Mødedato: 13.09.2004, kl. 19:30

Høring vedr. oprettelse af et dansk/arabisk samt et dansk/kinesisk spor på en københavns folkeskole

Høring vedr. oprettelse af et dansk/arabisk samt et dansk/kinesisk spor på en københavns folkeskole

 

Det rådgivende Integrationsudvalg

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 13. september 2004

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Høring vedr. oprettelse af et dansk/arabisk samt et dansk/kinesisk spor på en københavns folkeskole

 

IU  67/2004  J.nr. IU 24/2004

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde den 30. august 2004 beslutter at afgive vedlagte høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

at Det rådgivende Integrationsudvalg på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004 drøfter oprettelsen af et dansk/arabisk spor samt et dansk/kinesisk spor på en københavnsk folkeskole.

 

 

Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 30. august 2004

1. at: Udsat idet formanden meddelte, at Økonomiforvaltningen havde trukket det fremsendte udkast til høringssvar tilbage inden mødets start.

 

Økonomiforvaltningen fremlægger udkast til høringssvar på Integrationsudvalgets ordinære møde mandag den 1 3. september 2004.

 

2. at: Drøftet på fællesmødet med Integrationsrådet den 30. august 2004.

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sine møder den 4. august og 11. august 2004 drøftet forslag om fordelingen af et- og tosprogede elever på de københavnske folkeskoler samt forslag om oprettelse af et dansk/arabisk spor samt et dansk/kinesisk spor på en af de københavnske folkeskoler.

Forslagene er efterfølgende blevet sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, og Økonomiforvaltningen har udarbejdet vedlagte udkast til høringssvar.


SAGSBESKRIVELSE

Oprettelsen af et dansk/arabisk spor og et dansk/kinesisk spor har været drøftet i Uddannelses og Ungdomsudvalget. Her besluttede man at sende forslagene til høring i blandt andet Integrationsrådet og Integrationsudvalget.

 

Det fremgår af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens resume til forslaget om at oprette et dansk/arabisk spor, at

"På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets studietur til Toronto og New York i november 2003 besøgte udvalget blandt andet Robert E. Simon School i New York, som er en almindelig folkeskole for de mindre børn (primary school).

 

 Ved udvalgets drøftelse af erfaringerne fra studieturen ønskede Louise Frevert (O) en redegørelse for, om denne model kunne overføres til en københavnsk folkeskole i form af et dansk-arabisk spor.

 

Det er forvaltningens opfattelse, at en sådan model ikke umiddelbart kan anbefales overført til en københavnsk folkeskole, bla. fordi de befolkningsmæssige forudsætninger i New York og København er vidt forskellige, og fordi det vurderes, at det ikke vil være muligt at få et tilstrækkeligt antal etnisk danske forældre til at vælge et sådan spor.

 

Forvaltningen indstiller, at indstillingen sendes til høring i Integrationsrådet, Det Rådgivende Integrationsudvalg, Skole og Samfund, Det fælles pædagogiske Råd, Fællesrådet for Folkeskolen samt de faglige organisationer inden endelig stillingtagen."

 

Heidi Wang stillede endvidere på udvalgets møde den 4. august et forslag om, at der oprettes et dansk/kinesisk spor i en københavnsk folkeskole.

 

Forslagene blev behandlet sammen på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 11. august, hvor resultatet var, at

 

"B, F, V og Ø stillede følgende forslag: "Udvalget er åben over for ideen om et dansk-arabisk spor som forsøg. Det behøver ikke at være en kopi af tosprogsprogrammet på Robert E. Simon School i New York, men fx en udbygning af sproggruppemodellen med en inddragelse af elever, der har dansk som modersmål, i undervisningen i arabisk. Udvalget er ligeledes åben for parallelle forsøg med kinesisk eller andre sprog. Udvalget ønsker, at forslaget sendes i høring hos skoler m.fl."

 

Forslaget blev vedtaget efter afstemning.

 

A, C og O ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Vi har fået en redegørelse og vurdering af forvaltningen, og det vil vi kvittere for. Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er muligt i København, så emnet er udtømt, og der er ingen grund til at gå videre med sagen eller sende den i høring. Hvis nogle partier skulle ønske en anden model, bør den fremsættes som selvstændigt forslag."

  

V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Det handler ikke om minoritetsrettigheder, modersmålsundervisning, en debat om hvorvidt Danmark skal være e t multikulturelt samfund eller holdning til muslimske indvandrere og ikke-muslimske indvandrere. Det, det handler om, er, 1) at folkeskolerne giver eleverne mulighed for at lære et ikke-europæisk sprog, som tilhører ¼ af verdens befolkning, og som om 20 år vil være den største økonomi i verden og en vigtig samhandelspartner for de kommende generationer i Danmark, og 2) at etniske danske børn, som lider af ordblindhed, kunne lære et andet sprog, som ikke består af bogstaver, men af tegn."

 

På Det rådgivende Integrationsudvalgs ordinære møde den 4. juni 2004 var der et ønske om at drøfte fordelingen af et- og tosprogede elever i de københavnske folkeskoler. Integrationsudvalgets sekretariat har derfor i samarbejde med Integrationsrådets sekretariat indbudt Beatrice Schindler, forsker ved AKF og Søren Hegnby, afdelingsleder i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen til på fællesmødet den 30. august 2004 med Integrationsrådet at holde oplæg om fordelingen af et- og tosprogede elever i København.

 

På baggrund af oplægget skal Integrationsudvalget og Integrationsrådet drøfte emnet.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler på den baggrund, at Det rådgivende Integrationsudvalg på sit ordinære møde suspenderer mødet ved behandlingen af punkterne 5-6 således, at udvalget kan genoptage behandlingen af disse punkter efter temadrøftelsen med Integrationsrådet på fællesmødet den 30. august 2004.

 

Dette er i overensstemmelse med et tidligere fremsat ønske fra udvalget om, at udvalget træffer beslutninger i sager, der har været til behandling på fællesmødet med Integrationsrådet i umiddelbar forlængelse af fællesmødet.

 

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det rådgivende Integrationsudvalg.

 

HØRING

--

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

--

 

BILAG

Bilag 1: Beslutningsprotokol fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ordinære møde onsdag den 11. august 2004

Bilag 2: Udkast til høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

 

 

 

Erik Jacobsen

                                                                 /Flemming Dubgaard Hansen


 


Til top