Mødedato: 19.10.2004, kl. 17:30

Statusrapport for Københavns Kommunes integrationsindsats

Statusrapport for Københavns Kommunes integrationsindsats

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 19. oktober 2004

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Statusrapport for Københavns Kommunes integrationsindsats

 

IU  77/2004  J.nr. IU 30/2003

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg

 

at Det rådgivende Integrationsudvalg overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at statusrapporten for Københavns Kommunes integrationsindsats 2003 godkendes.

 

at Det rådgivende Integrationsudvalg godkender, at Integrationsudvalgets sekretariat med udgangspunkt i henholdsvis model 1 beskrevet i bilag 2 og bilag 3 påbegynder arbejdet med udarbejdelsen af statusrapport 2004.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen pålagde i forbindelse med godkendelsen af den overordnede integrationspolitik for Københavns Kommune (BR 274/2000, punkt 4) de stående udvalg hvert år i februar, første gang i 2002, at afgive en årlig status til Det rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Det rådgivende Integrationsudvalg skal på denne baggrund afgive en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg besluttede på mødet den 4. juni 2004 på baggrund af udvalgets drøftelser af det foreliggende udkast til statusrapport at udskyde behandlingen af rapporten til et senere møde.

 

Integrationsudvalget ønskede på mødet en afklaring af statusrapportens form og indhold.

 

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et nyt udkast til statusrapport 2003.

 

Herudover har Økonomiforvaltningen udarbejdet et notat indeholdende tre modeller for udarbejdelsen af fremtidige statusrapporter. Økonomiforvaltningen anbefaler, at statusrapport 2004 udarbejdes på baggrund af model 1 samt bilag 3.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. juni 2000 den overordnede integrationspolitik med tilhørende indsatsområder for Københavns Kommune (BR 274/2000).

Samtidig hermed blev det besluttet, at

 

"Borgerrepræsentationen pålægger de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, første gang i år 2002, at afgive en kort årlig status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver på baggrund heraf en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen."

 

I indstillingen (BR 274/2000) blev det forudsat, at den under Det rådgivende Integrationsudvalg nedsatte arbejdsgruppe, hvori alle syv forvaltninger er repræsenteret, skal "medvirke ved udvalgets udarbejdelse af den årlige statusrapport til Borgerrepræsentationen om kommunens arbejde med integrationsarbejdet."

 

Følgegruppen vedr. integration, som er en tværgående embedsmandsgruppe, udarbejde på baggrund af erfaringerne med udarbejdelsen af statusrapporten for 2001 en række spørgsmål, som efter gruppens opfattelse var relevante og dækkende for den redegørelse, som såvel Det rådgivende Integrationsudvalg og Borgerrepræsentationen har givet udtryk for, at der ønskes.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg tilføjede på sit møde den 25. september 2003 en række spørgsmål, som udvalget ønskede besvaret.

 

Udkast til statusrapporten 2003 blev fremlagt på Det rådgivende Integrationsudvalgs møde den 19. april 2004. På baggrund af udvalgets drøftelser på mødet besluttede man at udskyde behandlingen af sagen til et senere møde, da udvalget ønskede en afklaring af statusrapportens form og indhold.

 

Integrationsudvalget drøftede på sit møde den 4. juni 2004 form og indhold af statusrapport 2003.

 

Udvalget afgav på mødet følgende bemærkning:

 

"Det rådgivende Integrationsudvalg ønsker, at statusrapporten i højere grad skal være kritisk analyserende med tværgående beskrivelser af forvaltningens indsats.

 

Økonomiforvaltningen opfordres til at udarbejde et 2-siders notat. Økonomiforvaltningen skal med udgangspunkt i Integrationsudvalgets anbefalinger på sit ordinære møde den 4. juni 2004 i notatet komme med forslag til hvordan dette års statusrapport kan udformes samt komme med forslag til en skabelon for fremtidige statusrapporter."

 

Statusrapport 2003

Integrationsindsatsen i Københavns Kommune er forankret i hver af de syv forvaltninger. Det har dels på grund af dette forhold og dels på grund af udformningen af spørgsmål og svar ikke været muligt i statusrapporten for 2003 at udarbejde tværgående beskrivelser af forvaltningernes indsats.

 

Statusrapporten er derfor opbygget således, at kapitel 2 giver en kort introduktion til Københavns Kommunes integrationspolitik. Kapitlerne 3-9 indeholder en redegørelse for kommunens integrationsindsats i 2003. Kapitlernes enkelte afsnit indeholder Økonomiudvalgets og de stående udvalgs egne besvarelser af de stillede spørgsmål.

 

De enkelte udvalgs besvarelser er blevet redigeret således, at der ikke er tale om en oplistning af alle de tiltag og projekter, som udvalget og forvaltningen har iværksat men i stedet en opsummering af udvalgets og forvaltningens indsats i relation til de enkelte spørgsmål.

 

Der er desuden foretaget korrekturrettelser samt ændret i layoutet.

 

Den udarbejdede redegørelse forholder sig ikke kritisk til de opnåede resultater i de enkelte forvaltninger.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan ved behandlingen af statusrapporten forholde sig kritisk til de afgivne statusindberetninger og kan ved fremsendelsen afgive bemærkninger til de opnåede resultater.

 

De enkelte partier kan endvidere afgive sine bemærkninger til statusrapporten, der vil blive samlet som et bilag og blive medsendt til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Statusrapport 2004

Økonomiforvaltningen har på baggrund af udvalgets drøftelser den 4. juni 2004 udarbejdet vedlagte notat, hvor tre forskellige modeller for fremtidige statusrapporter er beskrevet. Økonomiforvaltningen anbefaler, at model 1 vælges.

 

Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at det med udgangspunkt i statusrapporten for 2003 samt oversigt over integrationsprojekter er muligt at udarbejde en tilfredsstillende rapport for 2004.

 

Integrationsindsatsen i Københavns Kommune er forankret i hver af de syv forvaltninger. Det betyder, at rapporten for 2004 vil indeholde tværgående beskrivelser af forvaltningernes indsats men også beskrivelser knyttet til hver af de syv forvaltninger. Baggrunden herfor er, at samtlige udvalg på visse områder foretager en indsats, men at der også er områder, der alene ligger indenfor de enkelte udvalgs ressortområder.

 

Formålet med redegørelsen er at give en kort, præcis og overskuelig gennemgang af arbejdet med integrationsområdet i det forløbne år. Målgruppen for statusrapporten er Borgerrepræsentationens medlemmer.

Den udarbejdede redegørelse vil ikke forholde sig kritisk til de opnåede resultater i de enkelte forvaltninger.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan ved behandlingen af statusrapporten forholde sig kritisk til de afgivne statusindberetninger og kan ved fremsendelsen afgive bemærkninger til de opnåede resultater.

 

De enkelte partier kan endvidere afgive sine bemærkninger til statusrapporten, der vil blive samlet som et bilag og blive medsendt til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Udkast til statusrapport 2004 vil når det foreligger blive sendt til høring i Integrationsrådet.

 

ØKONOMI

Omkostningerne til trykning afholdes indenfor Det rådgivende Integrationsudvalgs budget for år 2004.

 

MILJØVURDERING

---

 

ANDRE KONSEKVENSER

---

 

HØRING

---

 

BILAG

Bilag 1: Udkast til statusrapport for Københavns Kommunes integrationsindsats 2003.

 

Bilag 2: Notat af 4. oktober 2004 vedr. skabelon for statusrapport for Københavns Kommunes integrationsindsats 2004.

 

Bilag 3: Skabelon vedr. oversigt over integrationsprojekter

 

Bilag 4: Tidsplan for udarbejdelse af statusrapport 2004

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen

/Flemming Dubgaard Hansen


 


Til top