Høring vedrørende retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet (IU 16/02)
Høring vedrørende retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet (IU 16/02)
Det rådgivende Integrationsudvalg
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. april 2002
Sager til beslutning
2. Høring vedrørende retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet (IU 16/02)
IU 27/2002 J.nr. IU 16/02
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,
at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget afgives.
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget har på sit møde den 7. marts 2002 og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på sit møde den 20. marts 2002 besluttet at sende sagen (KFU 106/2002), ( FA 116/2002) om Retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet til høring i Integrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Økonomiforvaltningen har den 21. marts 2002 modtaget "retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet" fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltingen. Retningslinierne bliver sendt til høring hos Det rådgivende Integrationsudvalg på mødet den 4. april
Fristen for besvarelse af høringen er fastsat til den 9. april 2002.
Sagens faktum
Forslaget til en ny integrationsindsats på kultur- og fritidsområdet blev vedtaget på et fællesmøde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget den 10. oktober 2001.
Som led i denne indsats blev det besluttet at afsætte 1,2 mill. kr. i en brobygningspulje, som foreninger kan søge til projekter. Retningslinierne som skal danne grundlag for vurderingen af ansøgningerne er vedlagt som bilag, og det er disse retningslinier, som nu er sendt til høring. Alle ansøgninger vil løbende blive forelagt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget.
På møde den 7. marts 2002 i Kultur- og Fritidsudvalget og på møde den 20. marts 2002 i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blev sagen behandlet, hvor det blev besluttet, at udvalgene godkender "Retningslinier for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet" under forudsætning af, at Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet afgiver positive høringssvar. Det er på denne baggrund, at sagen nu ligger til behandling i Det Rådgivende Integrationsudvalg.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning og Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med repræsentanter fra Integrationsrådet og foreningslivet udarbejdet forslag til oprettelse af et konsulentteam for at styrke integrationsindsatsen på kultur- og fritidsområdet.
Det blev på et fællesmøde den 10. oktober 2001 mellem Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget vedtaget at iværksætte initiativerne.
Som led i indsatsen blev det besluttet at afsætte 1,2 mill. kr. i en brobygningspulje, som udmøntes efter høring af de to udvalg.
Forvaltningerne har udarbejdet retningslinier for puljen, som forelægges udvalgene til beslutning.
Økonomiforvaltningens forslag til høringssvar:
Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget:
"Det Rådgivende Integrationsudvalg finder umiddelbart, at retningslinierne for tildeling af brobygningsmidler til integration af etniske minoriteter i foreningslivet kan være med til at sikre en bedre integration af etniske minoriteter i foreningslivet. Det er et formål, som Det Rådgivende Integrationsudvalg ønsker at fremme.
Det Rådgivende Integrationsudvalg finder det positivt, at der i retningslinierne lægges vægt på at fremme bl.a. integrationen af piger og unge kvinder i foreningslivet, ved at synliggøre, at mangfoldighed kan tilføre den danske foreningstradition nye kvaliteter.
Det Rådgivende Integrationsudvalg finder det desuden positivt, at der fra forvaltningernes side lægges vægt på, at sagsgangen skal foregå hurtigt og smidigt.
Det Rådgivende Integrationsudvalg ser imidlertid et problem i forhold til det økonomiske aspekt af tiltaget. Der er ikke i forslaget taget stilling til, hvorledes man skal forholde sig hvis puljen på 1,2 mill. kr. opbruges, og der herefter kommer ansøgninger. I den forbindelse vil Det Rådgivende Integrationsudvalg også gøre opmærksom på, at det er vigtigt at holde sig lighedsgrundsætningen for øje i tildelingen af midler, hvilket udvalget forudsætter, at § 12 i retningslinierne skal sikre. Med lighedsgrundsætningen forstås, at ens tilfælde skal behandles lige. Problemet i forhold til lighedsgrundsætningen er, at der kan blive en skævvridning i fordelingen af midler, når der i alt kun er afsat et bestemt beløb til fordeling. Herved risikerer man, at de foreninger, som søger efter midler på et tidspunkt, hvor puljen er opbrugt ikke stilles lige i forhold til de foreninger, som h ar søgt om midler på et tidligere tidspunkt. Derfor er det vigtigt at overveje, hvilken betydning det har, når de afsatte midler er opbrugt, herunder hvorvidt man ønsker at anvende et først-til-mølle-princip.
Det Rådgivende Integrationsudvalg kan derfor kun støtte retningslinierne, såfremt denne problemstilling afklares nærmere."
ØKONOMI
Det forudsættes, at udgifterne, som er forbundet med forslaget afholdes indenfor den fastsatte ramme på 1,2 mill. kr.
HØRING
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: Høringsskrivelse af 21. marts 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med sagsfremstilling og beslutningsprotokollat fra udvalgets møde den 20. marts 2002 med bilag (FA 116/2002).
Bilag 2: Indstilling og beslutningsprotokollat fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 7. marts 2002 (KFU 106/2002).
Erik Jacobsen
/ Flemming D. Hansen