Mødedato: 28.02.2003, kl. 08:15

Høringssvar vedr. evaluering af Tolketelefonen

Høringssvar vedr. evaluering af Tolketelefonen

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 28. februar 2003

 

Sager til beslutning

4. Høringssvar vedr. evaluering af Tolketelefonen

IU 19/2003 J.nr. IU 10/2003

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afgives.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har foretaget en evaluering af Tolketelefonen således som det blev besluttet i forbindelse med oprettelsen heraf (FAU 54/2001).

På baggrund af evalueringen vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen overfor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefale, at Tolketelefonen ikke permanentgøres ved udgangen af forsøgsperioden, den 31.12.2003, idet Tolketelefonen ikke udnyttes i tilstrækkelig grad..

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har bedt Det rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse herom.

På den baggrund indstiller Økonomiforvaltningen, at Det rådgivende Integrationsudvalg afgiver en udtalelse, hvori udvalget støtter lukningen af Tolketelefonen.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2001, for en 3-årig periode at afsætte 3,4 mill. kr. årligt til etablering og drift af en tolketelefon.

Ved beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 7. februar 2001 (FAU 54/2001), blev det bl.a. vedtaget,

  • at der skulle oprettes en tolketelefon under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen,
  • at ydelsen tilbydes alle institutioner i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og skoler og fritidshjem i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der måtte have behov for tolkning,
  • at servicen evalueres i 2002 med henblik på en eventuel justering af personale og brugerkreds,
  • at man i forbindelse med evalueringen overvejer muligheden for at udvide servicen til andre forvaltninger.

Tolketelefonen åbnede på denne baggrund den 3. maj 2001.

Tolketelefonen er nu blevet evalueret, og status er,

  • at der p.t. er tilmeldt 382 enheder som brugere,
  • at Tolketelefonen i langt overvejende grad er blevet anvendt af institutioner tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Her er det primært daginstitutionerne og de lokale centre, der har anvendt Tolketelefonen,
  • at tidsmæssigt må det konstateres, at anvendelsen af Tolketelefonen generelt breder sig over hele dagen (åbningstiden), og der er således ikke tale om særlige perioder med spidsbelastninger,
  • at fordelingen af de ønskede tolkninger på sprog nok ganske naturligt viser, at der er størst søgning på de sprog, der repræsenterer de største indvandrergrupper i København, dvs. arabisk, tyrkisk og somali.

Yderligere konkluderer evalueringen, at:

"Det må dog kunne konstateres, at Tolketelefonen sidder inde med uudnyttede ressourcer, hvilket nok til dels hænger sammen [med] den oprindelige beslutning om, at begrænse brugerfladen til institutioner under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning samt skoler og fritidshjem under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Det vurderes imidlertid ikke, at en udvidelse til alle forvaltninger generelt vil medføre en fuld udnyttelse af afsatte ressourcer, hvilket skyldes, at de forvaltninger, der ikke er under ordningen, kun vil kunne bidrage marginalt til borgerservicen.

Da Tolketelefonen således ikke udnyttes i tilstrækkelig grad i forhold til servicens ressourcer, vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke, at der er grundlag for en permanentgørelse af Tolketelefonen ved forsøgsperiodens udløb."

Det rådgivende Integrationsudvalg er blevet bedt om em udtalelse forinden sagen forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg, at udvalget afgiver følgende udtalelse:

" Det rådgivende Integrationsudvalg kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om ikke at permanentgøre Tolketelefonen.

Det rådgivende Integrationsudvalg bygger sin anbefaling på Familie- og Arbejdsforvaltningens evaluering, der konstaterer at Tolketelefonen ikke får tilstrækkeligt med henvendelser, samt at en udvidelse af brugergruppen til også at omfatte andre forvaltninger ikke vil være hensigtsmæssig, idet behov for tolke hovedsageligt kommer fra de to forvaltninger som allerede er omfattet af den nuværende ordning.

Det rådgivende Integrationsudvalg anbefaler dog, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget følger behovet for akutte telefontolkninger."

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

HØRING

--

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

--

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 6. februar 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

 

 

 

 

Til top