Mødedato: 15.03.2004, kl. 17:30

Høring om børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

Høring om børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 15. marts 2004

 

 

Sager til beslutning

 

6.      Høring om børns overgang fra børnehave til skole og fritidshjem/KKFO

 

IU  17/2004  J.nr. IU 8/2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det vedlagte høringssvar afgives til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på et fællesmøde den 4. februar 2004 besluttet, at der omkring hver skoles indskrivningsteam iværksættes et lokalt samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole/fritidsinstitution.

 

De to udvalg har endvidere besluttet at understøtte sårbare børns overgang til skole/fritidsinstitution ved, at der kan ske overdragelse af relevante inf ormationer om barnet til modtagende skole/institution. Overdragelsen af informationer er betinget af forældrenes samtykke.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg tilslutter sig Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning med de præciseringer, der fremgår af udkastet til høringssvar.


SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på et fællesmøde den 4. februar 2004 besluttet at iværksætte et samarbejde mellem børnehave/§ 4a-ordning og skole/fritidshjem for at lette børns overgang fra børnehave til skole og fritidsinstitution.

 

Baggrunden for de to udvalgs beslutning er, at overgangen mellem børnehave/§ 4a-ordning og skole/fritidsinstitution af nogle børn opleves som vanskelig. Det skyldes blandt andet de nye krav, der stilles til børnene i fritidsinstitution og skole.

 

Det lokale samarbejde om børns overgang fra børnehave/§ 4a-ordning til skole og fritidsinstitution bygger på intentionerne i udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle", "Målsætninger 2003 for fritidshjem og KKFOer", mønsterbrydningsindsatsen samt "Pædagogisk Perspektivplan".

 

Det fremgår af Familie- Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling at: "Et lokalt samarbejde mellem børnehave/§ 4a-ordning og skole/fritidsinstitution skal medvirke til at der skabes sammenhæng mellem det, barnet allerede kan og ved, og de forventninger der er til barnets fortsatte udvikling i skole/fritidsinstitution."

 

Udover et lokalt samarbejde skal der ske en understøttelse af sårbare børns overgang fra børnehave til skole.

 

Potentielt sårbare børn defineres i indstillingen som:

 

1. Børn, der modtager særlig støtte via forvaltningerne, herunder børn, der er indstillet til PPR, handicapcenter, børnefamilieteam/lokalcenter

 

2. Særligt opmærksomhedskrævende børn

 

3. Børn der modtager sprogstimulering i eller udenfor børnehaven (Folkeskoleloven §4a)

 

Af særlig interesse for Det rådgivende Integrationsudvalg er indsatsen over for børn, der modtager sprogstimulering i eller udenfor børnehaven.

 

I indstillingen er samarbejdet om børn der modtager sprogstimulering i eller udenfor børnehaven nærmere beskrevet. Det følger af indstillingen, at:

 

"Tosprogede børn tilbydes sprogstimulering fra 3 år. Tosprogede børn, der går i børnehave, tilbydes sprogstimulering i børnehaven efter behov. Det betyder, at kun en del af de tosprogede børn i børnehaven modtager sprogstimulering og er omfattet af dette forslag. Tosprogede børn, der ikke går i børnehave tilbydes sprogstimulering i 15 timer om ugen i en 4a-ordning.

Børnehaven eller pædagogerne i den pågældende § 4a ordning tager kontakt til kommende skole/ fritidsinstitution og aftaler med forældrene, hvilke relevante oplysninger, der videregives. Forældrene afgiver skriftlig accept. Oplysningerne kan dreje sig om: Barnets kompetencer (sproglige, sociale, emotionelle, motoriske), barnets relation til voksne, barnets evne til at skabe venskaber, barnets lyst til at indgå i lege- og læringsprocesser samt oplysning om f.eks. hvilke sange, historier, emner barnet har opnået kendskab til i børnehaven eller i §4a-ordningen."

 

Der vil blive udarbejdet et inspirationshæfte, som kan bruges til at komme i gang med samarbejdet. Repræsentanter for forældre, faglige organisationer og andre interessenter inddrages i udarbejdelsen af inspirationshæftet.

 

Det fremgår af forvaltningernes indstilling at:

 

"Inspirationshæftet skal indeholde praktisk vejledning om hvordan det lokale samarbejde kan organiseres, så det bidrager til en god skolestart, og hvilke konkrete aktiviteter, der kan sættes i værk. Hæftet vil også indeholde relevant pædagogisk teori, der kan inspirere deltagerne i det lokale samarbejde og problematisere skiftet fra børnehave til skole og fritidshjem.

 

Samtidig er det vigtigt at deltagerne i det lokale samarbejde kender rammerne for samarbejdet. Inspirationshæftet vil derfor også indeholde information om det politiske grundlag for samarbejdet, regler for tavshedspligt og videregivelse af oplysninger, relevante kontaktpersoner, distriktsopdelt oversigt over institutioner osv.

 

Endelig skal inspirationshæftet beskrive rammerne for overgangen for børn, der modtager sprogstimulering eller børn, der har haft behov for særlig opmærksomhed i børnehaven. Det skal præciseres, hvem der har ansvaret for videregivelse af oplysninger og forældreinddragelse."

 

Det rådgivende Integrationsudvalg har fået forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning med henblik på at afgive en udtalelse om beslutningen.

 

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 23. februar 2004 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bilag 2: Udkast til høringssvar.

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen


 


Til top