Høring vedr. revision af den overordnede udviklingsplan for undervisningen af tosprogede elever i folkeskolerne
Høring vedr. revision af den overordnede udviklingsplan for undervisningen af tosprogede elever i folkeskolerne
Det rådgivende Integrationsudvalg
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde fredag den 2. februar 2001
Fraværende med afbud: Winnie Larsen-Jensen, Peter Skaarup, Taner Yilmaz, Lubna Elahi
Fraværende uden afbud: Martin Geertsen, Wallait Khan
Da udvalgets formand, Winnie Larsen-Jensen, havde meldt afbud til mødet, blev Jens Johansen i medfør af § 7, stk.1, 2. pkt. i udvalgets forretningsorden valgt som fungerende mødeleder.
Udvalget besluttede, i henhold til KSL § 20, stk. 4, 1. pkt., at lade konsulent Søren Hegnby overvære punkt 1, 2 og 3 på dagsordenen.
Sager til beslutning
3. Høring vedr. revision af den overordnede udviklingsplan for undervisningen af tosprogede elever i folkeskolerne
IU 76/2000 J.nr. U182/00
INDSTILLING OG BESLUTNING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltræder, at vedlagte forslag til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever" sendes til høring
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2000
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.
Louise Frevert og Aage Pedersen havde følgende bemærkning:
"Dansk Folkeparti mener, at "Udviklingsplanen for BR osv." ikke tager nok højde for den videre udvikling. Vi er ved at nå smertegrænsen for, hvad folkeskolen kan rumme af to-sprogede børn og havde helst set, at man fordelte to-sprogede børn så der højst ville være 28 % af to-sprogede i hver klasse, det antal som der er i København. De tiltag vi ser her er ikke nødvendige, hvis man fulgte fordelingen med de 28 %. Målet er at lære børnene dansk, så man opnår en optimal integration. Vi ser frem til at læse høringssvarene for der at få en konstruktiv diskussion."
Økonomiforvaltningens indstilling til Det Rådgivende Integrationsudvalg:
Økonomiforvaltningen indstiller til Det Rådgivende Integrationsudvalg, at der afgives følgende høringssvar:
"Det Rådgivende Integrationsudvalg finder, at forslaget til "Udviklingsplan for BR-Københavns folkeskolers arbejde med de tosprogede elever" er et særdeles konstruktivt bud på, hvad der kræves for at kunne imødekomme de store integrationsmæssige udfordringer, som folkeskolen står overfor i disse år.
Integrationsudvalget anser generelt evaluering for at være et vigtigt redskab til at vurdere effekten af en given indsats og i forslaget lægges der da også op til, at der skal foretages en lang række evalueringer af de påtænkte initiativer, herunder selvevalueringer på de enkelte skoler.
Det bør efter Integrationsudvalgets opfattelse dog overvejes at uddybe eller supplere udviklingsplanen for så vidt angår beskrivelsen af evalueringsdelen. Der lægges op til en høj grad af selvevaluering og for at skabe en fælles ramme om evalueringerne anbefales det nøjere at redegøre for den konkrete tilrettelæggelse af de enkelte evalueringstyper, idet metodevalget skønnes af afgørende betydning for evalueringernes kvalitet, sammenlignelighed og anvendelighed. Endelig synes der at mangle en præcisering af, hvordan der skal ske opsamling og videreformidling af de mange evalueringer i forhold til det politiske niveau.
Samlet set bygger forslaget til udviklingsplan i vid udstrækning på målsætningerne i Københavns Kommunes overordnede integrationspolitik og såfremt planen gennemføres i den foreliggende form, vil der efter Integrationsudvalgets opfattelse være tale om en ambitiøs og konkret udmøntning af det for 2001 vedtagne indsatsområde "Børns liv og fremtid".
Integrationsudvalget har ikke forholdt sig til oplæggets økonomiske aspekter."
Høringsfristen er fastsat til den 31. januar 2001, men det er aftalt med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at Det Rådgivende Integrationsudvalg kan afgive sit høringssvar umiddelbart efter udvalgets møde den 2. februar 2001.
.
Det rådgivende Integrationsudvalgs beslutning i mødet den 2. februar 2001
Tiltrådt.
Dansk Folkeparti videreførte sin protokolbemærkning fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde 22. marts 2000, at den nugældende udviklingsplan for tosprogsområdet skal revideres.
Der fremlægges et forslag til udviklingsplan, hvor de overordnede formål er identiske med "Målsætning 2000"s afsnit om skolen i en multietnisk virkelighed. Planen rummer derudover en række nøjere beskrevne indsatsområder samt et afsnit om, hvilken dokumentation forvaltningen vil fremlægge for Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedrørende indsatsområdets resultater.