Ingen titel
Ingen titel
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde fredag den 26. oktober 2001
Sager til beslutning
1. Høring over "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag"
IU 26/2001INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg,
at forslaget til høringssvar tiltrædes.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse vedrørende sagen "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag".
I forbindelse med en gennemgribende ændring af retningslinierne for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag, herunder bortfald af grundtilskuddet til etniske foreninger, udtalte Integrationsudvalget, at man "kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger, således at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag".
Af den nuværende sag om tilskudsordningen fremgår, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af en evaluering af den nye ordning anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at tiltræde et forslag om hvert år at prioritere indsatsområder og i øvrigt at øge puljen fra 630.000,- kr. til 1.000.000,- kr.
Det foreslås, at Integrationsudvalget afgiver det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet Det Rådgivende Integrationsudvalg om en udtalelse vedrørende sagen "Evaluering af tilskud til integrationsfremmende tiltag", jf. bilag 1.
Fristen for afgivelse af høringssvar er oprindeligt fastsat til den 8. oktober 2001, men er efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blevet forlænget, så sagen kan behandles af Integrationsudvalget i mødet den 26. oktober 2001, jf. bilag 2.
I forbindelse med en gennemgribende ændring af retningslinierne for tildeling af tilskud til integrationsfremmende tiltag, herunder bortfald af grundtilskuddet til etniske foreninger, udtalte Integrationsudvalget i sit høringssvar af 31. august 2000, at man "kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger, således at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag", jf. bilag 3.
Af den nuværende sag om tilskudsordningen fremgår, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af en evaluering af den nye ordning anbefaler Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at tiltræde et forslag om hvert år at prioritere indsatsområder og i øvrigt at øge puljen fra 630.000,- kr. til 1.000.000,- kr.
Integrationsrådet er ligeledes blevet anmodet om en udtalelse til sagen og Økonomiforvaltningen har rekvireret kopi af Integrationsrådets høringssvar, jf. bilag 3.
Som det fremgår, stiller rådet sig generelt positiv i forhold til, at der ydes tilskud til integrationsfremmende tiltag. Forøgelsen af puljens midler og prioriteringen af indsatsområder anser rådet for en forbedring af den eksisterende ordning.
Økonomiforvaltningen foreslår, at Integrationsudvalget afgiver følgende høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget:
"Det Rådgivende Integrationsudvalg har i sit høringssvar af 31. august 2000 vedrørende omlægning af tilskuddene til de etniske foreninger anbefalet den nuværende ordning ud fra et synspunkt om, at ændrede tildelingskriterier ville bevirke, at støtten målrettes mere konkrete projekter og mere effektive integrationsfremmende tiltag set i forhold til den tidligere tilskudsordning.
Integrationsudvalget har noteret sig de justeringer, som foreslås i forbindelse med evalueringen af den nuværende ordning, herunder særligt forslaget om en årlig udmelding af prioriterede indsatsområder for støttetildelingen.
Såfremt det besluttes at der skal være prioriterede indsatsområder, foreslår Integrationsudvalget at fastholde de indsatsområder, som Borgerrepræsentationen allerede har vedtaget på integrationsområdet: "Børns og unges liv og fremtid", "Beskæftigelse", "Kommunikation", "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet?" og "Det boligsociale område".
På denne måde vil anvendelsen af støttemidlerne på en mere direkte og synlig vis fungere som en konkret udmøntning af Københavns Kommunes politik på integrationsområdet.
Det bør dog i givet fald sikres, at en prioritering af indsatsområder ikke udelukker muligheden for at kunne tildele støtte til integrationsfremmende tiltag på andre områder end de udmeldte indsatsområder.
Udmelding af indsatsområder bør efter Integrationsudvalgets opfattelse kombineres med den i evalueringen foreslåede ny praksis, hvor der løbende skal kunne ansøges om midler fra puljen, da der i så fald også kan ydes tilskud til impulsive - herunder højaktuelle - aktiviteter og projekter.
Afslutningsvis skal Integrationsudvalget bemærke, at en klar definition af, hvad der forstås ved en etnisk forening, ikke alene vil kunne lette vurderingen i forhold til uddelingen af tilskud fra puljen til integrationsfremmende aktiviteter, men også i andre sammenhænge på integrationsområdet vil kunne være til stor nytte.
Integrationsudvalget er i øvrigt bekendt med Integrationsrådets høringssvar og kan tilslutte sig rådets synspunkter.
Integrationsudvalget har ikke forholdt sig til forslagets økonomiske aspekter."
ØKONOMI
-
HØRING
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Høringsskrivelse af 18. september 2001 med bilag fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Integrationsudvalget.
Bilag 2: Brev af 24. september 2001 fra Økonomiforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Bilag 3: Udskrift af beslutningsprotokollen med tilhørende indstilling fra Integrationsudvalgets tidligere sag om tilskudspuljen (IU 49/2000).
Bilag 4: Høringssvar af 5. oktober 2001 fra Integrationsrådet.
Erik Jacobsen
/Flemming D. Hansen
2. Mødeplan for 2002
IU 25/2001INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg,
at forslaget til mødeplan for 2002 tiltrædes med forbehold for godkendelse i det nyvalgte udvalg efter 1. januar 2002.
RESUME
Med forbehold for godkendelse i det nyvalgte Integrationsudvalg i den ny samling efter den 1. januar 2002 fremlægger Økonomiforvaltningen nu forslag til mødeplan vedrørende 2002 for Integrationsudvalget indeholdende 9 ordinære møder samt 3 fællesmøder med Integrationsrådet.
Forslaget indebærer en øget mødefrekvens i forhold til tidligere, men til gengæld forkortes varigheden af de enkelte møder.
Motiveringen for den ændrede mødetilrettelæggelse med hensyn til udvalgets ordinære møder er dels, at der kan forventes en række nye, omfattende opgaver i udvalgets regi i 2002, dels at en øget mødefrekvens vil være en forbedring i forhold til løbende at afgive høringssvar indenfor rimelig tid forinden der træffes afgørelser i de stående udvalg, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
I forhold til det foreslåede ekstra fællesmøde med Integrationsrådet er motiveringen dels at dette vil være udtryk for en styrkelse af dialogen mellem udvalg og råd, dels at det må anses for påkrævet i betragtning af, at de to organer skal samarbejde om et forslag til klageorgan.
Forslaget til mødeplan er udarbejdet under hensyntagen til de forventede mødeplaner for Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg samt i øvrigt er tilrettelagt, så møder i årets officielle højtider og ferieperioder så vidt muligt er undgået.
SAGSBESKRIVELSE
Det Rådgivende Integrationsudvalg er høringsberettiget i spørgsmål, der særligt vedrører integration af flygtninge og indvandrere og skal således løbende afgive høringssvar til Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og det stående udvalg.
Som led i Borgerrepræsentationens vedtagelse af den overordnede integrationspolitik med tilhørende indsatsområder for Københavns Kommune (BR 274/2000) blev det blandt andet besluttet at pålægge de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, første gang i 2002, at afgive en kort årlig status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Integrationsudvalget skal på denne baggrund afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen i form af en statusrapport.
I medfør af det nyligt vedtagne budget, får Integrationsudvalget herudover 2 nye, store opgaver i form af dels at samarbejde med Økonomiforvaltningen om at tilrettelægge en interviewundersøgelse blandt etniske minoriteter, dels sammen med Integrationsrådet at udarbejde forslag til et klageorgan. Begge sager skal forelægges Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2002.
Endelig er den årligt tilbagevendende sag om videreførelse af indsatsområder for det følgende år erfaringsmæssigt en stor sag, idet alle udvalg samt en stort antal eksterne parter skal høres inden sagen kan anbefales til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
De nævnte opgaver er hver for sig meget omfattende og på den baggrund anbefaler Økonomiforvaltningen, at Integrationsudvalgets mødefrekvens øges i forhold til tidligere. Der har hidtil været holdt ca. 6 ordinære møder om året samt 2 fællesmøder med Integrationsrådet. Det foreslås, at der i 2002 planlægges afholdt 9 ordinære møder og 3 fællesmøder.
Med hensyn til fællesmøder er det i udvalgets forretningsordens § 6, stk. 3 fremgår, at "udvalget skal mødes med Integrationsrådet minimum to gange pr. år". Et ekstra møde vil være udtryk for en styrkelse af dialogen med Integrationsrådet og vil i øvrigt være hensigtsmæssigt i betragtning af, at råd og udvalg skal samarbejde om et forslag til klageorgan.
En øget mødefrekvens for så vidt angår ordinære møder vil i øvrigt være en forbedring i forhold til løbende at kunne afgive høringssvar i diverse sager "indenfor rimelig tid", jf. forretningsordenens § 9, stk. 3, forinden der træffes afgørelser i de stående udvalg, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Af hensyn til de medlemmer af udvalget, som har sæde i de stående udvalg og Økonomiudvalget, anbefales det at afholde ordinære møder fredag morgen i tidsrummet kl. 8.00 til kl. 9.30, dog således at fredage efter torsdagsmøderne i Borgerrepræsentationen undgås.
Ordinære møder har i indeværende år ofte været afholdt på fredage i tidsrummet kl. 8.00-10.00, men imødekommes anbefalingen om ekstra møder, foreslås mødetiden afkortet med én time, så ordinære møder holdes fra kl. 8.00-9.00.
Fællesmøder har traditionelt været holdt enten tirsdage eller torsdage fra kl. 19.00 til kl. 22.00, men imødekommes anbefalingen om et ekstra møde, foreslås mødetiden afkortet med én time, så fællesmøder holdes fra kl. 19.00 til kl. 21.00.
Tyngden i møderækkens fordeling henover året bør – udover budgetprocessen – tilgodese dels statusarbejdet i foråret, dels forelæggelse af interviewundersøgelse og forslag til klageorgan for Borgerrepræsentationen inden udgangen af oktober 2002.
Med forbehold for godkendelse i det nyvalgte Integrationsudvalg efter 1. januar 2002 indstiller Økonomiforvaltningen at følgende mødeplan for 2002 vedtages:
1. ordinære møde: Fredag den 1. februar 2002 kl. 8.00-9.00
2. ordinære møde: Fredag den 22. februar 2002 kl. 8.00-9.00
Fællesmøde nr. 1: Tirsdag den 5. marts 2002 kl. 19.00-21.00
3. ordinære møde: Fredag den 5. april 2002 kl. 8.00-9.00
4. ordinære møde: Fredag den 19. april 2002 kl. 8.00-9.00
Fællesmøde nr. 2: Tirsdag den 14. maj 2002 kl. 19.00-21.00
5. ordinære møde: Fredag den 7. juni 2002 kl. 8.00-9.00
6. ordinære møde: Fredag den 9. august 2002 kl. 8.00-9.00
7. ordinære møde: Fredag den 30. august 2002 kl. 8.00-9.00
Fællesmøde nr. 3: Torsdag den 26. september 2002 kl. 19.00-21.00
8. ordinære møde: Fredag den 25. oktober 2002 kl. 8.00-9.00
9. ordinære møde: Fredag den 22. november 2002 kl. 8.00-9.00
Forslaget til mødeplan er udarbejdet under hensyntagen til de forventede mødeplaner for Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg samt i øvrigt tilrettelagt, så møder i årets officielle højtider og ferieperioder så vidt muligt er undgået.
Uanset hvilken mødeplan der endeligt vedtages, mødes udvalget naturligvis kun, hvis der er sager til forelæggelse, jf. forretningsordenens § 4, stk. 1, 1. pkt.
ØKONOMI
Mødeudgifter samt udgifter til sekretærbistand mv. afholdes indenfor udvalgets samlede budgetramme.
HØRING
Sekretariatet for Integrationsrådet er hørt om de påtænkte datoer for fællesmøder og har ikke haft bemærkninger hertil.
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Økonomiforvaltningens forslag til mødeplan for 2002.
Erik Jacobsen
/Flemming D. Hansen
3. Meddelelser fra formanden
IU 27/2001INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg,
at meddelelserne fra formanden tages til efterretning.
RESUME
Eventuelle meddelelser fra formanden forelægges mundtligt i mødet.