Mødedato: 14.05.2002, kl. 18:30

Høring vedrørende Modersmålsundervisningens fremtid i Københavns Kommune (IU 18/02) (eftersendes)

Høring vedrørende Modersmålsundervisningens fremtid i Københavns Kommune (IU 18/02) (eftersendes)

for mødet «MDAT» kl

Det rådgivende Integrationsudvalg

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde tirsdag den 14. maj 2002

Fraværende med afbud:

Finn Rudaizky

Pia Allerslev

 

 

 

 

Sager til beslutning

1. Høring vedrørende Modersmålsundervisningens fremtid i Københavns Kommune (IU 18/02) (eftersendes)

IU 34/2002 J.nr. IU 18/02

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgives.

 

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 14. maj 2002

Formand, Bo Asmus Kjeldgaard, stillede ændringsforslag om, at de to første afsnit i Økonomiforvaltninges forslag til høringssvar bevares, men at resten udgår, desuden indsættes to nye afsnit:

" Endvidere anbefales det, at der foretages en undersøgelse af retstilstanden med henblik på at afdække om der gælder et krav for fx danske statsborgere med eksempelvis pakistansk som modersmål.

Det er endvidere vigtigt at undervisningen opkvalificeres, og at der sker en kompetenceudvikling af lærerne."

Ændringsforslaget blev tiltrådt med 7 stemmer mod 4.

For forslaget stemte 7 medlemmer: F, B, D, Ø, V og Taner Yilmaz (A)

Imod forslaget stemte 4 medlemmer: C, O, Anna Saakwa (A) og Thor Buch Grønlykke (A)

Anna Saakwa (A) og Thor Buch Grønlykke (A) havde følgende protokolbemærkning:

"Socialdemokratiet stemmer imod, idet vores positive holdning til modersmålsundervisning er indeholdt i det oprindelige forslag.

Vi mener i øvrigt, at det er en betydelig svækkelse af udvalget, at udvalget ved ændringen ikke forholder sig til hvordan pengene skal findes."

Det således ændrede høringssvar lyder herefter:

"Det Rådgivende Integrationsudvalg mener overordnet, at Regeringens lovforslag om at ophæve kommunernes forpligtelse til at yde modersmålsundervisning til tosprogede elever og den deraf følgende beskæring af bloktilskuddet er en dårlig idé, og kan på ingen måde være tilhænger heraf.

Bliver lovforlaget vedtaget – og dermed en realitet – mener Det Rådgivende Integrationsudvalg, at det er vigtigt at modersmålsundervisningen videreføres. Det er Integrationsudvalgets holdning, at modersmålsundervisning er et vigtigt redskab i integrationsarbejdet med børn i skolealderen.

Endvidere anbefales det, at der foretages en undersøgelse af retstilstanden med henblik på at afdække om der gælder et krav for fx danske statsborgere med eksempelvis pakistansk som modersmål.

Det er endvidere vigtigt at undervisningen opkvalificeres og at der sker en kompetence-udvikling af lærerne."

 

 

 

 

 

RESUME

Undervisningsministeren har den 28. februar 2002 fremsat lovforslag l42 om en ophævelse af kommunernes pligt til at yde modersmålsundervisning til tosprogede børn i den undervisningspligtige alder, bortset fra børn fra EU-lande, EØS-lande samt Færøerne og Island. Ophævelsen har i givet fald virkning fra skoleåret 2002/2003.

I forbindelse med fremsættelsen er lovforslaget blevet sendt i høring hos bl.a. Københavns Kommune, som her har taget afstand fra lovforslagets afsnit vedrørende modersmålsundervisning.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har til Uddannelses- og Ungdomsudvalget i forbindelse med udvalgets behandling af sagen foreslået, at såfremt lovforslaget vedtages, skal Københavns Kommune fastholde tilbuddet om gratis modersmålsundervisning til tosprogede elever med bopæl i Københavns Kommune ud fra pædagogiske, integrationsmæssige og ligestillingsmæssige begrundelser samt for at sikre en overensstemmelse med tidligere vedtagne politikker: værdigrundlag, etnisk ligestilling, integrationspolitik, udviklingsplanen for tosprogede.

Sagen var sat på dagsordenen for Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 10. april 2002. Her blev der fremsat et ændringsforslag af Maibritt Mamsen: at der etableres brugerbetaling på modersmålsundervisningen i Københavns Kommune.

Jakob Hougaard fremsatte forslag om, at sagen blev udsat. Sidstnævnte forslag blev vedtaget med 6 stemmer for og 4 stemmer imod. Sagen blev dermed udsat.

Sagen har været til behandling på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 24. april 2002, og her blev det besluttet at forvaltningen skulle fremlægge alternative indstillinger til tilbud om modersmålsundervisning i Københavns Kommune. Sagen blev herefter udsat til den 30. april 2002. Sagen blev behandlet på ekstraordinært møde i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 30. april 2002. På mødet den 30. april 2002 fremlagde Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forskellige alternativer til modersmålsundervisningens fremtid i Københavns Kommune. Det er disse alternativer, der nu er sendt til høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg.

 

 

Til top