Ingen titel
Ingen titel
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. april 2000
Sager til beslutning
1. Undervisning til personer omfattet af integrationsloven
IU 35/2000 J.nr. 49/00 & U51/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at udvalgene indstiller over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at evalueringsrapporten tages til efterretning
at den reviderede 'aftale' - om Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets køb af undervisning af Uddannelses- og Ungdomsudvalget - træder i kraft den 1. januar 2000
Beslutning fra fællesmødet:
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte indstillingen
Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte indstillingen.
Louise Frevert (O) og Aage H. Pedersen (O) ønskede følgende protokolleret: "Dansk Folkeparti tager evalueringsrapporten til efterretning dog med følgende bemærkning: Dansk Folkeparti finder, at den reviderede "aftale" er glimrende, men det kunne være klædeligt, at der var en harmonisering i timeprisen"
Winnie Larsen-Jensen (A) oplyste, at dagsordenspunktet skal videresendes til høring i Integrationsrådet og Integrationsudvalget.
Økonomiforvaltningen indstiller til Integrationsudvalgets møde den 5. april 2000 at udvalget godkender følgende høringssvar:
"Det Rådgivende Integrationsudvalg kan anbefale indstillingen fra fællesmødet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
Det Rådgivende Integrationsudvalget finder, at det er positivt, at der nu skabes en større gennemsigtighed i ansvarsfordelingen mellem forvaltningerne vedrørende sprogundervisningen.
Det Rådgivende Integrationsudvalg har ikke forholdt sig til indstillingens økonomiske indhold.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget køber danskundervisning og kurser i samfundsforståelse af Uddannelses- og Ungdomsudvalget til personer omfattet af integrationsloven. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan også vælge at købe danskundervisningen andetsteds.
Et embedsmandsudvalg, hvor begge forvaltninger har deltaget sammen med Økonomiforvaltningen, har evalueret området i en rapport og foreslår en række ændringer i den hidtidige organisering af opgaven, der er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 10. december 1998. Ændringerne medfører en klarere rollefordeling mellem forvaltningerne.
I aftalen understreges, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er henvisende myndighed for integrationskursister. Aftalen indebærer desuden, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen overtager det fulde ansvar for, at undervisningskapaciteten svarer til behovet. Betalingen til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fastsættes til statens tilskudssats, der i år 2000 udgør kr. 4087 pr. måned for 12/18 timers ugentlig dagundervisning og kr. 1176 pr. måned for 5 timers ugentlig aftenundervisning. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fastsætter betalingen til sprogcentrene.
SAGSBESKRIVELSE
Da integrationsloven og Lov om undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m. fl. og sprogcentre trådte i kraft 1. januar 1999, fik primærkommunerne ansvaret for den samlede integrationsindsats og ansvaret for danskundervisningen.
I Københavns Kommune besluttede Borgerrepræsentationen på et møde den 10. december 1998, at opgaven skulle organiseres på den måde, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget havde det overordnede ansvar for integrationsindsatsen, og Uddannelses- og Ungdomsudvalget som hidtil havde ansvaret for danskundervisningen.
På samme møde vedtog Borgerrepræsentationen en model for samspillet mellem de to forvaltninger: "Aftale om undervisningsydelser til personer omfattet af integrationsprogram i henhold til Lov om integration af udlændinge af juni 1998 (integrationsloven)"(bilag1). Aftalen indebærer, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget køber undervisning i dansk som andetsprog og kurser i samfundsforståelse til personer, der er i et treårigt integrationsprogram efter integrationsloven. Aftalen omhandler købet af undervisning hos Uddannelses- og Ungdomsudvalget, men åbner muligheden for, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget køber danskundervisningen andetsteds.
Aftalen omhandler i praksis alle udenlandske statsborgere, der har fået opholdstilladelse efter 1. januar 1999, er blevet folkeregistreret i Københavns Kommune og kommer fra et land uden for EU/EØS (EU plus Norge, Island og Liechtenstein). Personer, der skulle aktiveres, er dog blevet henvist til UCI (UndervisningsCentret for Indvandrere), der hører under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Aftalen skulle efter planen evalueres og fornys 1. januar 2000. I sommeren 1999 blev der nedsat et embedsmandsudvalg, der skulle evaluere aftalen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen, samt bydelene, har været repræsenteret i udvalget, hvis arbejde har strakt sig indtil februar 2000 og har udmøntet sig i dels en fyldig rapport om den nuværende organisering af opgaven, dels et forslag til en revideret aftale, der skal gælde fra 1. januar 2000 til 31. december 2001; dog skal de ændrede bestemmelser om sprogscreenerne først gælde fra 1. juli 2000. (Se henholdsvis bilag 2 og 3). Rapporten indledes med et resumé.
Den reviderede aftale indeholder følgende væsentlige ændringer:
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens betaling til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fastsættes til statens månedlige tilskudssats, der i år 2000 udgør kr. 4087 pr. måned for dagundervisning med et timetal på 12 timer om ugen på spor 1 og 18 timer på spor 2 og 3, og som udgør kr. 1176 pr. måned for aftenundervisning med et timetal på 5 timer om ugen.
For kursister, der henvises til undervisning med flere ugentlige undervisningstimer end ovenstående, modtager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kr. 61,90 pr. ekstra time, dog højst for fire ekstra timer, når det drejer sig om aftenundervisning.
I den reviderede aftale indgår ikke længere bestemmelser om, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal forudbestille et antal undervisningstimer hvert kvartal og skal betale en afgift, hvis det faktiske køb af undervisning afviger fra det forudbestilte. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen overtager hermed den fulde økonomiske risiko i forbindelse med aftalen.
Indtægterne fra salg af undervisning til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ramme til finansiering af undervisningen i dansk som andetsprog og kurser i samfundsforståelse. Betalingen til sprogcentrene fastlægges af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, i de fleste tilfælde via driftsoverenskomster, da flertallet af sprogcentrene er private.
I overensstemmelse med loven fastsættes fristen, inden for hvilken kursisterne skal påbegynde undervisning, til én måned, efter sprogcentret har modtaget henvisningen.
Rollefordelingen mellem de to forvaltninger gøres klarere:
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der er henvisende myndighed for integrationskursister, ansætter 'sprogscreenerne', der hidtil har været ansat i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Sprogscreenerne er sprog- og uddannelsessagkyndige, der bistår ved udarbejdelsen af handlingsplaner. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bidrager til finansieringen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der er uddannelsesansvarlig, overtager opgaven med at koordinere kurserne i samfundsforståelse med danskundervisningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bidrager til finansieringen af en 'koordinator'. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bærer udgiften, hvis kurser i samfundsforståelse må afholdes samtidig med danskundervisning.
ØKONOMI
Ingen yderligere bemærkninger.
HØRING
Der er ikke foretaget høring.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
BILAG
1. Udkast til aftale mellem Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om køb af undervisning til personer omfattet af integrationsloven
2. Resumé af Evaluering af Københavns Kommunes organisering af undervisningen i dansk som andetsprog
3. Evaluering af Københavns Kommunes organisering af undervisningen i dansk som andetsprog
Peter Rasmussen
/Grethe Munk
2. Forslag til Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik m.v.
IU 28/2000INDSTILLING
Det Rådgivende Integrationsudvalg indstiller til Økonomiudvalget, efter høring af de stående udvalg, at anbefale Borgerrepræsentationen at:
- Borgerrepræsentationen godkender forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune (bilag 1).
- Borgerrepræsentationen godkender forslag til indsatsområder for budgetåret 2001 samt de i forslaget fastlagte retningslinier for arbejdet med indsatsområderne (bilag 1).
- Borgerrepræsentationen pålægger de stående udvalg og Økonomiudvalget at udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde inden for rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder.
- Borgerrepræsentationen pålægger de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, første gang i år 2002, at afgive en kort årlig status til Integrationsudvalget vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver på baggrund heraf en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen.
5. Borgerrepræsentationen i foråret 2001, efter indstilling fra Økonomiudvalget på baggrund af forslag fra Integrationsudvalget, fastlægger indsatsområderne for budgetåret 2002.
RESUME
Det Rådgivende Integrationsudvalg er i sit kommissorium pålagt at udarbejde et udkast til overordnet integrationspolitik for Københavns Kommune til Økonomiudvalget.
Udvalget indstiller nu til Økonomiudvalget, efter høring af de stående udvalg, at anbefale Borgerrepræsentationen, at vedtage en overordnet integrationspolitik i overensstemmelse med Det Rådgivende Integrationsudvalgs forslag hertil, samt at Borgerrepræsentationen fastlægger fire indsatsområder, som der skal arbejdes tværgående med i de stående udvalg og Økonomiudvalget i budgetåret 2001.
Udvalget foreslår endvidere, at de stående udvalg og Økonomiudvalget pålægges at udarbejde konkrete målsætninger for integrationsområdet inden for udvalgenes egne områder med udgangspunkt i den overordnede integrationspolitik og i de udmeldte indsatsområder. Her ud over foreslås, at Integrationsudvalget årligt udarbejder en kort redegørelse til Borgerrepræsentationen om kommunens samlede arbejde med integrationsområdet på baggrund af redegørelser fra de stående udvalg og Økonomiudvalget til Integrationsudvalget.
Endeligt foreslår udvalget, at Borgerrepræsentationen i foråret 2001, efter indstilling fra Økonomiudvalget og Det Rådgivende Integrationsudvalg, træffer beslutning om, hvilke indsatsområder, der skal arbejdes med i budgetåret 2002.
SAGSBESKRIVELSE
I kommissoriet for Det Rådgivende Integrationsudvalg (BR 12/99) har Borgerrepræsentationen pålagt Integrationsudvalget at udarbejde oplæg til kommunes overordnede integrationspolitik. Udvalget har nu afsluttet arbejdet med integrationspolitikken, og fremkommer hermed med sin indstilling til Økonomiudvalget i sagen.
Proces
Integrationsudvalget nedsatte, på tværs af alle forvaltninger, en projektgruppe på embedsmandsniveau til at forberede udvalgets arbejde med sagen. Projektgruppens første opgave har været at kortlægge forvaltningernes hidtidige arbejde med integrationsområdet og at udarbejde et samlet materiale herom til Integrationsudvalget.
I oktober 1999 fik udvalget forelagt det samlede baggrundsmateriale, som indeholdt følgende elementer:
- et overblik over de hidtidige tiltag i kommunen,
- debatoplæg fra Ole Hammer, leder af Højskolernes Sekretariat,
- konklusionerne fra PLS's rapport til Indenrigsministeriet om integrationsarbejdet i kommunerne,
- en række anbefalinger fra udvalgte interessenter om arbejdet med en integrationspolitik i Københavns Kommune.
Baggrundsmaterialet blev tillige udsendt til Integrationsrådets medlemmer
Integrationsudvalget ønskede herefter en debatfase i Borgerrepræsentationens politiske grupper. Til dette formål udarbejdede projektgruppen i november 1999 et debatoplæg med forslag til overordnede målsætninger for integrationspolitikken og forslag til de første indsatsområder. Debatoplægget blev endvidere omdelt til medlemmerne af Integrationsrådet ved det første fællesmøde mellem Rådet og udvalget den 7. december 1999.
I Integrationsudvalgets møde den 22. februar 2000 vedtog Integrationsudvalget udvalgets forslag til overordnet integrationspolitik, ligesom forslag til indsatsområder for budgetåret 2001 blev fastlagt. Udvalget besluttede herefter at sende de vedtagne forslag i høring hos en række særligt udvalgte interessenter, ligesom udvalget ønskede at have en endelig drøftelse med Integrationsrådet ved et fællesmøde den 30. marts 2000, inden udvalget den 5. april 2000 afsluttede sit arbejde med sagen og oversendte denne til Økonomiudvalgets videre behandling.
Fremtidig proces
Integrationsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, efter høring af de stående udvalg, at indstille til Borgerrepræsentationen, at udvalgets forslag til en overordnet politik for integration i Københavns Kommune vedtages samt at vedtage udvalgets forslag til fire indsatsområder, som der skal arbejdes med, i og på tværs af samtlige udvalg og forvaltninger, i budgetåret 2001, idet hvert udvalg inden for disse rammer opstiller konkrete og operationelle mål.
Videre forslår Integrationsudvalget at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2001, på baggrund af en indstilling fra Økonomiudvalget og Integrationsudvalget, fastlægger nye indsatsområder for budgetåret 2002. Endeligt foreslår Integrationsudvalget, at hvert år i februar måned, første gang i 2002, skal de stående udvalg og Økonomiudvalget til Integrationsudvalget afgive en kort redegørelse for de respektive udvalgs arbejde med implementering af integrationspolitikken og for forløbet af integrationsarbejdet i det foregående år. I redegørelsen belyses særligt det integrationsrettede arbejde, der er igangsat eller gennemført i samarbejde mellem flere forvaltninger. Integrationsudvalget udarbejder på baggrund heraf en samlet statusrapport til Borgerrepræsentationen.
Til at understøtte arbejdet i Integrationsudvalget nedsættes, under udvalget og med deltagelse fra alle syv forvaltninger, en embedsmandsgruppe. Gruppen har til opgave at følge arbejdet med integrationsområdet og rådgive integrationsudvalget om emner og forhold indenfor kommunens integrationsarbejde og integrationspolitik, samt at medvirke ved udvalgets udarbejdelse af den årlige statusrapport til Borgerrepræsentationen om kommunens arbejde med integrationsområdet.
ØKONOMI
Udvalgene pålægges at prioritere de udmeldte indsatsområder ved udvalgets budgetlægning.
Udgifter til Integrationsudvalgets og embedsmandsgruppens arbejde skønnes at kunne afholdes inden for rammebevillingen til Integrationsudvalget.
HØRING
Der er foretaget høring af ældreråd, ungdomsborgerrepræsentation, bydelsråd, lokalråd og en række særligt udvalgte interessenter om den overordnede politik og de udvalgte indsatsområder.
Integrationsrådet har været indbudt til fællesmøder med udvalget den 7. december 1999 og den 30. marts 2000.
De stående udvalg forudsættes hørt af Økonomiudvalget.
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
- Udskrift af beslutningsprotokol fra Integrationsudvalgets møde den 22. februar 2000 med udvalgets forslag til overordnet integrationspolitik for Københavns kommune samt forslag til indsatsområder for budgetåret 2001 (Udsendt til Integrationsudvalgets medlemmer i forbindelse med fællesmødet mellem Rådet og Udvalget den 30. marts 2000).
- Indkomne høringssvar (Udsendt til Integrationsudvalgets medlemmer i forbindelse med fællesmødet mellem Rådet og Udvalget den 30. marts 2000) .
Kurt Bligaard Pedersen
/Vibeke Iversen
3. Orientering om integrationslovens implementering
IU 30/2000INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg, at formandens redegørelse tages til efterretning.
RESUME
I Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 23. februar 2000 fik udvalget en orientering om Revisionsdirektoratets rapport til Indenrigsministeriet om integrationslovens implementering i Københavns Kommune. Rapporten påpeger problemer med at leve op til integrationslovens krav i kommunens behandling af sager vedr. integrationsloven. Udvalget tog rapporten til efterretning.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på baggrund af rapporten udarbejdet en handleplan for Modtageenheden m.v., som blev taget til efterretning af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i mødet den 15. marts 2000.
Integrationsrådet drøftede i sit møde den 2. marts 2000 revisionsrapporten. Rådets formandskab har herefter fremsendt en udtalelse til Integrationsudvalget om sagen.
SAGSBESKRIVELSE
I Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 23. februar 2000 blev udvalget orienteret om Revisionsdirektoratets rapport til Indenrigsministeriet om integrationslovens implementering i Københavns Kommune.
Revisionsdirektoratets rapport
Rapporten er udarbejdet i efteråret 1999, idet Indenrigsministeriet i henhold til regnskabsbekendtgørelsen på integrationsområdet havde anmodet Revisionsdirektoratet om at foretage en undersøgelse af området.
Rapporten påpegede følgende problemstillinger:
- Generelt er der et problem med at overholde lovens frist for udarbejdelse af handlingsplan (1 måned),
- Der er en uhensigtsmæssig kommunikation mellem CPR-registret og Modtageenheden,
- Der er praktiske problemer med afholdelse af handlingsplansamtaler blandt andet på grund af udlændingens udeblivelse,
- Der forefindes forkerte tildelinger af sagstyper og sagsarter, forkerte bogføringer, manglende dokumentation og udbetaling med forkerte satser.
Handleplan
I Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 15. marts 2000 blev udvalget orienteret om en af forvaltningen udarbejdet plan for afvikling af ventetid på handlingsplansamtaler i Modtageenheden. Udvalget tog planen til efterretning.
Planen indeholder følgende elementer:
- Strakshenvisningsmulighed til danskundervisning for alle, der henvender sig herom,
- Henvisning til danskundervisning for alle selvforsørgende udlændinge, der ikke kan tilbydes samtale, senest efter 4 uger,
- Indkaldelse af andre udlændinge som de første til handlingsplansamtaler medens de, som er strakshenvist til danskundervisning, får tilbud om en samtale senere,
- Nye lokaler til Modtageenheden pr. 1. juni 2000,
- Opnormering i Modtageenhedens personale,
- Opfølgning overfor Indenrigsministeriet vedrørende CPR-registerproblemerne,
- Revision af beskrivelserne om sagsregistrering.
Udtalelse fra Integrationsrådet
Integrationsrådet behandlede i sit møde den 2. marts 2000 Revisionsdirektoratets rapport.
Rådet besluttede på denne baggrund at fremsende en udtalelse til Integrationsudvalget om sagen.
ØKONOMI
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for Integrationsudvalget.
HØRING
Integrationsrådet har på eget initiativ udtalt sig i sagen.
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
- Revisionsdirektoratets rapport
- Udtalelse fra Integrationsrådet
- Indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedr. handleplan for Modtageenheden.
Kurt Bligaard Pedersen
/Vibeke Iversen
4. Meddelelser
IU 31/2000INDSTILLING
Formanden indstiller, at meddelelserne tages til efterretning.
RESUME
Det Rådgivende Integrationsudvalg har ønsket, at formanden på hvert møde får mulighed for at orientere udvalget om aktuelle sager og udviklinger inden for udvalgets område
SAGSBESKRIVELSE
Det Rådgivende Integrationsudvalg har ønsket at få mulighed for at få en mundtlig orientering fra formanden om aktuelle sager og udviklinger inden for udvalgets område.
ØKONOMI
-
HØRING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
-