Mødedato: 18.04.2005, kl. 08:15

Nærdemokrati

Nærdemokrati

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 18. april 2005

 

 

Åbne punkter

Nærdemokrati

 

DS    2/2005INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

at udvalget godkender, at vedlagte forslag til kommissorium for lokaludvalg sendes til høring i fagudvalg, hos berørte foreninger og organisationer m.fl.,

at udvalget godkender forslag til plan for dialogproces,

at udvalget godkender forslag til økonomi for dialogprocessen, således at der anvendes 0,7 mill. kr. til dialogprocessen, som finansieres af de uforbrugte midler, som var afsat til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling i 2004 under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af overførslen. Der anvises kassemæssig dækning på konto, Økonomiforvaltningen, drift 6.51.1.

 

 

RESUME

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede på møde d. 31. januar 2005 en indstilling fra forvaltningen, hvori en række problemstillinger omkring lokaludvalg blev gennemgået.

 

Udvalget besluttede, at der til det efterfølgende møde i udvalget skulle udarbejdes en indstilling vedr. lokaludvalg i hele byen.

 

På møde i udvalget d. 7. marts 2005 drøftede udvalget forslag til kommissorium for lokaludvalg. Udvalget ønskede en række ændringer indarbejdet i forslag til kommissorium for lokaludvalg.

 

Vedlagt er forslag til kommissorium med indarbejdede ændringer.

 

Det foreslås, at forslaget sendes i høring, og at der afholdes en dialogproces herom, som finansieres af de uforbrugte midler til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling i 2004.

 

Endvidere foreslås, at der afholdes et ekstraordinært udvalgsmøde d. 29. april 2005 kl. 9:00 – 10:00 om brugerdemokrati med henblik på, at udvalget vedtager forslag til brugerdemokrati, som ligeledes sendes til høring og indgår i den foreslåede dialogproces.


SAGSBESKRIVELSE

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati .

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede på møde d. 31. januar 2005 en indstilling fra forvaltningen, hvori en række problemstillinger omkring lokaludvalg blev gennemgået. Udvalget besluttede, at der til næste møde i udvalget skulle udarbejdes en indstilling vedr. lokaludvalg i hele byen.

På møde i udvalget d. 7. marts 2005 drøftede udvalget forslag til kommissorium for lokaludvalg. Udvalget ønskede en række ændringer indarbejdet i forslag til kommissorium for lokaludvalg.

Vedlagt er forslag til kommissorium med indarbejdede ændringer.

Endvidere foreslås, at der afholdes et ekstraordinært udvalgsmøde d. 29. april 2005 kl. 9:00-10:00 om brugerdemokrati med henblik på, at udvalget vedtager forslag til brugerdemokrati, som ligeledes sendes til høring og indgår i den foreslåede dialogproces.

Udkast til kommissorium tager fortsat udgangspunkt i kommissoriet for Valby Lokaludvalg, men følgende nye punkter indgår i udkastet:

-         Præcisering af høringsprocessen

-         Udvidelse af udtaleretten internt i kommunen

-         Udtaleret til eksterne myndigheder

-         Mulighed for at fremsende forslag til Økonomiudvalget og de stående udvalg

-         Ændring af sammensætningen af lokaludvalget

-         Lokaludvalg betjenes administrativt af et lokalt placeret sekretariat

 

Dialogproces

I forbindelse med den tidligere afholdte dialogproces om Hverdagens Demokrati blev der givet tilsagn om, at gennemføre en debat om de forslag til nærdemokrati, som Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling måtte nå frem til.

Det foreslås derfor at der gennemføres en dialogproces – en afslutning på dialogen om hverdagens demokrati - som består af følgende hovedelementer:

·        Forslaget til nærdemokrati sendes officielt til høring blandt berørte foreninger, organisationer, fagudvalg m.fl.

·        Der åbnes en hjemmeside for debat om forslaget

·        Der gennemføres lokale debatarrangementer i de enkelte bydele

 

Dialogprocessen afsluttes med en konference i Store Vega den 14. juni 2005 kl. 18.00-22.00, hvor der bliver mulighed for debat om nærdemokratiforslaget og opsamling på høringen, de lokale debatter og debatten på nettet.

 

Deltagerkredsen er deltagerne i dialogen om Hverdagens Demokrati, suppleret med invitationer til udvalgte offentlige og private arbejdspladser i byen.

 

Efterfølgende behandler Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling eventuelle ændringsforslag og vedtager endelig indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati i København.

 

 

Følgende tidsplan foreslås:

18. april 2005

UDS vedtager forslag til nærdemokrati som sendes til debat

19. april 2005

Forslaget sen des til høring

29. april 2005

Ekstraordinært møde i UDS om brugerdemokrati

19. april – 6. maj 2005

Debat hjemmeside forberedes (åbner 1. maj 2005)

Debat pjece og annoncer til dialogprocessen udarbejdes

6. maj – 1. juni 2005

Lokale debatter i bydelene om forslaget – arrangeret af lokale aktive fx med medborgerhuse, kulturhuse og kvarterhuse som rammen om debatten

14. juni 2005

Konference i Store Vega om forslaget

22. august 2005

UDS drøfter resultaterne af dialogen, de indkomne ændringsforslag og vedtager endelig indstilling til ØU

Sept. – okt. 2005

ØU og BR behandler sagen i forbindelse med budgetforhandlingerne og tager endelig stilling til udvikling af nærdemokratiet, samt til den økonomiske ramme for nærdemokratiet

 

 

ØKONOMI

Udgifter til dialogproces

Det foreslås, at der anvendes 0,7 mill. kr. til ovenstående dialogproces, som finansieres af de uforbrugte midler, som var afsat til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling i 2004. Den økonomiske ramme forudsætter videreførelse af det designmæssige koncept, som er udformet til dialogen om Hverdagens Demokrati. Endvidere forudsættes det, at der max. deltager 300 i konferencen i Store Vega.

 

Udgifter til lokaludvalg

Tages der udgangspunkt i de udgiftsposter, som knytter sig til Valby Lokaludvalg (DS 14/2005), vil der være følgende udgifter til hvert lokaludvalg:

Bevilling til hvert lokaludvalg

 

Mill. kr. (2005 p/l)

Sekretariatsmidler

0,8

Pulje

1,0

I alt

1,8

 

Afledte udgifter i forvaltningerne pr. lokaludvalg

 

Mill. kr. (2005 p/l)

Bydelsplan

0,8

Høringer, forslag m.m.

0,2

Back up, koordination, betjening af politisk udvalg vedr. nærdemokrati i forhold til lokaludvalgene

0,2

I alt

1,2

 

Som det fremgår af ovenstående oversigter, skal der afsættes 3 mill. kr. pr. lokaludvalg, heraf 1,8 til lokaludvalget og 1,2 mill. kr. til afledte udgifter i forvaltningerne, hvis der tages udgangspunkt i bevillingsniveauet til Valby Lokaludvalg. Implementeres lokaludvalgene løbende i perioden 2006-2009 kan de årlige udgifter beregnes således:

 

Budgetår

Antal lokaludvalg i drift

Mill. kr. (2005 p/l)

2006

4

12

2007

7

21

2008

11

33

2009

15

45

 

 

Pulje til udvikling af nærdemokrati

Københavns Kommune har i forbindelse med godkendelse af budget 2005 afsat en pulje på kr. 5 mill. kr. til udvikling af nærdemokratiet i Københavns Kommune. Puljen på 5 mill. kr. er en 1-årig bevilling, som således kun er givet for 2005. Puljen foreslås anvendt til igangsættelse af lokaludvalg i nye bydele, eksempelvis kan midlerne overføres til 2006 og reducerer finansieringsbehovet i 2006 fra 12 til 7 mill. kr..

 

 

 

BILAG

Bilag 1: Forslag til kommissorium for lokaludvalg.

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 


 

Til top