det er et emne der går på tværs og vedrører alle forvaltninger.
Ad ligestilling for kvinder og diskrimination:
ØKF er enig i, at emnerne diskrimination samt etnisk og
kønsmæssig ligestilling er centrale, og bør indgå som grundlæggende værdier i
en fremtidig integrationspolitik. Imidlertid vurderer ØKF, at disse emner netop
har karakter af værdier/principper.
ØKF foreslår på den baggrund, at disse
værdier/principper - blandt andre - indgår i en ny
integrationspolitik i form af række bærende principper for kommunens integrationsindsats
og dermed indgår i formuleringen af en egentlig vision på området, jf. bemærkningerne i indstillingen om
processen for ny integrationspolitik (IU 23/2005).
I forhold til temadrøftelserne foreslår ØKF således, at emnerne diskrimination og ligestilling for kvinder indgår som problemstillinger under det tværgående emne og endvidere behandles som problemstillinger under de temaer, hvor det udgør relevante og centrale problemstillinger. Input fra disse drøftelser vil således indgå i formuleringen af en egentlig vision/grundlæggende værdier i kommunens fremtidige integrationspolitik.
Ad miljø og integration:
ØKF foreslår, at miljøtemaet ikke indgår som et selvstændigt tema, idet det ikke vurderes at udgøre et strategisk fokusområde, men opfordrer i stedet den kommende Teknik- og Miljøforvaltning – og udvalg til at tænke integration ind i den fremtidige opgaveløsning.
På den baggrund indstiller ØKF,
at de tidligere
vedtagne temaer bibeholdes som de temaområder, der indgår i udarbejdelsen af en
revideret integrationspolitik for Københavns Kommune,
at emnet seksualitet tages op som en problemstilling under
det tværgående temaområde i relation til diskrimination samt under temaet
sundhed,
at emnerne diskrimination og ligestilling for kvinder optages som nye emner til drøftelse under det tværgående temaområde.
Aktivt medborgerskab
FAU har i deres høringssvar foreslået, at begrebet medborgerskab erstatter begrebet deltagelse i det tværgående tema, så temaet bliver "tværgående, herunder demokrati og medborgerskab".
ØKF er enig i, at medborgerskab er et bredere og dermed mere dækkende begreb end deltagelse, og vil derfor anvende dette begreb fremover. Det skal imidlertid bemærkes, at demokrati og aktivt medborgerskab kun er eksempler på emner, der behandles under det tværgående tema.
Endvidere gælder for alle temaer/emner, at der kun er tale om arbejdstitler i processen med udarbejdelsen af en revideret integrationspolitik for Københavns Kommune.
Problemstillinger til
drøftelse
Flere af høringssvarene fra udvalgene og Integrationsrådet foreslår problemstillinger under de enkelte temaer, som de mener, bør indgå i arbejdet med at revidere integrationspolitikken. ØKF finder, at alle de foreslåede problemstillinger er relevante, og har derfor generelt foreslået, at disse problemstillinger tages op og indarbejdes i oplæggene til drøftelse.
Vedr. referencegruppe
To af udvalgene foreslår yderligere inddragelse af personer i referencegruppen.
- UUU foreslår i deres høringssvar, at personer med viden om småbørnsområdet, folkeskole og ungdomspædagogik deltager i referencegruppen.
- Integrationsrådet foreslår i deres høringssvar, at repræsentanter fra foreningsliv og civilsamfund deltager i referencegruppen.
Det er ØKF's vurdering, at i det omfang, der er foreslået repræsentanter for områder, der ikke allerede er repræsenteret i referencegruppen, kan det være hensigtsmæssigt at der deltager repræsentanter herfra i de relevante temamøder. Der indgår allerede personer med viden om folkeskole og ungdomspædagogik som faste repræsentanter i referencegruppen, hvorimod småbørnsområdet og foreningsliv/civilsamfund ikke er repræsenteret.
Endvidere besluttede Integrationsudvalget på fællesmødet den 31. august, at referencegruppen skulle sendes i høring i Integrationsrådet.
ØKF har efterfølgende modtaget forslag fra Integrationsrådet om, at Helle Stenum, konsulent i MixEurope, deltager som repræsentant fra foreningsliv/civilsamfund.
På den baggrund indstiller ØKF, at den af Integrationsrådet udpegede repræsentant fra foreningslivet/civilsamfundet deltager i referencegruppens temamøde om kultur og fritid samt at Uddannels es- og Ungdomsforvaltningen opfordres til udpege en repræsentant fra småbørnsområdet, der kan deltage i referencegruppens temamøde om familie.
Vedr. Proces
ØU bemærker i deres høringssvar, at det er vigtigt, at der i processen sættes fokus på mål- og resultatkrav samt at der ligeledes i arbejdet opstilles metoder til dette.
ØKF er enig i, at dette er vigtigt at sætte fokus på mål- og resultatkrav. Dette imødekommes i processen ved, at der i temadrøftelserne i IU sættes fokus på netop mål- og resultatkrav ligesom metodeudvikling også vil indgå i det videre arbejde.
Forslag til revideret
tidsplan
I forbindelse med høringen er der blevet foreslået flere problemstillinger/emner til behandling under det tværgående tema. Samtidig besluttede IU på sidste møde den 30. august at flytte temadrøftelsen om uddannelse til mødet den 28. september 2005. Dette bevirker, at der fortsat er mange temaer og emner, der udestår at blive taget op på en temadrøftelse.
For at sikre tilstrækkelig tid til behandling af det enkelte tema og muliggøre en behandling af samtlige temaer foreslår ØKF derfor, at Integrationsudvalget beslutter én af tre mulige modeller:
Alternativ 1: at der afholdes et ekstra temamøde om temaerne familie og sundhed, og hvor der samtidig samles op de hidtidige temadrøftelser på baggrund af et skriftligt oplæg udarbejdet af Projektsekretariatet. Mødet foreslås at finde sted primo december 2005.
Alternativ 2: at der foretages en skriftlig høring i udvalget af temaerne familie og sundhed samt opsamling på baggrund af et skriftligt oplæg fra Projektsekretariatet. Høringen foreslås at finde sted primo december 2005.
Alternativ 3: at der drøftes to temaer (kultur/fritid samt tværgående temaer) på Integrationsudvalgets møde den 24. oktober og 2 temaer (familie og sundhed) på det efterfølgende fællesmøde med Integrationsrådet.
Det bemærkes dog, at det ved alternativ 3 ikke vil være muligt at nå at få referencegruppens input til de to sidste temaer (familie og sundhed) forinden fællesmødet.
Forslag til revideret tidsplan er vedlagt som bilag 3.
ØKONOMI
-
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
Bilag 1: Indkomne høringssvar
Bilag 2: Økonomiforvaltningens høringsnotat
Bilag 3: Forslag til
revideret tidsplan
/