Mødedato: 26.10.2001, kl. 08:00

Høring over "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag"

Høring over "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag"

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde fredag den 26. oktober 2001

 

Sager til beslutning

1. Høring over "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag"

IU 26/2001INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg,

at forslaget til høringssvar tiltrædes.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse vedrørende sagen "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag".

I forbindelse med en gennemgribende ændring af retningslinierne for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag, herunder bortfald af grundtilskuddet til etniske foreninger, udtalte Integrationsudvalget, at man "kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger, således at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag".

Af den nuværende sag om tilskudsordningen fremgår, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af en evaluering af den nye ordning anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at tiltræde et forslag om hvert år at prioritere indsatsområder og i øvrigt at øge puljen fra 630.000,- kr. til 1.000.000,- kr.

Det foreslås, at Integrationsudvalget afgiver det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse vedrørende sagen "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag", jf. bilag 1.

Fristen for afgivelse af høringssvar er oprindeligt fastsat til den 8. oktober 2001, men er efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blevet forlænget, så sagen kan behandles af Integrationsudvalget i mødet den 26. oktober 2001, jf. bilag 2.

I forbindelse med en gennemgribende ændring af retningslinierne for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag, herunder bortfald af grundtilskuddet til etniske foreninger, udtalte Integrationsudvalget i sit høringssvar af 31. august 2000, at man "kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger, således at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag", jf. bilag 3.

Af den nuværende sag om tilskudsordningen fremgår, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af en evaluering af den nye ordning anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at tiltræde et forslag om hvert år at prioritere indsatsområder og i øvrigt at øge puljen fra 630.000,- kr. til 1.000.000,- kr.

Integrationsrådet er ligeledes blevet anmodet om en udtalelse til sagen og Økonomiforvaltningen har rekvireret kopi af Integrationsrådets høringssvar, jf. bilag 3.

Som det fremgår, stiller rådet sig generelt positiv i forhold til, at der ydes tilskud til integrationsfremmende tiltag. Forøgelsen af puljens midler og prioriteringen af indsatsområder anser rådet for en forbedring af den eksisterende ordning.

Økonomiforvaltningen foreslår, at Integrationsudvalget afgiver følgende høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:

"Det Rådgivende Integrationsudvalg har i sit høringssvar af 31. august 2000 vedrørende omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger anbefalet den nuværende ordning ud fra et synspunkt om, at ændrede tildelingskriterier ville bevirke, at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag set i forhold til den tidligere tilskudsordning.

Integrationsudvalget har noteret sig de justeringer, som foreslås i forbindelse med evalueringen af den nuværende ordning, herunder særligt forslaget om en årlig udmelding af prioriterede indsatsområder for støttetildelingen.

Såfremt det besluttes at der skal være prioriterede indsatsområder, foreslår Integrationsudvalget at fastholde de indsatsområder, som Borgerrepræsentationen allerede har vedtaget på integrationsområdet: "Børns og unges liv og fremtid", "Beskæftigelse", "Kommunikation", "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" og "Det boligsociale område".

På denne måde vil anvendelsen af støttemidlerne på en mere direkte og synlig vis fungere som en konkret udmøntning af Københavns Kommunes politik på integrationsområdet.

Det bør dog i givet fald sikres, at en prioritering af indsatsområder ikke udelukker muligheden for at kunne tildele støtte til integrationsfremmende tiltag på andre områder end de udmeldte indsatsområder.

Udmelding af indsatsområder bør efter Integrationsudvalgets opfattelse kombineres med den i evalueringen foreslåede ny praksis, hvor der løbende skal kunne ansøges om midler fra puljen, da der i så fald også kan ydes tilskud til impulsive - herunder højaktuelle - aktiviteter og projekter.

Afslutningsvis skal Integrationsudvalget bemærke, at en klar definition af, hvad der forstås ved en etnisk forening, ikke alene vil kunne lette vurderingen i forhold til uddelingen af tilskud fra puljen til integrationsfremmende aktiviteter, men også i andre sammenhænge på integrationsområdet vil kunne være til stor nytte.

Integrationsudvalget er i øvrigt bekendt med Integrationsrådets høringssvar og kan tilslutte sig rådets synspunkter.

Integrationsudvalget har ikke forholdt sig til forslagets økonomiske aspekter."

ØKONOMI

-

HØRING

-

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 18. september 2001 med bilag fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Integrationsudvalget.

Bilag 2: Brev af 24. september 2001 fra Økonomiforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bilag 3: Udskrift af beslutningsprotokollen med tilhørende indstilling fra Integrationsudvalgets tidligere sag om tilskudspuljen (IU 49/2000).

Bilag 4: Høringssvar af 5. oktober 2001 fra Integrationsrådet.

 

 

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

Til top