Mødedato: 15.03.2004, kl. 17:30

Høring om kommuneplanstrategi

Høring om kommuneplanstrategi

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 15. marts 2004

 

 

Sager til beslutning

 

3.      Høring om kommuneplanstrategi

 

IU  19/2004  J.nr. IU 9/2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det vedlagte høringssvar afgives

 

RESU ME

Det rådgivende Integrationsudvalg er blevet bedt om at afgive en udtalelse om udkast til kommuneplanstrategi "Fremtidens København og københavnere" med tilhørende bilag.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 7. april 2003, at der skal gennemføres en tematisk revision af kommuneplanen med fokus på bl.a. en ny byudviklingsstrategi for København. Den 18. november 2003 vedtog Økonomiudvalget rammerne og den overordnede tidsplan for udarbejdelse af et forslag til Kommuneplan 2005.

 

Kommuneplanrevisionen 2005 falder i fire dele:

·                     En analyse- og strategifase i 2003

·                     Offentliggørelse af kommuneplanstrategien primo 2004

·                     Udarbejdelse af et forslag til Kommuneplan 2005 efter sommeren 2004

·                     Offentlighedsfase for kommuneplanforslaget primo 2005 med efterfølgende endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005 i sommeren 2005

 

Når Borgerrepræsentationen i august har truffet beslutning om, hvorvidt den offentlige debat og høring om kommuneplanstrategien giver anledning til ændringer i kommuneplanstrategien kan den tematiske revision af kommuneplanen officielt igangsættes.

 

Den offentlige høring af forslaget til Kommuneplan 2005 gennemføres i marts og april. I august forelægges en hvidbog med opsamlingen af offentlighedsfasen med henblik på endelig vedtagelse af Kommuneplan 2005. Herefter bekendtgøres planen og trykkes til offentliggørelse.

 

Forslaget til kommuneplan 2005 vil være opdelt i:

-         En del, der supplerer den nuværende hovedstruktur med de temaer, der fremgår af kommuneplanstrategien "Fremtidens København og københavnere" med tilhørende retningslinier.

-         En del, der rummer en ny byudviklingsstrategi for København med tilhørende retningslinier

-         En del, der rummer reviderede rammer for lokalplanlægningen

-         En del med forslag til en bydelsplan for Valby

 

Revisionen af kap.5 om detailhandel i den gældende kommuneplan udarbejdes som et særskilt tillæg til Kommuneplan 2001, og forventes endeligt vedtaget i 2004.

 

Kommuneplanstrategien tager udgangspunkt i en vision for Københ avns udvikling. Visionen skal sammenkæde byudviklingen med bløde værdier, kreativitet og livskvalitet for at udvikle København til en god by at leve i og bruge. København skal udvikle sig på ét i alle henseender bæredygtigt grundlag.

 

Beskrivelse af kommuneplanstrategien

Vision
Visionen handler om København som metropol, hovedstad og centrum i Øresundsregionen. Visionen handler også om livskvalitet for københavnere. Ikke kun dem der bor i byen. Det er også dem, der føler sig som Københavnere, selv om de bor i en anden kommune, eller har deres arbejdsplads i byen. Også dem, der kommer en gang imellem for at nyde byens mangfoldighed, handle eller bruge byens kulturtilbud.

Tværgående temaer
Økonomiudvalget har besluttet følgende tværgående temaer som grundlag for Kommuneplanstrategien:

  • Den internationale by
    beskriver København som en international by og de udfordringer byen står overfor i de kommende år, hvis byen fortsat skal udbygge sin status som metropol.
  • Viden, kreativitet og vækst
    beskriver de krav, som erhvervs- og vidensmiljøer vil stille til de bymæssige rammer i fremtiden. Hvordan kan disse krav og ønsker tilgodeses i den kommende byomdannelse?
  • Byens liv og boliger
    beskriver hvilke udfordringer København står overfor på boligområdet og hvilke initiativer der skal fokuseres på i de kommende år.
  • Den mangfoldige by
    beskriver udviklingen indenfor integration på bolig og erhvervsområdet gennem de sidste 10 år i København. Hvordan kan byudviklingen understøtte en tolerant og mangfoldig by?
  • Fritid og mødesteder
    beskriver udviklingen i den måde københavnerne bruger deres by på og de tendenser, der tegner fremtidens behov. Hvordan kan omdannelsen af København tage højde for de ændrede krav og behov til rum for bylivet?
  • Børn og unge i byen
    beskriver de forhold, der har betydning for at skabe bedre vilkår for børn og unge i byen. Der sættes fokus på trygge bymiljøer, udfordringer og faciliteter.
  • Byidentitet og arkitektur
    beskriver Københavns arkitektur og fysiske identitet og hvordan det fysiske miljø kan sikres og udvikles i den fremtidige omdannelse af København?
  • Trafik og byens rum
    beskriver samspillet mellem byens udvikling og trafik indenfor en lang række områder. Der sættes fokus på, hvordan dette samspil kan udvikles i de kommende år.

For hvert tema beskrives udviklingstendenser, hovedudfordringer, muligheder og målsætninger. Det vil give grundlag for det videre arbejde med temaerne i forslaget til Kommuneplan 2005.

Byudviklingsstrategi
Ud over de tværgående temaer indeholder Kommuneplanstrategien de første overvejelser om en revision af byudviklingsstrategien for København:

  • Mere Metro
  • De centrale byområder
  • Bybevaring
  • Ørestad
  • Sydhavnen og Islands Brygge
  • Nordhavnen
  • Nordøstamager
  • Nørrebro Stationsområde
  • Valby
  • Revision af rammerne


Strategien tager fat på rummelighed og og udviklingspotentialer, lokaliseringsprincipper, offentlig service og rækkefølgeplanlægning.
Byudviklingsstrategien fokuserer dermed både på at forbedre den eksisterende by og på at udvikle nye byområder.

 

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 9. december at fremsende et udkast til kommuneplanstrategi om "Fremtidens København og københavnere" til høring i fagudvalgene. Bemærkningerne indgår i den endelige redigering af kommuneplanstrategien.

 

Økonomiudvalget besluttede på sit møde den 2. marts 2004 at sende sagen til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg inden sagen skal til behandling i Borgerrepræsentationen.

 

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 3. marts 2004 fra Økonomiforvaltningen.

Bilag 2: Udkast til høringssvar.

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen


 


Til top