Mødedato: 13.09.2004, kl. 19:30

Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 13. september 2004

 

Fraværende med afbud:

Heidi Wang (V) pga. sygdom                                      Manu Sareen (B)

 

Carl Christian Ebbesen (O)                                         Johannes Nymark (A)

 

Hamid El Mousti (A)                                                   Mogens Lønborg (C)       

 

 

Fraværende i øvrigt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sager til beslutning

 

1.      Høring vedr. fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler

 

IU  66/2004  J.nr. IU 21/2004

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde den 30. august 2004 beslutter at afgive vedlagte høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

at Det rådgivende Integrationsudvalg på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004 drøfter fordeling af et- og tosprogede elever på de Københavnske Folkeskoler.

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 30. august 2004

1. at: Udsat idet formanden meddelte, at Økonomiforvaltningen havde trukket det fremsendte udkast til høringssvar tilbage inden mødets start.

 

Økonomiforvaltningen fremlægger udkast til høringssvar på Integrationsudvalgets ordinære møde mandag den 13. september 2004.

 

2. at: Drøftet på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004.

 

 

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 13. september 2004

1. at:

Udvalget gennemgik det af Økonomiforvaltningen udarbejdede udkast til høringssvar.

 

Herunder stillede Bo Asmus Kjeldgaard (F) følgende ændringsforslag

 

Afsnittet:

"Det er imidlertid Det rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at forslaget om to typer af magnetskoler - henholdsvis magnetskole A for etsprogede og magnetskole B for tosprogede er for snævert.

 

Der er, som det fremgår af det foreliggende materiale, tale om en forsøgsordning, der - hvis den fungerer hensigtsmæssigt - skal udbredes til hele kommunen. Ved at operere med to på forhånd fastlagte modeller indsnævres forsøgsordningen, hvilket vil begrænse de erfaringer forsøgsordningen kan generere, om hvordan den sociale polarisering i folkeskolerne kan afhjælpes.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan i princippet tilslutte sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vurdering af mulighederne for igennem oprettelse af magnetskoler at påvirke elever og deres forældre til at vælge en anden skole end den man traditionelt ville have gjort."

 

ændres til

 

"Der er, som det fremgår af det foreliggende materiale, tale om en forsøgsordning, der - hvis den fungerer hensigtsmæssigt - skal udbredes til hele kommunen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan tilslutte sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vurdering af mulighederne for igennem oprettelse af magnetskoler at påvirke elever og deres forældre til at vælge en anden skole end den man traditionelt ville have gjort."

 

A stillede endvidere følgende ændringsforslag til Økonomiforvaltningens udkast til høringssvar:

A foreslår, at der i sidste linie indsættes følgende afsnit: "Eleverne bør før start i magnetskolen testes således, at effekten af ændringen belyses. For at forbedre sammenligningsgrundlaget bør elever som starter året før ændringen også testes."

 

Ændringsforslaget fra Bo Asmus Kjeldgaard (F) blev vedtaget med 5 stemmer for, 1 i mod og 1, der undlod at stemme.

 

For stemte: Bo Asmus Kjeldgaard (F)+Ø+A+B

Imod stemte: V

Undlader: Frank Hedegaard (F)

 

Ændringsforslaget fra A blev forkastet med 3 stemmer for og 4 imod.

 

For stemte: A+V

Imod stemte: F+Ø+B

 

Udvalget besluttede herefter at fremsende følgende høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen:

 

"Det rådgivende Integrationsudvalg hilser Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens arbejde med at sikre en mere hensigtsmæssig fordeling af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler velkommen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan tilslutte sig, at en øget regulering af fordelingen af et- og tosprogede elever forsøges på frivillig basis.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg finder det vigtigt, at de foreslåede tiltag løbende evalueres således, at det kan vurderes, om de virker efter hensigten.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan endvidere tilslutte sig Uddannelses- og Ungdomsudvalgets forslag om, at en mere hensigtsmæssig fordeling skal ske ved hjælp af magnetskoler som beskrevet i det udsendte høringsmateriale.

 

Der er, som det fremgår af det foreliggende materiale, tale om en forsøgsordning, der - hvis den fungerer hensigtsmæssigt - skal udbredes til hele kommunen.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg kan tilslutte sig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vurdering af mulighederne for igennem oprettelse af magnetskoler at påvirke elever og deres forældre til at vælge en anden skole end den man traditionelt ville have gjort.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg er af den opfattelse, at 5 millioner kr. er for lidt. Der er behov for flere forsøgsområder.

 

Indførelsen af magnetskole B vil kunne vække modstand blandt de nuværende elever og deres forældre på fremtidige magnetskoler B. Dette vil kunne resultere i, at forældrene vælger en privat skole frem for den lokale folkeskole og dermed bidrage til, at den nuværende uhensigtsmæssige fordeling af elever fastholdes.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg er opmærksom på at der ikke foreligger undersøgelser, der dokumenterer effekten af indførelsen af et magnetskolekoncept i Københavns Kommune og dermed undersøgelser der dokumenterer om denne problemstilling bliver aktuel.

 

Det er således udvalgets opfattelse, at en bred forsøgsmodel vil give et større erfarings- og vidensgrundlag ved evalueringen af forsøgsordningen og ved vurderingen af om magnetskolekonceptet skal indføres i hele Københavns Kommune.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg forholder sig således ikke kritisk til magnetskolekonceptet som sådan men understreger, at der opereres med individuelle løsninger tilpasset den enkelte skole og det enkelte skoledistrikt.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg skal endvidere udtale, at udvalget finder det positivt, at der foretages en brugerundersøgelse af kommende skolebegynderforældres ønsker til en god folkeskole, og at resultaterne indgår i en udmøntning af magnetskolekonceptet.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg anbefaler imidlertid at brugerundersøgelsen udstrækkes til også at omfatte nuværende skoleforældres ønsker til en god folkeskole for at sikre en fastholdelse af disse elever.

 

Det rådgivende Integrationsudvalg skal endelig udtale, at udvalget finder det overordentligt vigtigt, at der iværksættes tiltag for at forhindre en yderligere etnisk og social polarisering i folkeskolerne i Københavns Kommune.

 

Udvalget skal i den forbindelse udtale, at magnetskolekonceptet ikke kan stå alene men skal koordineres med blandt andet førskoleindsatsen."

 

2. at: Drøftet på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004.

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sine møder den 4. august og 11. august 2004 drøftet forslag om fordelingen af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler samt forslag om oprettelse af et dansk/arabisk spor samt et dansk/kinesisk spor på en af de københavnske folkeskoler.

Forslagene er efterfølgende blevet sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, og Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar.

 


 


Til top