Mødedato: 28.06.2005, kl. 17:49

Høring vedr. plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune

Høring vedr. plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for skriftlig votering tirsdag den 28. juni 2005

 

 

1.      Høring vedr. plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune

 

IU   10/2005  J.nr. IU 19/2005

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg

at Det rådgivende Integrationsudvalg beslutter at afgive vedlagte udkast til høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har den 19. maj 2005 sendt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fællesindstilling om en plan for sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune i høring i blandt Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg i høringssvaret tilkendegiver, at udvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fællesindstilling til efterretning. Det anbefales endvidere, at Integrationsudvalget tilkendegiver, at det ikke har forholdt sig til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at lade ordet "tosprogede" udgå af den ny formulering af hensigtserklæringen om børn og aldersvarende dansk ved skolestart.


SAGSBESKRIVELSE

Det fremgår af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fællesindstilling, at

 

"Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budgetforliget 2004 en hensigtserklæring om, at alle børn skal tale alderssvarende dansk ved skolestart.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde udarbejdet en plan for at styrke sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune.

 

Forvaltningerne foreslår, at hensigtserklæringens ordlyd ændres til "at alle tosprogede børn ved skolestart taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i skolens undervisning og øvrige aktiviteter". Baggrunden for at ændre ordlyden er at sikre, at den er i overensstemmelse med folkeskolelovens formål med indsatsen.

 

Forvaltningerne forslår endvidere to principper for fremtidige tiltag på området.

·        Der skal være en rød tråd i sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune og sikres sammenhæng mellem nationale og kommunale tiltag, beslutninger og mål

·        Forældreinddragelsen skal styrkes

 

I forlængelse heraf foreslår forvaltningerne iværksættelse af en række tiltag, der har til formål at opnå, at alle tosprogede børn ved skolestart taler og forstår så godt dansk, at de kan deltage i skolens undervisning og øvrige aktiviteter.

 

Plan for realisering af målet

Indsatsen med sprogstimulering af tosprogede børn varetages forskelligt i de to forvaltninger, idet målgruppen af børn er forskellig (børn i dagtilbud/børn, der ikke er i dagtilbud).

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger en særskilt indstilling om initiativer på daginstitutionsområdet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår en forløbsundersøgelse af de 117 børn, der indgik i evalueringen af sprogstimuleringsindsatsen i Københavns Kommune: De 117 børn i undersøgelsen testes igen i slutningen af 6. klasse i foråret 2008 og ved afslutningen i 9. klasse i foråret 2011.

 

I forlængelse af ovenstående to principper foreslås tiltag igangsat i samarbejde mellem de to forvaltninger:

 

A.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab et oplysningsskema for børn, der har modtaget sprogstimulering. Skemaet skal anvendes i forbindelse med samarbejdet om børns overgang til skole og skal bl.a. indeholde oplysninger om barnets andetsprogskompetencer. Forældreinddragelse og overholdelse af regler om tavshedspligt sikres.

B.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab en kommunal vejledning, der bl.a. indeholder lovgrundlaget samt konkrete forslag til indhold og metoder i sprogstimuleringen.

C.     Forvaltningerne udarbejder i fællesskab en pjece til forældrene med information om obligatorisk sprogstimulering, sproglig udvikling hos tosprogede børn samt hvilke overvejelser forældre til tosprogede børn bør gøre sig i forbindelse med valg af dagtilbud. Pjecen formidles gennem sundhedsplejen og dagtilbuddene til småbørns forældrene.

D.    Pædagoger, der varetager sprogstimulering i dagtilbud og § 4a-ordninger, skal sikre, at forældrene får kendskab til sprogstimulering og sproglig udvikling hos tosprogede børn. Emnet skal indgå i efteruddannelsesforløb.

E.     Indsatsen for at flere børn fra etniske minoritetsgrupper indmeldes i daginstitution styrkes via sundhedsplejen, § 4a-ordningerne, mor/barn ordningerne og daginstitutionerne."

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte på sit møde den 27. april 2005 at sende fællesindstillingen fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til høring.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte på sit møde den 11. maj 2005 fællesindstillingen fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med den ændring, at ordet "tosprogede" udgår af den ny formulering af hensigtserklæringen.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har ikke taget stilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutning om at ændre hensigtserklæringen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har efterfølgende sendt sagen til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet. Sagen skal endelig behandles i udvalgene i august.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg i høringssvaret tilkendegiver, at udvalget tager Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fællesindstilling til efterretning. Det anbefales endvidere, at Integrationsudvalget tilkendegiver, at det ikke har forholdt sig til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning om at lade ordet "tosprogede" udgå af den ny formulering af hensigtserklæringen.

 

ØKONOMI

Høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

---

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

---

 

ANDRE KONSEKVENSER

---

 

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse med bilag

Bilag 2: Udkast til høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

 

Erik Jacobsen

                                                                                       /Flemming Dubgaard Hansen

 

 


 

Til top