Mødedato: 15.03.2004, kl. 19:15

Høring om etniske iværksættere

Høring om etniske iværksættere

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for fællesmøde mandag den 15. marts 2004

 

 

Sager til beslutning

 

4.      Høring om etniske iværksættere

 

IU  27/2004  J.nr. IU 7/2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde den 15. marts 2004 beslutter at afgive vedlagte høringssvar til Økonomiforvaltningen.

 

at Det rådgivende Integrationsudvalg på fællesmødet med Integrationsrådet den 15. marts 2004 drøfter kommunens indsats over for etniske iværksættere.

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med en arbejdsgruppe under Københavns Erhvervsråd udarbejdet et forslag til den fremtidige indsats over for etniske iværk-sættere. Forslaget er blevet til på baggrund af et medlemsforslag om etniske iværksættere fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard stillet i Økonomiudvalget den 13. januar

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg tilslutter sig Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget.


SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget behandlede den 13. januar 2004 et medlemsforslag fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard om at iværksætte en idékonkurrence for etablering af en særlig rådgivning for iværksættere af anden etnisk herkomst end dansk.

 

Udvalget besluttede på mødet at sende forslaget til høring i Københavns Erhvervsråd, Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.

 

En arbejdsgruppe under Københavns Erhvervsråd har i samarbejde med Økonomiforvaltningen efterfølgende udarbejdet et forslag til den fremtidige indsats på området.

 

Arbejdsgruppens forslag fremgår af Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget:

 

" På mødet[1] var der bred enighed om at sikre kontinuiteten i de eksisterende aktiviteter samt at styrke indsatsen til de eksisterende virksomheder. Derudover er der behov for øget fokus på iværksætterkulturen blandt unge i København — specielt på de etniske unge, og at hjælpe disse til at etablere sig indenfor andre brancher end de mere traditionelle "indvandrervirksomheder".

 

Disse forslag til indsatsområder blev vurderet til at være væsentligere initiativer end en idékonkurrence og der er således taget stilling til medlemsforslaget.

 

På den baggrund blev der truffet beslutning blandt arbejdsgruppen om at indstille til hhv. Københavns Erhvervsråd, Integrationsudvalget og Københavns Økonomiudvalg at:

 

1.      Den opsøgende rådgivning der ydes overfor eksisterende virksomheder (primært butikker og restauranter) i projektet "Butikskonsulent" på Nørrebro forbindelse med Kvarterløft Nørrebro Park og Kvarterløft Nord-Vest skal fastholdes.

Indsatsen bør opprioriteres både med hensyn til antal af butikskonsulenter og med hensyn til geografi, således at ordningen dækker en større del af Københavns Kommune.

De pågældende butikskonsulenter skal være "butikkernes" mænd, men i forbindelse med indførsel af det kommende næringsbrev til fødevarebutikker og restaurationer ønsker Københavns Kommune samspil mellem kontrolinstanserne og rådgivningen i forbindelse med både de kommunale og statslige kontrolmyndigheder[2].

Ordningen omkring butikskonsulenter bør forankres i Erhvervscenter for vækst og udvikling — EVU. Dette kan indgå som element i Københavns Kommunes kontrakt med EVU for 2005.

 

2.      Der skal øget fokus på iværksætterkulturen blandt etniske unge. Ved at målrette tilbud om uddannelse, kurser og oplysning til denne gruppe før de selv tager springet som selvstændig erhvervsdrivende, kan der opnås større branchespredning og mere stabile virksomheder end blandt gruppen af deres forældre — de nuværende flygtninge og ind vandrere.

 

De unges iværksættertrang kan understøttes på følgende måde:

 

- EVU skal fortsætte deres målrettede fokus på kurser for etniske iværksættere — også for den gruppe, der har en videregående uddannelse og som ønsker at starte op indenfor f.eks. forretningsservice.

- Der skal iværksættes en åben idékonkurrence blandt unge om "Årets Bedste Forretningsplan". Det kan f.eks. gøres ved at etablere et samarbejde med Niels Brocks Handelsskole, der har en stor andel af etniske unge blandt deres elever. Via konkurrencemateriale kan Københavns Kommune og Handelsskolen inspirere de unge til at udarbejde en forretningsplan og et koncept for en virksomhed.

- Fokus på Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforenings projektforslag "Lærerpladser i detailhandlen". Formålet med projektforslaget er, at få etableret et stort antal elevpladser i små og mellemstore detailhandelsvirksomheder, og dermed hjælpe flere unge med anden etnisk baggrund end dansk til en varig tilknytning til arbejdsmarkedet. Der er især blandt etniske unge et stort ønske om at beskæftige sig med handelsområdet , og dette projekt tilsigter en faglig kvalificering af etniske unge.

 

3.      Arbejdsgruppen kan tilslutte sig intentionerne bag forslagene om etablering af en basar og en håndværkerby i København, men anser disse projekter primære som private initiativer.

 

På mødet blev der udelukkende støttet op om de projekter og tiltag, som allerede har en klar sammenhæng og samarbejdsflade til Københavns Kommune samt en dokumenteret effekt."

 

Økonomiforvaltningen har på baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger udarbejdet en indstilling til Økonomiudvalget, der er sendt til høring i Københavns Erhvervsråd, Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.

 

Bilag 1 indeholder oplysninger om indvandrere og efterkommere, der er selvstændige erhvervsdrivende i Københavns Kommune.

 

Økonomiforvaltningens indstilling er, at butikskonsulentordningen udbredes til hele Københavns Kommune, og at der skal være øget fokus på iværksætterkulturen blandt etniske unge.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde tiltræder det udarbejdede høringssvar om etniske iværksættere.

 

På fællesmødet den 28. januar var der et ønske om at drøfte kommunens indsat over for etniske iværksættere. Integrationsudvalgets sekretariat har derfor i samarbejde med Integrationsrådets sekretariat indbudt konsulentfirmaet New Insight og Jette Vinther Kristensen, Økonomiforvaltningens 10. kontor til på fællesmødet med Integrationsrådet at holde oplæg om etniske iværksættere i København.

 

På baggrund af oplægget skal Integrationsudvalget og Integrationsrådet drøfte emnet.

 

ØKONOMI

Høringssvaret har ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

 

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

 

Bilag 1: Høringsskrivelse fra Økonomiforvaltningen.

 

Bilag 2: Fakta-ark om indvandrere og efterkommere, der er selvstændige erhvervsdrivende i Københavns Kommune.

 

Bilag 3: Udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen.

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen

 

 

 

 


 



[1] Møde i arbejdsgruppen den 17. februar 2004

[2] Regeringen fremsætter midt i marts måned et lovforslag om næringsbrev til ejere affødevarebutikker og restaurationer. Københavns Kommune ønsker et samarbejde om rådgivning med både de kommunale og de statslige kontrolinstanser omkring udmøntningen af næringsbrevet — f.eks. fødevareregion København og Told & Skat.

 


Til top