Nærdemokrati - konference, debatoplæg og undersøgelse
Nærdemokrati - konference, debatoplæg og undersøgelse
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling
DAGSORDEN
fra ordinært møde mandag den 17. juni 2002
Åbne punkter
3. Nærdemokrati - konference, debatoplæg og undersøgelse
DS 23/2002INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,
- at udvalget godkender forslag til tid og sted for de to konferencer om nærdemokrati, samt forslag til deltagerkreds og program for den første konference
- at udvalget drøfter forslag til synopsis for debatoplæg om nærdemokrati
- at Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet gennemfører undersøgelsen af bredere grupper af københavneres syn på nærdemokrati
RESUME
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på udvalgets møde den 29. april 2002 at gennemføre en borgerdialog om nærdemokrati i København.
Nærværende indstilling indeholder forslag til tid og sted, deltagerkreds og program for de to konferencer, som skal afholdes i denne forbindelse.
Endvidere er vedlagt forslag til synopsis for debatoplæg til drøftelse med henblik på udarbejdelse af endeligt udkast til udvalgsbehandling den 12. august 2002.
Der er desuden indhentet to tilbud på undersøgelsen af bredere grupper af københavneres syn på nærdemokrati. Økonomiforvaltningen indstillinger, at Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet gennemfører undersøgelsen.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
På møde i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling den 29. april 2002 vedtog udvalget en procesplan for arbejdet med nærdemokrati. Processen er opdelt i følgende 3 faser:
Tid |
Nærdemokrati |
Maj – juli 2002 |
Forberedelse af dialogproces |
August 2002 – Januar 2003 |
Dialog om nærdemokrati |
Februar – Juni 2003 |
Udvalget udarbejder forslag til nærdemokrati |
En forudsætning for planen var, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkendte udvalgets forslag om at udskyde fristen for aflevering af indstilling til Økonomiudvalget om nærdemokrati fra inden sommerferien 2002 til inden sommerferien 2003. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har efterfølgende godkendt udskydelsen af afleveringsfristen.
I forbindelse med forberedelse af dialogprocessen foreslås, at udvalget på mødet den 17. juni 2002 drøfter konferencen i september, herunder deltagerkreds, program og forslag til synopsis for debatoplæg.
Endvidere foreligger der to tilbud på gennemførelse af undersøgelsen af bredere grupper af Københavneres syn på nærdemokrati, som udvalget skal tage stilling til.
Konference
Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling har indgået aftale med Grindsted Public a/s om at levere kommunikations- og procesrådgivning i forbindelse med dialogprocessen, herunder afvikling af konferencer m.m. Grindsted Public a/s har gennemført en lignende dialogproces på ældreområdet i Københavns Kommune.
Nedenstående forslag til deltagerkreds, program og synopsis for debatoplæg er udarbejdet i samarbejde med Grindsted Public a/s.
Endvidere har Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling afholdt to møder med deltagere fra alle forvaltninger, hvor deltagerkreds, program og debatoplæg er drøftet.
Deltagerkreds
Det er målet, at 400 deltager på konferencerne. Det tilstræbes at det er den samme kreds, som deltager i første konference og i den anden konference.
Deltagerkredsen blev beskrevet således i indstillingen om procesplan for arbejdet med nærdemokrati:
De organiserede interessenter
- Brugerbestyrelser, ældreråd m.m.
- Lokalråd, Valby Lokaludvalg, Kvarterløftsgrupper m.m.
- Interesseorganisationer, fx handelsforeninger, arbejdsmarkedets parter
Ikke organiserede borgere og brugere
Partipolitiske interessenter
- De politiske partier, vælgerforeninger
- Borgerrepræsentationen og udvalgene
Københavns Kommune
- Forvaltninger
- Institutioner, ledere og medarbejdere
Det foreslås, at deltagerkredsen til konferencerne bliver:
Repræsentanter for organiserede interessenter 150
Borgere og brugere, som ikke er organiseret 100
Politikere 100
Embedsmænd, institutionsledere og medarbejdere 50
I alt 400
Borgerne, organiserede og ikke-organiserede, er den primære målgruppe. Denne prioritering betyder, at det kan blive nødvendigt efterfølgende i processen at afholde særskilte møder for de ansatte i kommunen om udvikling af nærdemokrati.
Forvaltningerne tildeles som udgangspunkt et ligeligt antal pladser til repræsentanter for organiserede interessenter og til ansatte i kommunen. Forvaltningerne sikrer tilmelding til de afsatte pladser.
Borgere og brugere, som ikke er organiseret, udvælges efter et statistisk udtræk. Det skal sikres at gruppen sammensættes bredt.
Alle medlemmer af Borgerrepræsentationen inviteres. Herudover får de politiske partier, som er repræsenteret i Borgerrepræsentationen, et antal pladser forholdsmæssigt fordelt.
Tid og sted
Første konference afholdes onsdag den 25. september 2002 kl. 16.30 – 22.00. Udvalget har møde denne dag og vil således inden konferencen kunne samles og bl.a. forberede dagen.
Anden konference afholdes mandag den 27. januar 2003 kl. 16.30 - 22.00.
Grindsted Public a/s arbejder på at få Base Camp på Holmen til konferencested.
Program for den første konference
Følgende program for den første konference foreslås:
16.30-16.40 Velkommen / v. Jens Kramer Mikkelsen
16.40-16.55 Introduktion til dagen
16.55-17.30 Debatoplæg, cases eller scenarier
17.30-17.40 Inddeling i grupper
17.40-19.00 Gruppearbejde
19.00-20.00 Middag / Tilmelding til arbejdsgrupper
20.00-20.30 Politikerindtryk / opsamling på plancher
20.30-21.45 Debat
21.45-22.00 Opsamling og afslutning
Debatoplæg
Vedlagt er udkast til synopsis for debatoplægget, som skal præciserer grundlaget for dialogen, rammerne for dialogen og de hovedspørgsmål, der er til debat.
Dialogen foreslås bygget op omkring følgende hovedspørgsmål:
- På hvilke beslutningsniveauer skal opgaverne drøftes og løses?
- Hvilke rammer skal der være for dialogen mellem den lokale politik og Borgerrepræsentationens politik?
- Er der gode eksempler på nærdemokrati – er der "noget" ved vores demokrati, som vi gerne vil have mere af?
Det foreslås, at der udarbejdes fx 3 cases eller scenarier, som beskriver forskellige typer af hverdagsdemokrati i København i fremtiden.
Det indstilles, at udvalget drøfter udkast til synopsis for debatoplægget. Udvalget behandler endeligt udkast til debatoplæg på mødet den 12. august 2002.
Undersøgelse
Den vedtagne procesplan indebærer, at der skal gennemføres en undersøgelse, som afdækker muligheder og barrierer for at borgere og brugere deltager i nærdemokratiet. Der udover belyses de adspurgtes holdning til udvikling af nærdemokratiet i København.
Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling har indhentet to tilbud på gennemførelse af undersøgelsen.
Det ene tilbud kommer fra Grindsted Public a/s, som rådgiver om selve dialogprocessen.
Det andet tilbud kommer fra Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet.
Begge tilbud, samt sammenligning af tilbudene er vedlagt (fortrolige bilag).
Økonomiforvaltningen vurderer, at tilbuddet fra Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet, vil give det mest repræsentative undersøgelsesresultat og Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Roger Buch Jensen, Syddansk Universitet gennemfører undersøgelsen af bredere grupper af københavneres syn på nærdemokrati.
Proces
Et væsentligt element i projektgruppens arbejde vil være at arbejde videre med forslag til debatoplæg, at sikre dialogprocessens forankring blandt aktørerne på de enkelte udvalgsområder og i kommunens forvaltninger og institutioner, at medvirke til gennemførelse af konferencer, samt at virke som sekretariat for arbejdsgrupperne i processen.
Koordinationsgruppen vil have til opgave at koordinere, at løse eventuelle knaster i processen, samt at sikre forankringen i organisationen internt i forvaltningerne og på tværs i kommunen.
Forslag til projektbeskrivelse vil blive forelagt kredsen af administrerende direktører.
ØKONOMI
-
HØRING
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1. Synopsis til debatoplæg
Fortrolige bilag:
- Bilag 2. Sammenligning af tilbud på undersøgelsen af bredere grupper af københavneres syn på nærdemokrati
- Bilag 3. Tilbud på undersøgelsen af bredere grupper af københavneres syn på nærdemokrati
Erik Jacobsen
/Paul Sax Møller