Mødedato: 31.01.2005, kl. 08:15

Udvikling af nærdemokrati i Københavns Kommune

Udvikling af nærdemokrati i Københavns Kommune

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 31. januar 2005

 

 

Åbne punkter

 

3.      Udvikling af nærdemokrati i Københavns Kommune

 

DS   5/2005INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,  

 

at drøfte de nedenfor beskrevne problemstillinger omkring lokaludvalg. 

 

 

 

RESUME

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati.

 

I budget 2005 er der afsat en pulje på 5 mill. kr. til nærdemokrati. Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede på mødet den 13. december 2004 indstilling vedr. udmøntning af puljen til nærdemokrati. Udvalget bad om, at der udarbejdes et nyt forslag til udmøntning af puljen til nærdemokrati jf. bilag 1.

 

Bl.a. på baggrund af vedlagte henvendelse fra Valby Lokaludvalg (bilag 2) har formanden bedt sekretariatet om at belyse en række problemstillinger omkring lokaludvalg, som kan indgå i de videre drøftelser om udvikling af nærdemokrati.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udvalget til opgave at komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokratiet i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 20. januar 2005, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling fik forlænget funktionsperioden med udgangen af 2005.

 

Udvalget har gennemført en borgerdialog om emnet udvikling af hverdagens demokrati, hvor borgere deltog i arbejdsgrupper og på konferencer og bidrog med forslag til udvikling af nærdemokratiet. Der er gennemført en undersøgelse af københavnernes syn på nærdemokrati, og der er endvidere afholdt seminar i udvalget, hvor forskellige lokale grupper præsenterede deres demokratiaktiviteter for udvalget.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har på denne baggrund drøftet en række modeller for udvikling af nærdemokrati fx lokaludvalg, demokratiske mødesteder, brugerdemokrati, projektdemokrati.

 

I forbindelse med budgetforliget for 2005 blev der afsat en pulje på 5 mill. kr. til nærdemokrati i 2005. Der blev vedtaget følgende formål med puljen:

 

"Parterne er enige om at afsætte en pulje på 5 mill. kr. til udvikling af nærdemokratiet. Puljen udmøntes på baggrund af drøftelser blandt parterne i løbet af 2005.

 

Parterne er enige om at fortsætte med initiativer vedr. den digitale kommunikation med borgerne og styrkelse af det elektroniske demokrati."

 

På møde i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling den 13. december 2004 drøftede udvalget indstilling vedr. udmøntning af puljen til nærdemokrati. Udvalget bad om, at der blev udarbejdet et nyt forslag til udmøntning af puljen til nærdemokrati jf. bilag 1.

 

Bl.a. på baggrund af vedlagte henvendelse fra Valby Lokaludvalg (bilag 2) har formanden bedt sekretariatet om at belyse en række problemstillinger omkring lokaludvalg, som kan indgå i de videre drøftelser om udvikling af nærdemokrati.

 

 

 

 


1.      Kan lokaludvalg have initiativret overfor Borgerrepræsentation og udvalg?

 

Forslag, som ønskes behandlet i Borgerrepræsentation og udvalg, kan alene fremsættes af Borgerrepræsentationens medlemmer eller udvalgsmedlemmerne jf. § 11 i Den kommunale styrelseslov (KSL) samt udvalgenes forretningsorden. Borgerrepræsentationen kan eventuelt imødekomme intentionerne i forslaget fra Valby Lokaludvalg ved at anbefale en fast procedure omkring forslag fra lokaludvalg til Borgerrepræsentationen eller udvalg f.eks. ved at lokaludvalgene kan fremsende forslag til den relevante borgmester, som herefter træffer beslutning om sagen skal på dagsordenen. Lokaludvalget kan endvidere på lige fod med borgere sende forslag til menige medlemmer af Borgerrepræsentationen med henblik på at de benytter deres initiativret til at få optaget et punkt på dagsordenen for møder i Borgerrepræsentationen.

 

2.      Kan lokaludvalg få ret til at udtale sig til eksterne myndigheder om lokale forhold parallelt med Københavns Kommune?

 

Retten til at udtale sig til eksterne myndigheder i sager, der vedrører kommunen i almindelighed, tilkommer Økonomiudvalget, jf. Styrelsesvedtægtens § 12, stk. 6. I Valby Lokaludvalgs tilfælde beror deres opgaver på nuværende tidspunkt alene på en delegation i medfør af KSL § 65 d, stk. 1. En delegation af opgaver til et lokaludvalg, må ikke medføre en indskrænkning i den kompetence, som Økonomiudvalget har i medfør af Styrelsesvedtægtens § 12, stk. 6. Borgerrepræsentationen kan dog træffe beslutning om delegation af retten til at udtale sig i forhold til eksterne parter om nærmere angivne kommunale anliggender, og kommissoriet for Valby Lokaludvalg skal således ændres i overensstemmelse hermed. Alternativt vil der være mulighed for, at Borgerrepræsentationen kan tillægge et lokaludvalg opgaver til selvstændig varetagelse, herunder en ret til at udtale sig til eksterne myndigheder. Det skal dog bemærkes, at de nærmere regler for et lokaludvalgs selvstændige opgavevaretagelse skal angives i et regulativ, jf. KSL § 65 d, stk. 3.

 

3.      Kan lokaludvalgene få en udvidet høringsret og pligt, så lokaludvalgene inddrages i udvikling af?

 

En udvidet høringsret og pligt kan tillægges lokaludvalg ved delegation.

 

4.      Kan lokaludvalg råde over egne midler fx til brug for udvikling på serviceområder?

 

Hvis puljemidler skal udlægges ved delegation, så skal formålet med puljerne angives meget præcist.

 

Såfremt der ikke kan ske delegation efter KSL § 65 d, stk. 1, idet formålet med dele­gationen ikke kan angives tilstrækkeligt præcist, kan man overveje at anvende KSL § 65 d, stk. 2.

 

KSL § 65 d, stk. 2 indeholder en udtømmende regulering af, hvilke opgaver, der kan henlægges til et lokaludvalgs selvstændige varetagelse, jf. b­ilag 3.

Vælger Borgerrepræsentationen at henlægge opgaver til et lokaludvalgs selv­stændige varetagelse, skal de nærmere regler herfor angives i et regulativ.

 

Dette regulativ skal vedtages af Borgerrepræsentationen efter de regler, som gælder for vedtagelse af kommunens styrelsesvedtægt, dvs. 2 behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst 6 dages mellemrum jf. Den kommunale styrelseslov § 2, stk. 2.

 

Endelig skal regulativet godkendes af Indenrigs- og Sundhedsministeren.

 

Endvidere skal bekendtgørelse om regulativet indrykkes i den lokale presse 2 gange med 6 dages mellemrum efter Borgerrepræsentationens vedtagelse.

 

5.      Kan lokaludvalgene oprettes over en årrække?

 

Der er ikke noget til hinder for, at der kan etableres lokaludvalg i nogle bydele og ikke i andre jf. bestemmelsen i KSL § 65 d, herunder bemærkninger til det oprindeligt fremsatte lovforslag om lokaludvalg. En løbende udrulning vil således være mulig.

 

 

6.      Hvordan sammensættes lokaludvalg?

 

KSL § 65 d, stk. 1., 2. pkt. fastslår, at "Lokaludvalgenes medlemmer/observatører udpeges af kommunalbestyrelsen". Kompetencen til at udpege medlemmer og observatører kan ikke delegeres til f.eks. økonomiudvalget, partigrupper eller lign. Der er ikke i KSL § 65 d fastsat nærmere krav til sammensætningen af lokaludvalg, hverken med hensyn til antallet eller arten af medlemmer, hvorfor det står Borgerrepræsentationen frit for, hvorledes lokaludvalgene skal sammensættes.

 

7.      Kan lokaludvalg have eget lokalt sekretariat?

 

Lokaludvalgene kan ikke være ansættelsesmyndighed i forhold til medarbejdere, som sekretariatsbetjener udvalget. KSL § 65 d, stk. 2 er udtømmende i forhold til de opgaver, som et lokaludvalg kan få tillagt til selvstændig varetagelse. Bestemmelsen nævner ikke ansættelseskompetence, som en af de opgaver, og man kan derfor slutte, at et lokaludvalg ikke i henhold til Styrelsesloven kan være ansættelsesmyndighed i forhold til medarbejdere, som sekretariatsbetjener udvalget. Der vil kunne etableres en ordning, som kendes fra kvarterløft i dag, hvor kvarterrådene inddrages i rekrutteringen af sekretariatsmedarbejdere, der formelt er ansat under Økonomiforvaltningen, men virker lokalt.

 

8.      Kan lokaludvalgenes sekretariat samtænkes med agenda 21-centre, kvarterløft-styregrupper og lignende lokalt definerede aktiviteter?

 

Samtænkning af sekretariaterne er muligt, der skal dog sikres en klar adskillelse omkring økonomi, medarbejderressourcer m.m.

 

 

Henvendelse fra Valby Lokaludvalg

Valby Lokaludvalg har den 22. december 2004 fremsendt brev til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, som indeholder en udtalelse fra repræsentanter for Valby Lokaludvalg og repræsentanter fra lokale partiforeninger i Valby jf. bilag 2.

 

I udtalelsen fremsættes en række ønsker vedrørende Valby Lokaludvalgs frem­tid.< /span>

 

I vedlagte bilag 3 er belyst om Valby Lokaludvalgs ønsker kan imødekommes indenfor Styrelseslovens rammer. Sammenfattende kan det konkluderes, at Valby Lokaludvalg ikke har mulighed for at være ansættelsesmyndighed i forhold til medarbejdere, som sekretariatsbetjener udvalget. Der vil dog kunne etableres en ordning, som kendes fra kvarterløft i dag, hvor kvarterrådene inddrages i rekrutteringen af sekretariatsmedarbejdere, der formelt er ansat under Økonomiforvaltningen, men virker lokalt.

 

Videre skal det bemærkes, at Lokaludvalget godt kan få udlagt en udviklingspulje ved delegation, såfremt formålet med puljen er tilstrækkeligt præcist angivet. Det vurderes, at forslag fra Valby Lokaludvalg om rådighed over en pulje til udvikling op serviceområderne, ikke er tilstrækkeligt præcist angivet. Kan formålet med puljemidlerne ikke angives tilstrækkeligt præcist kan man overveje at anvende § 65 d, stk. 2 i Styrelsesloven, hvorefter Lokaludvalget kan få tillagt opgaver til selvstændig varetagelse jf. bilag 3, hvori opgavetyperne udtømmende er nævnt. Denne løsning er dog mere besværlig, pga. udfærdigelse af regulativ, vedtagelse i Borgerrepræsentationen og efterfølgende godkendelse af Indenrigs- og Sundhedsministeren samt offentliggørelse. Valby Lokaludvalgs ønske om en udvidet høringsret vil kunne ske under forudsætning af godkendelse i Borgerrepræsentationen og efterfølgende ændring af kommissoriet for Valby Lokaludvalg.

 

Ønsket fra Valby Lokaludvalg om at kunne stille forslag til optagelse på Borgerrepræsentationen vil ikke kunne imødekommes. Udvalget vil dog have mulighed for at sende forslag til Overborgmesteren, som herefter vil beslutte, om sagen skal på udkast til dagsorden for et møde i Borgerrepræsentationen.

 

Endelig skal det bemærkes, at såfremt Valby Lokaludvalg gennem delegation skal have mulighed for at udtale sig i forhold til eksterne parter om nærmere angivne kommunale anliggender vil det kræve, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning herom samt at kommissoriet for Valby Lokaludvalg bliver ændret. Alternativt kan Borgerrepræsentationen tillægge et lokaludvalg opgaver til selvstændig varetagelse, herunder en ret til at udtale sig til eksterne myndigheder. Det skal dog bemærkes, at de nærmere regler for et lokaludvalgs selvstændige opgavevaretagelse skal angives i et regulativ, jf. § 65 d, stk. 3 i Styrelsesloven.

 

I vedlagte bilag 4 er belyst de økonomiske konsekvenser af Valby Lokaludvalgs forslag. Det vurderes, at den model som Valby Lokaludvalg ønsker, vil koste 9 - 10 mill. kr. om året. Gennemføres modellen i hele byen vil den koste ca. 140 - 150 mill. kr. årligt.

 

Gennemføres den nuværende Valby Lokaludvalgsmodel i alle 15 bydele vil det koste ca. 56 mill. kr. om året.

 

I ovenstående beløb er indregnet afledte udgifter i forvaltningerne.

 

 

Tænketank om nærdemokrati

Den 6. december 2004 i DGI-byen indbød Indenrigs- og Sundhedsministeren en lang række organisationer og foreninger samt de kommunale parter til at deltage i et indledende møde om nærdemokrati i Det nye Danmark efter gennemførelse af kommunalreformen. Fra Københavns Kommune deltog Overborgmesteren i mødet.

I forlængelse af mødet den 6. december 2004 har Indenrigs- og Sundhedsministeren nedsat Tænketanken om Nærdemokrati.

"Tænketanken skal bruge perioden frem til sommeren 2005 til at frembringe et inspirationsgrundlag for det videre arbejde med at revitalisere nærdemokratiet. Om der er behov for en ændring af regelsættet om brugerbestyrelser, lokalråd mv. – eller noget helt tredje – er blandt de emner, som tænketanken skal drøfte. Der vil være tale om en bred vifte af initiativer – i særlig grad på lokalt plan."

Tænketankens formand er Holbæk Kommunes borgmester Jørn Sørensen. Holbæk Kommune har sammen med de øvrige 4 kommuner, som skal indgå i sammenlægningen, gjort netop nærdemokratiet til et vigtigt tema i sammenlægningsprocessen.

Herudover deltager repræsentanter for 14 forskellige organisationer i tænketanken.

Følgende organisationer er repræsenteret:

·              Danmarks Naturfredningsforening

·                           Dansk Folkeoplysnings Samråd

·                           Dansk Ungdoms Fællesråd

·                           DGI

·                           DIF

·                           DSI

·                           KL

·                           Kræftens Bekæmpelse

·                           Kulturelle Samråd i Danmark

·                           Landdistrikternes Fællesråd

·                           Rådet for Etniske Minoriteter

·                           Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde

·                           Sammenslutningen af ældreråd i Danmark

·                           Skole og Samfund

 

Det videre arbejde med nærdemokrati i forbindelse med kommunalreformen afhænger af det foranstående folketingsvalg.

 

 

Procesplan

Der foreslås følgende proces for beslutningsprocessen omkring det videre arbejde med nærdemokrati i Københavns Kommune:

 

Tidspunkt

Aktivitet

31. januar 2005

UDS drøfter problemstillinger omkring lokaludvalg

7. marts 2005

UDS drøfter indstilling vedr. nærdemokrati

8. marts – 18.april 2005

Forslaget sendes i høring – dialogmøder

2. maj 2005

UDS drøfter høringssvar og indstiller til ØU

10. maj 2005

ØU behandler indstilling

26. maj 2005

BR behandler indstilling

 

Midlerne til nærdemokrati i 2006 afsættes i forbindelse med vedtagelse af budget 2006.

 

 

ØKONOMI

Der anvendes i dag ca. 2 mill. kr. til Valby Lokaludvalg, som falder bort med udgangen af 2005. De 5 mill kr., som er afsat i B2005 er en 1-årig bevilling, som kun er givet i 2005. Hvis der skal være midler til nærdemokrati fra 2006 og frem, så skal midlerne således afsættes i budget 2006.

 

 

HØRING

Se procesplanen

 

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

 

 

BILAG

Bilag 1:        Indstilling og beslutningsprotokol vedr. punktet nærdemokrati fra møde i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling den 13. december 2004

Bilag 2:        Brev fra Valby Lokaludvalg af 22. december 2004

Bilag 3:        Juridisk notat vedr. brev fra Valby Lokaludvalg

Bilag 4:        Økonomisk notat vedr. brev fra Valby Lokaludvalg

Bilag 5:        Nærdemokrati og Kommunalreform (Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside)

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 


 


Til top