Mødedato: 29.04.2002, kl. 08:15

Indstilling om procesplan for arbejdet med nærdemokrati

Indstilling om procesplan for arbejdet med nærdemokrati

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 29. april 2002

 

Åbne punkter

2. Indstilling om procesplan for arbejdet med nærdemokrati

DS 15/2002INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

  • at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at udskyde fristen for aflevering af indstilling om nærdemokrati fra inden sommerferien 2002 til inden sommerferien 2003
  • at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling godkender den i nærværende indstilling foreslåede procesplan for udvalgets arbejde med nærdemokrati

RESUME

Det anbefales i nærværende indstilling, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at udskyde fristen for aflevering af indstilling om nærdemokrati fra inden sommerferien 2002 til inden sommerferien 2003. En udskydelse af fristen giver mulighed for at få en dialog med københavnerne om udvikling af nærdemokrati.

Med henblik på at opnå størst muligt ejerskab til nye nærdemokratiske initiativer foreslås i nærværende indstilling en procesplan, hvor processen starter med et debatoplæg fra Udvalget efterfulgt af en åben dialog med borgere og brugere om visioner, mål og initiativer til udvikling af nærdemokrati i København.

Debatoplægget præciserer grundlaget for dialogen, rammerne for dialogen og de hovedspørgsmål, der er til debat. Oplægget indeholder holdninger, værdier og forslag, som udvalget ønsker drøftet.

Dialogprocessen forløber fra august 2002 til og med januar 2003.

I perioden februar til juni 2003 drøfter Udvalget meldingerne fra dialogprocessen og udarbejder på denne baggrund indstilling til Økonomiudvalget om nærdemokrati.

Udgifterne til den foreslåede proces udgør 1,37 mill. kr., som afholdes af de midler, der er afsat til Udvalgets arbejde i 2002 og i 2003.

SAGSBESKRIVELSE

I kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling er forudsat, at Udvalget afleverer indstilling om nærdemokrati til Økonomiudvalget inden sommerferien 2002.

Processen om afklaring af sammensætningen af Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har betydet, at Udvalget er kommet senere i gang end forventet. Derfor foreslår Økonomiforvaltningen, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling anmoder Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om at udskyde fristen for aflevering af indstilling til Økonomiudvalget om nærdemokrati til inden sommerferien 2003.

En udskydelse af fristen til inden sommerferien 2003 vil give Udvalget bedre muligheder for at inddrage borgere og brugere i processen. Der vil blive tid til en bredere dialog med københavnerne om udvikling af nærdemokratiet i København. Udvalget vil på denne baggrund kunne fremkomme med et mere gennemarbejdet resultat, som forventes at kunne opnå bredere opbakning som følge af dialogprocessen.

Proces for udvikling af nærdemokrati i København

Demokratiske institutioner har til opgave at samle forskellige og ofte modsatrettede holdninger til en fælles politik. Den demokratiske proces, der fører frem til den fælles politik, sikrer som oftest bred opbakning til den førte politik.

Når der er tale om nærdemokrati skabes den fælles politik i lokalområdet, i hverdagen på institutionerne fx på plejehjemmet, på skolen og i vuggestuen. På de opgaveområder, hvor kompetencen ligger på institutionerne kan den lokale politik gennemføres lokalt. På de opgaveområder, hvor kompetencen ligger i Borgerrepræsentationen, må den fælles politik også samle de synspunkter og holdninger, der findes lokalt.

Hvis nye nærdemokratiske initiativer skal blive en succes, vil det kræve ejerskab til initiativerne både i lokalområdet, hos lokale aktører og de lokale institutioner og i kommunen som helhed - i Borgerrepræsentationen, i udvalgene og i forvaltningerne. Nærdemokratiet får først en funktion, når det bliver brugt både lokalt og i kommunen generelt.

For at give størst muligt ejerskab til de nye nærdemokratiske initiativer foreslås, at processen om udvikling af nærdemokrati i København starter med en åben dialog mellem de aktører, som bliver en del af det nye nærdemokrati. Dialogen tager udgangspunkt i et debatoplæg fra Udvalget, som præciserer grundlaget for dialogen og indeholder holdninger, værdier og forslag, som udvalget ønsker drøftet.

Det foreslås, at Udvalget skaber rammerne for dialogen om nærdemokrati, deltager i dialogen og bruger meldingerne fra processen til at udarbejde forslag til Økonomiudvalget om udvikling af nærdemokrati i København. Dialogen, debatten og konklusionerne skabes af de mange aktører, der fremover bruger de nye nærdemokratiske initiativer.

 

Formål

Formålet med en dialog om nærdemokrati er:

  • at give alle interessenter mulighed for at få indflydelse på udvikling af nærdemokrati i København
  • at få et mere kvalificeret grundlag til at træffe beslutning om udvikling af nærdemokrati i København

 

Tidsplan

Under forudsætning af at Borgerrepræsentationen udskyder fristen for aflevering af indstilling til Økonomiudvalget om nærdemokrati til inden sommerferien 2003 foreslås følgende overordnede tidsplan:

Tid

Aktivitet – nærdemokrati

Maj – juli 2002

Forberedelse af dialogproces

August 2002 – Januar 2003

Dialog om nærdemokrati

Februar – Juni 2003

Udvalget udarbejder forslag til nærdemokrati

Hvem deltager i dialogen?

Det er væsentligt, at alle involverede i udvikling af nærdemokrati i Københavns Kommune deltager i dialogen. Dialogpartnerne er fortrinsvis:

  • Brugerbestyrelser, ældreråd m.m.
  • Lokalråd, Valby Lokaludvalg, Kvarterløftsgrupper m.m.

  • Borgere og brugere, som ikke er med i foreninger, bestyrelser m.m.

  • Interesseorganisationer, fx handelsforeninger, arbejdsmarkedets parter

  • De politiske partier

  • Borgerrepræsentationen og udvalgene

  • Københavns Kommunes forvaltninger, institutioner, ledere og medarbejdere

Med dialogprocessen vil det være muligt at involvere "aktive" borgere i København. "Ikke aktive" borgeres og brugeres holdninger belyses gennem en undersøgelse, som omfatter en spørgeskemaundersøgelse, fokusgruppeinterviews og kvalitative interviews. Det vil være muligt i undersøgelsen at afdække muligheder og barrierer for at borgere og brugere deltager i nærdemokratiet og der udover vil de adspurgtes holdning til udvikling af nærdemokratiet i København kunne belyses.

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling iværksætter dialogen, deltager i dialogen og bruger dialogens slutprodukt.

Udvalget udarbejder et debatoplæg, som præciserer grundlaget for dialogen, rammerne for dialogen og de hovedspørgsmål, der er til debat. Debatoplægget indeholder holdninger, værdier og forslag, som Udvalget ønsker drøftet i dialogprocessen.

Det vil være hensigtsmæssigt at anvende et kommunikations- og rådgivningsfirma til at rådgive om tilrettelæggelsen af dialogprocessen og fungerer som proceskonsulenter på konferencer m.m.

 

Forberedelsesfasen

Følgende tidsplan foreslås lagt for forberedelsesfasen:

Tid

Aktivitet – nærdemokrati

29. April 2002

Udvalget behandler procesplan

11. Juni kl. 8.00 – 11.00

Visionsseminar for Udvalget

17. Juni 2002

Udvalget behandler program og debatoplæg til konference, samt undersøgelsen

12. August 2002

Udvalget godkender debatoplæg til konference

På Udvalgets visionsseminar inviteres personer, som forventes at kunne bidrage med nytænkning inden for emnet nærdemokrati.

Dialogprocessen

Det foreslås, at dialogprocessen tager udgangspunkt i Udvalgets debatoplæg og koncentreres om følgende hovedbegiveheder.

Primo september 2002 afholdes en konference, hvor alle aktører er repræsenteret. På konferencen drøftes erfaringer, visioner og mål med udvikling af nærdemokrati i København. Der udover aftales spillereglerne og processen for den resterende del af dialogen.

På konferencen nedsættes arbejdsgrupper, som i perioden september – december 2002 arbejder videre med de temaer, der har været oppe at vende på konferencen. Arbejdsgrupperne konkretiserer de visioner og mål, der bliver formuleret, og kommer med forslag til konkrete nærdemokratiske initiativer og aktiviteter.

Januar 2003 afholdes konference nr. 2, hvor deltagerne fra den første konference deltager i videst muligt omfang. Ved afbud suppleres op med nye deltagere.

På konference nr. 2 præsenteres og drøftes:

  • Resultatet af arbejdsgruppernes arbejde
  • Resultatet af undersøgelsen af "ikke aktive" borgeres syn på nærdemokrati

Op til konferencen tilstræbes det, at de 2 sideløbende aktiviteter, arbejdsgrupperne og undersøgelsen beriger hinandens arbejde.

Debatten på konferencen styres af en konferencier, en debatskabende person eventuelt fra medieverdenen og af eksterne proceskonsulenter.

På baggrund af drøftelserne på konferencen udarbejdes forslag til visioner, mål og konkrete initiativer til udvikling af nærdemokrati i København.

For at alle kan følge dialogprocessen, er det væsentligt, at der kommer pressedækning omkring aktiviteterne, og at dialogprocessen kan følges på nettet. Endvidere er det væsentligt, at alle involverede i dialogprocessen modtager resultatet af processen og orienteres om resultatet af udvalgets arbejde.

Forslaget til dialogproces fremgår af nedenstående oversigt

Tid

Aktivitet – nærdemokrati

August 2003

Presse omkring dialogprocessen

Invitation til konference

September 2003

Afholdelse af konference

Nedsættelse af arbejdsgrupper

September – December 2003

Arbejdsgrupperne arbejder

Undersøgelse – "ikke aktive" borgeres syn

Ultimo November 2003

Fællesmøde for arbejdsgrupperne – forberedelse af konference

Januar 2003

Afholdelse af konference nr. 2

Presse om konferencen

Januar – Februar 2003

Opsamling på dialogprocessen

 

Den videre proces i Udvalget

I perioden fra februar – juni 2003 drøfter Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling meldingerne fra borgerdialogen og de fremkomne forslag. På denne baggrund udarbejder Udvalget en indstilling til Økonomiudvalget om udvikling af nærdemokrati i Københavns Kommune. Undervejs i arbejdet sendes Udvalgets forslag til høring blandt de berørte aktører.

Følgende proces foreslås:

Tid

Aktivitet – nærdemokrati

Februar 2003

Udvalget drøfter meldingerne fra dialogprocessen

Marts – April 2003

Udvalget udarbejder forslag til indstilling

Maj 2003

Forslag til indstilling sendes til høring

Juni 2003

Udvalget udarbejder endelig indstilling til Økonomiudvalget

 

ØKONOMI

Der er afsat 2 mill. kr. i begge budgetårene 2002 og 2003 til sekretariatsbistand, rådgivning af udvalget, seminarer, konferencer og øvrige udgifter forbundet med udvalgets arbejde (BR 631/01).

1 mill. kr. forudsættes anvendt til aflønning af 2 AC-medarbejdere, som sekretariatsbetjener og rådgiver udvalget, samt til afvikling af udvalgets møder m.m. Tilbage resterer 1 mill. kr. i begge budgetår, i alt 2 mill. kr., hvoraf der foreslås afsat 1,37 mill. kr., 0,72 mill. kr. i 2002 og 0,65 mill. kr. i 2003, til de i denne indstilling foreslåede aktiviteter jf. oversigterne nedenfor.

 

Udgifter i 2002

Aktivitet

Kr.

Ekstern rådgivning om dialogprocesser, proceskonsulenter og konferencier til afvikling af konference

100.000

Visionsseminar

20.000

Trykning af debatoplæg

50.000

Konference

400.000

Undersøgelse af "ikke aktive" borgeres syn på nærdemokrati

150.000

Udgifter i alt til procesplan

720.000

Udgifter til Udvalgets arbejde i øvrigt

280.000

I alt

1.000.000

Udgifter i 2003

Aktivitet

Kr.

Konference

400.000

Materiale til konference – trykning m.m.

50.000

Eksterne proceskonsulenter og konferencier til afvikling af konference

50.000

Afslutning af undersøgelse af "ikke aktive" borgeres syn på nærdemokrati

100.000

Trykning af slutprodukt af dialogprocessen

50.000

Udgifter i alt til procesplan

650.000

Udgifter til Udvalgets arbejde i øvrigt

350.000

I alt

1.000.000

 

HØRING

-

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

BILAG

-

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

 

Til top