Mødedato: 20.01.2003, kl. 08:15

Høringssvar vedr. Sundhedsforvaltningens organisation

Høringssvar vedr. Sundhedsforvaltningens organisation

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 20. januar 2003

 

Åbne punkter

2. Høringssvar vedr. Sundhedsforvaltningens organisation

DS 5/2003INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

at udvalget til Økonomiudvalget oversender vedlagte forslag til udtalelse om ny organisation i Sundhedsforvaltningen med henblik på, at udtalelsen kan indgå i Økonomiudvalgets behandling af sagen

 

RESUME

Sundhedsforvaltningens direktion har på baggrund af bl.a. lovgivning om frit valg, nuværende erfaringer samt borgernes og brugernes forventninger til Sundhedsforvaltningen udarbejdet et oplæg til gennemførelse af en organisationsændring.

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på udvalgsmødet den 12. december 2002 forslaget til en styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation og opfordrede på baggrund af de væsentlige ændringer i den decentrale borgerbetjening, som der med forslaget lægges op til, at Økonomiudvalget hører Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, før der tages stilling til sagen.

For at fremskynde sagens behandling foreslås, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling fremsender vedlagte forslag til udtalelse om ny organisation i Sundhedsforvaltningen med henblik på, at udtalelsen kan indgå i Økonomiudvalgets behandling af sagen, jf. bilag 1.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I følge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udvalget til opgave at rådgive Økonomiudvalget om eventuelle nye tiltag om demokrati og service, som måtte blive rejst i udvalgets funktionsperiode.

Sundhedsforvaltningens direktion har fremsat forslag til ny organisation i Sundhedsforvaltningen jf. bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede på udvalgsmødet den 12. december 2002 forslaget til en styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation og opfordrede på baggrund af de væsentlige ændringer i den decentrale borgerbetjening, som der med forslaget lægges op til, at Økonomiudvalget hører Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, før der tages stilling til sagen, jf. bilag 2.

For at fremskynde sagens behandling foreslås, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling fremsender vedlagte forslag til udtalelse om forslaget til ny organisation i Sundhedsforvaltningen med henblik på, at udtalelsen kan indgå i Økonomiudvalgets behandling af sagen, jf. bilag 1.

Ny organisation i Sundhedsforvaltningen

Sundhedsforvaltningens direktion foreslår,

  • at Sundhedsforvaltningen fremover organiseres i en koncernstruktur med entydige referencelinjer
  • at der etableres 7 nye Pensions- og Omsorgskontorer til at varetage myndighedsopgaven (pension og bestilling) på ældreområdet
  • at der etableres 7 nye Ældrekontorer til at koordinere og målrette udføreropgaven på ældreområdet
  • at der etableres en Folkesundhedsenhed til at koordinere og målrette indsatsen for sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme
  • at der etableres et Administrationscenter til at varetage de administrative driftsopgaver, som hidtil er varetaget af Centralforvaltningen

Hensigten med forslaget er:

  • Større gennemsigtighed, helhed og fleksibilitet i tilbudet til borgeren
  • Styrket lokal ledelse og forankring
  • Øget udviklingskraft i hele organisationen
  • Fælles kultur med fælles ansvar for drift og udvikling
  • Udbredelse af Bestiller Udfører Modellen i hele organisationen

Det foreslås i vedlagte udtalelse, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling tilslutter sig initiativer, som har til hensigt at sikre større gennemsigtighed, helhed og fleksibilitet i tilbuddene til borgerne.

Fra 13 til 7 lokalområder

Sundhedsforvaltningens direktion foreslår at etablere en koncernstruktur, hvor den borgerrettede drift på ældreområdet samles og forankres i 7 selvbærende lokalområder. Hvert Lokalområde organiseres efter bestiller-udførermodellen (BUM-modellen), så der i hvert lokalområde er et pensions- og omsorgskontor, som bestiller ydelserne, og et ældrekontor, som leverer ydelserne.

Forslaget indebærer, at de nuværende 13 pensions- og omsorgskontorer reduceres til 7. Dette begrundes med, at lokalområderne skal have en sådan størrelse, at de geografisk, ledelsesmæssigt, opgavemæssigt, økonomisk og kompetencemæssigt kan opfylde de politiske og organisatoriske målsæninger, levere en bred vifte af ydelser til borgerne samt matche udfordringer omkring frit valg.

Denne strukturændring indebærer, at følgende bydele, jf. inddelingen i kommuneplanen, slås sammen:

  • Vanløse og Brønshøj/Husum
  • Indre og Ydre Østerbro
  • Indre og Ydre Nørrebro
  • Indre By, Vesterbro og Kongens Enghave
  • Christianshavn, Sundbyøster, Sundbyvester og Vestamager

De resterende lokalområder, dvs. Bispebjerg og Valby, følger bydelsinddelingen i kommuneplanen.

Det er hensigtsmæssigt, at visitationen til ældreydelser og leveringen af ældreydelser tænkes ind i en fælles organisatorisk ramme, som tager ét lokalt udgangspunkt.

De 7 lokalområder bygger på bydelssinddelingen i kommuneplanen. Forslaget til ny organisation indebærer, at den geografiske inddeling af Sundhedsforvaltningens virksomhed ikke vil være identisk med de geografiske områder, som de 15 ældreråd dækker i dag. Med organisationsændringen vil flere ældreråd skulle forholde sig til det samme pensions- og omsorgskontor og det samme ældrekontor.

I vedlagte udtalelse foreslås, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling udtaler, at udvalget ikke finder det afgørende nødvendigt, at der er overensstemmelse mellem den geografiske afgrænsning af lokalområderne i Sundhedsforvaltningens nye struktur og ældrerådene. Men Udvalget anbefaler dog, at ønsker om sammenlægning af ældreråd fra ældreråd, beliggende i samme lokalområde, bør imødekommes.

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har i forbindelse med drøftelserne om servicecentre diskuteret mulighederne for at samle kommunens borgerbetjening. Udvalget vurderede, at det primært er hensigtsmæssigt at samle den lettere sagsbehandling, information, rådgivning og vejledning i eventuelle servicecentre. Servicecentre vil henvende sig til alle københavnere og der vil ikke være krav om, at borgere, som bruger servicecentret skal bo i det lokalområde, hvor servicecentret ligger.

På denne baggrund foreslås i vedlagte udtalelse, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling udtaler, at sammenlægningen af bydele i Sundhedsforvaltningens nye struktur ikke gør det vanskeligere på sigt at samle lettere sagsbehandling, information, rådgivning og vejledning lokalt i servicecentre.

En inddeling af pensions- og omsorgskontorerne, som både varetager tungere og lettere sagsbehandling, i 7 lokalområder, forventes således ikke at give problemer i forhold til etablering af servicecentre.

 

Samspillet mellem Sundhedsforvaltningen og Servicecentre

Det vil ved etableringen af servicecentre være af stor betydning at finde det rigtige opgavesnit mellem pensions- og omsorgskontorerne og servicecentrene.

Etablering af servicecentre vil endvidere fordre, at Sundhedsforvaltningen stiller personale til rådighed i servicecentrene, som kan træffe myndighedsafgørelser på Sundheds- og Omsorgsudvalgets opgaveområde. I vedlagte udtalelse konstaterer Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at det af Sundhedsforvaltningens forslag, jf. bilag 3, fremgår, at Sundhedsforvaltningen vil stille fagligt velkvalificeret personale til rådighed i servicecentrene og give faglig støtte til centrene.

Hvor det er muligt med fordel for borgerne at samlokalisere kommunens borgerbetjeningsenheder, skal disse muligheder udnyttes.

I vedlagte udtalelse påpeger Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling derfor, at der ved etablering af servicecentre generelt skal ses på muligheder for samlokalisering i forhold til borgerbetjeningsenheder med udgangspunkt i de lokale muligheder, herunder også samlokalisering med pensions- og omsorgskontorerne.

ØKONOMI

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har ikke i vedlagte udtalelse forholdt sig til de økonomiske konsekvenser af forslaget til ny organisation i Sundhedsforvaltningen.

HØRING

-

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

BILAG

Bilag 1: Udtalelse om forslag til ny organisation i Sundhedsforvaltningen

Bilag 2: Dagsorden og beslutningsprotokol fra møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 12. december 2002

Bilag 3: Forslag til ny organisation i Sundhedsforvaltningen, stillet af forvaltningens direktion

Bilag 4: Høringssvar i forbindelse med forslaget

Bilag 5: Notat fra Sundhedsforvaltningen om høringssvar vedr. "Styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation" med tilhørende bilag i form af høringssvar fra ældrerådene.

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

 

Til top