Mødedato: 09.05.2003, kl. 00:00

Høring vedr. mindstekrav til nye udbydere af undervisning i dansk for voksne udlændinge m.fl.

Høring vedr. mindstekrav til nye udbydere af undervisning i dansk for voksne udlændinge m.fl.

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for Skriftlig votering fredag den 9. maj 2003

 

Sager til beslutning

1. Høring vedr. mindstekrav til nye udbydere af undervisning i dansk for voksne udlændinge m.fl.

IU 28/2003 J.nr. IU 16/2003

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgives.

 

RESUME

Det er pr. 1. januar 2003 blevet muligt at vælge andre udbydere end de eksisterende sprogcentre til at varetage opgaven omkring undervisning i dansk for voksne udlændinge m.fl.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har med udgangspunkt heri fastsat forskellige mindstekrav til eventuelle nye udbydere. Dette er nu sendt til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg.

SAGSBESKRIVELSE

Med den seneste ændring af danskundervisningsloven (lov nr. 1043 af 17. december 2002) blev det muligt for kommunalbestyrelser at beslutte, at undervisning i dansk for voksne udlændinge m. fl. i visse tilfælde kan gennemføres af andre udbydere end sprogcentrene.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på den baggrund behandlet en sag på møde den 26. marts 2003 (U62/03), hvor udvalget besluttede følgende mindstekrav til eventuelle nye udbydere:

"1) En ny udbyder skal varetage undervisningsopgaver, som der kan konstateres en efterspørgsel efter. Forvaltningen foreslår, at en af følgende betingelser i praksis skal være opfyldt:

  • Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, der formelt henviser personer omfattet af integrationsloven eller aktivloven, ønsker udbyderen godkendt.
  • En virksomhed ønsker, at udbyderen varetager danskundervisning på arbejdspladsen for udenlandske medarbejdere, der er bosiddende i København.
  • Udbyderen varetager en uddannelse efter anden lovgivning og kan sandsynliggøre, at flere udlændinge vil gennemføre denne uddannelse, hvis udbyderen også kan udbyde danskundervisning.

2) Udbyderens undervisning og vejledning efter loven skal varetages af personer, der som minimum overholder de kvalifikationskrav, som stilles til lærere på sprogcentre.

3) Udbyderen skal overholde de samme bestemmelser vedrørende administration af undervisning og indberetning til forvaltningen og de henvisende myndigheder som de eksisterende udbydere.

4) Udbyderen skal undervise københavnere efter loven i et omfang, der på årsbasis svarer til minimum en fuldtidsansat underviser.

5) Udbyderen skal tilkendegive, at opgaver for Københavns Kommune varetages i overensstemmelse med kommunens værdigrundlag.

Ad 1) Hensigten med det første krav er at sikre, at der er en reel efterspørgsel efter en eventuelt ny udbyder og at modvirke, at der bliver flere udbydere end nødvendigt i kommunen.

Ad 2) Hensigten med det andet krav er at fastholde kvaliteten af undervisningen.

Ad 3) Hensigten med det tredje krav er at sikre, at kommunen også fremover vil have et overblik over undervisningen.

Ad 4) Forvaltningen foreslår, at der skal stilles et minimumskrav til undervisningens omfang for at undgå ressourcespild."

Økonomiforvaltningen indstiller, at Det rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget:

"Det rådgivende Integrationsudvalg kan tilslutte sig Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om mindstekrav til nye udbydere af undervisning i dansk for voksne udlændinge m.fl.

Det rådgivende Integrationsudvalg har følgende bemærkninger hertil:

  • Det rådgivende Integrationsudvalg håber, at en udvidelse af udbyderkredsen af sprogundervisningen omfattende andre end sprogcentrene, herunder ungdomsskoler, vil bidrage til at styrke kommunens pædagogiske integrationsindsats overfor indvandrere og flygtninge, især unge med behov for sprogundervisning.
  • Det er Det rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at de nye udbydere skal leve op til klare, fagligt forsvarlige og målbare krav for at sikre, at den tilbudte undervisning som minimum er ligeså kvalificeret, såvel sprogligt, pædagogisk og samfundsmæssigt, som den undervisning, der tilbydes af sprogcentrene. Et kvalificeret sprog er en grundforudsætning for en langvarig og succesfuld integration, og sprogundervisning skal derfor ikke alene vurderes udfra kortsigtede succeskriterier, der alene tager hensyn til enkelte aspekter såsom sproglige færdigheder.
  • Udviklingen i sprogundervisning bevæger sig mod en mere helhedsorienteret indsats, hvor sproglige, sociale og arbejdsmarkedsaspekter bliver inddraget i tilrettelæggelsen af undervisningsforløbet for at sikre, at kursisterne ikke ender i et tomrum efter afslutningen af et undervisningsforløb. Et tættere samarbejde mellem sprogcentrene og arbejdsmarkedet/arbejdsformidlingen og lokalcentrene er en forudsætning for et vellykket integrationsforløb, hvor sprog, arbejde og godt socialt liv er sammenspillende og komplementerende elementer.

Det er Det rådgivende Integrationsudvalgs opfattelse, at en udvikling som den ovenfor beskrevne bedst nås ved at satse på at styrke samarbejdet mellem sprogcentrene, lokalcentrene og arbejdsmarkedsparter og arbejdsformidlingen. Det rådgivende Integrationsudvalg håber, at ungdomsskolerne vil styrke den ovenstående proces ved at indgå et tæt samarbejde med sprogcentrene, lokalcentrene og arbejdsformidlingen."

 

ØKONOMI

Høringssvaret medfører ingen økonomiske konsekvenser for Det Rådgivende Integrationsudvalg.

HØRING

--

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

Indstillingen indebærer ingen miljømæssige konsekvenser

ANDRE KONSEKVENSER

--

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Erik Jacobsen

/Flemming D. Hansen

 

 

 

Til top