Mødedato: 14.05.2002, kl. 19:00

Drøftelse af Fokusår for Etnisk ligestilling (IU 21/02)

Drøftelse af Fokusår for Etnisk ligestilling (IU 21/02)

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for fællesmøde tirsdag den 14. maj 2002

 

Sager til beslutning

4. Drøftelse af Fokusår for Etnisk ligestilling (IU 21/02)

IU 39/2002 J.nr. IU 21/02

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg

at Det Rådgivende Integrationsudvalg sammen med Integrationsrådet drøfter forskellige initiativer til Fokusår for etnisk ligestilling samt alternative overskrifter hertil.

 

RESUME

På fællesmødet mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet den 13. marts 2002 besluttede Det Rådgivende Integrationsudvalg, at anmode Økonomiforvaltningen om at fremlægge mulige initiativer og eventuelt en ny overskrift til "Fokusår for etnisk ligestilling" til fællesmødet den 14. maj.

Økonomiforvaltningen er på den foranledning kommet med forslag til forskellige initiativer samt nye overskrifter, som Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet i deres drøftelse på fællesmødet den 14. maj 2002 kan tage udgangspunkt i. Ligeledes blev der på fællesmødet den 13. marts 2002 drøftet forskellige muligheder, ligesom Integrationsrådet også har beskæftiget sig en del med emnet. Disse overvejelser kan desuden indgå i drøftelsen af Fokusår for etnisk ligestilling på fællesmødet den 14. maj 2002.

De initiativer, der skal drøftes vil især være med henblik på arrangementer, der skal finde sted i 2003 og fremefter.

 

SAGSBESKRIVELSE

Fokusår for etnisk ligestilling – tidligere kaldet "racismefri zone" – er et koncept, som man kender fra både Sverige og Norge. Konceptet handler bl.a. om, at indføre en personalepolitik, der ikke diskriminerer, hvilket fx har været anvendt i Post Norge. Målet er at tilkendegive, at diskriminatorisk og racistisk adfærd ikke godkendes hverken blandt ansatte eller fra brugerside.

Idéen med et forkusår for etnisk ligestilling er, at sætte fokus på integration i et bredere perspektiv og dermed øge opmærksomheden omkring integration og etniske ligestillingsproblematikker i kommunen. Det er en måde, hvorpå kommunens mangfoldighedsindsats kan synliggøres og vise, hvordan kommunen går forrest i den generelle indsats for at bekæmpe diskrimination. Dette kan fx ske ved igennem forskellige tiltag og events at inddrage de københavnske borgere. Således blev der i februar 2002 iværksat et større arrangement på Rådhuspladsen – Fredag mod Fremmedfrygt. Arrangementet blev foretaget i samarbejde med flere andre lande, således at man på storskærme kunne følge med i, hvad der foregik i de andre lande. Projektet blev modtaget meget positivt.

Det er blandt andet denne type arrangementer, som for relativt få midler vil kunne iværksættes, dog blot for Københavns vedkommende og altså ikke for flere lande samtidigt, og eventuelt også i mindre målestok.

Integrationsrådet har i sine drøftelser omkring Fokusår for Etnisk ligestilling opsat nogle indsatsområder. Indsatsområderne er (jf. bilag 1):

  • "Billeder af København" - workshops
  • Børn og unges liv og fremtid
  • Det boligsociale område
  • Arbejdsmarked
  • Kommunikation
  • Kommunikation og det frivillige og foreningsbaserede engagement

Økonomiforvaltningen anbefaler, at drøftelserne mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet bl.a. tager sit udgangspunkt i de af Integrationsrådet opstillede indsatsområder. Desuden har Borgerrepræsentationen den 14. juni 2000 vedtaget nogle overordnede indsatsområder, som tillige kan indgå i drøftelserne. Indsatsområderne er:

  • Beskæftigelse
  • Det boligsociale område
  • Kommunikation
  • Børn- og unges liv og fremtid
  • Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet

Det er bl.a. udfra disse indsatsområder, at Økonomiforvaltningen har opstillet forskellige muligheder, som kan danne udgangspunkt for drøftelserne på fællesmødet den 14. maj 2002 mellem Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet.

Økonomiforvaltningen foreslår, at drøftelserne af Fokusår for etnisk ligestilling tager sit udgangspunkt i tiltag såsom; markedsdage med fokus på forskellige emner med etnisk præg såsom mad, kultur, tøj, musik etc., åbenthus-arrangementer i foreninger med etnisk baggrund, foredragsoplæg med personer med anden etnisk baggrund end dansk, eventuelt som debatarrangementer med deltagelse af såvel danskere som flygtninge eller indvandrere.

Det vil drøftelsen af diverse ideér være relevant samtidig at drøfte størrelsen af arrangementerne/events, herunder om de skal være af samme størrelse som "Fredag mod Fremmefrygt" eller om der skal være tale om mindre arrangementer.

Med hensyn til alternative overskrifter kan drøftelsen tage sit udgangspunkt i titler som Fokusår for Integration, Fokusår for Mangfoldighed, København – Mangfoldighedens by, Multikulturelt fokusår.

Da der for år 2002 ikke er afsat ekstra midler til denne type arrangementer/tiltag, og der heller ikke er taget stilling til i hvilket regi de skal foretages, vil det være mest hensigtsmæssigt at drøfte diverse initiativer for 2003 og fremefter.

Sluttelig gør Økonomiforvaltningen opmærksom på, at der ved denne drøftelse ikke er taget stilling til, hvilke udgifter, der måtte være forbundet med diverse arrangementer, eller hvorvidt udgifterne skal afholdes indenfor Det Rådgivende Integrationsudvalg's eller indenfor Integrationsrådet's budget, eventuelt indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen's budget, eller hvorvidt de forskellige arrangementer udelukkende skal finansieres af frivillige midler fra foreninger og/eller private virksomheder. Det ville dog være hensigtsmæssigt at inddrage sådanne overvejelser i drøftelserne af den videre fremgangsmåde.

ØKONOMI

Der tages i indstillingen ikke stilling for udgifter, der måtte være forbundet med et givent tiltag

MILJØVURDERING

---

ANDRE KONSEKVENSER

---

HØRING

---

BILAG

Bilag 1: "Fokusår for etnisk ligestilling", liste over forskellige indsatsområder, udarbejdet af Integrationsrådet.

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

 

Til top