Mødedato: 04.04.2002, kl. 18:00

Høring vedrørende rapport om tosprogede elever i gymnasiet/HF (IU 15/02)

Høring vedrørende rapport om tosprogede elever i gymnasiet/HF (IU 15/02)

Det rådgivende Integrationsudvalg

Det rådgivende Integrationsudvalg

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. april 2002

 

Sager til beslutning

1. Høring vedrørende rapport om tosprogede elever i gymnasiet/HF (IU 15/02)

IU 26/2002 J.nr. IU 15/02

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Det rådgivende Integrationsudvalg,

at det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgives.

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 27. februar 2002 behandlet sagen vedrørende rapport om tosprogede elever/kursister i gymnasiet/hf (U 44/02). Her besluttede udvalget at sende rapporten til Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet med henblik på eventuelle bemærkninger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver det under sagsfremstillingen foreslåede høringssvar.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiforvaltningen har den 5. marts 2002 modtaget rapporten "Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf, 2001" fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltingen. Rapporten bliver sendt til høring hos Det rådgivende Integrationsudvalg på mødet den 4. april 2002.

Sagens faktum

På baggrund af en stigning i antallet og andelen af tosprogede elever i gymnasier og hf i de senere år, nedsatte Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i januar 2000 en styregruppe vedrørende tosprogede elever og kursister. Styregruppen bestod af ledelses- og lærerrepræsentanter fra Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, Metropolitanskolen, HF-Centret Efterslægten, Rysensteen Gymnasium og forvaltningen. Styregruppens opgave var at prioritere ressourcer fra tosprogspuljen, at evaluere indsatsen vedrørende tosprogede elever og at udarbejde forslag til mål og handleplaner vedrørende de tosprogede elever.

Rapporten "Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2001" er et resultat af styregruppens arbejde og har til formål at skabe et kvalificeret grundlag for det fremtidige arbejde med tosprogsproblematikken i gymnasiet og på hf.

Rapporten tager udgangspunkt i de vedtagne "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003" som efter indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001 og det afholdte erfarings- og inspirationsseminar den 28. marts 2001, hvor deltagerne drøftede visioner, mål og handleplaner.

Rapporten belyser aktuelle problemstillinger og udfordringer (kap. 1), giver en række anbefalinger af ideer til nye handleplaner (kap. 2), gør status over den hidtidige indsats (kap. 4) og giver en statistisk belysning af de tosprogede elever med hensyn til antal, fordeling, rekrutterings- og frafaldsproblemer og forventet udvikling i de kommende år (kap.5)

Målet med arbejdet er at skabe lige muligheder for integration og kulturmøde for alle københavnske uddannelsessøgende.

Rapporten opstiller 14 anbefalinger med uddybende konkrete forslag til indsats for at fremme integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser og en styrkelse af det faglige niveau på gymnasier og hf-kurser med mange tosprogede elever.

 

Økonomiforvaltningens forslag til høringssvar:

Økonomiforvaltningen indstiller, at Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver følgende høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsudvalget:

"Det Rådgivende Integrationsudvalg har ingen bemærkninger til Rapporten "Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2001". Det Rådgivende Integrationsudvalg finder, at de fremsatte mål, handle- og udviklingsmuligheder, der peges på i rapporten, vil være positive i forhold til det integrationsfremmende arbejde med tosprogede elever på gymnasier og hf-kurser.

Samtidig er det Integrationsudvalgets opfattelse, at de fremsatte mål, handle- og udviklingsmuligheder er i god overensstemmelse med de målsætninger og indsatsområder, som er fastsat for københavnske gymnasier og hf-kurser for 2001-2003.

Det er en forudsætning for udvalgets høringssvar, at de udgifter, som er forbundet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anbefalinger, holdes indenfor de nævnte rammer.

Det Rådgivende Integrationsudvalg skal desuden gøre opmærksom på, at udvalget i henhold til sit kommissorium "forinden der træffes endelig afgørelse i stående udvalg …[skal] afgive vejledende udtalelser om kommunale spørgsmål, der særligt vedrører integration af flygtningen og indvandrere … " Det Rådgivende Integrationsudvalg skal derfor henstille, at sager for fremtiden bliver sendt til høring forinden sagen bliver behandlet i et fagudvalg. "

 

 

ØKONOMI

Der er i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indstilling U44/02 taget højde for de meromkostninger, der er forbundet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens anbefalinger om integration og kulturmøde på gymnasier og hf-kurser, samt anvist hvilke konti udgifterne skal henføres til.

 

HØRING

-

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-

ANDRE KONSEKVENSER
-

BILAG

Bilag 1: Høringsskrivelse af 5. marts 2002 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med sagsfremstilling og beslutningsprotokollat fra udvalgets møde den 27. februar 2002.

Erik Jacobsen

/ Flemming D. Hansen

 

 

 

Til top