Mødedato: 16.06.2003, kl. 08:15

Høringssvar vedr. budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

Høringssvar vedr. budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 16. juni 2003

 

 

Åbne punkter

 

3.      Høringssvar vedr. budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

 

DS  31/2003INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling afgiver vedlagte udtalelse om budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

 

  ;

RESUME

Økonomiudvalget besluttede d. 7. januar 2003, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde en budgetanalyse på området "Samling af de borgerrettede butikker".

 

Budgetanalysen vedlægges, jf. bilag 1.

 

I budgetanalysen lægges op til, at der tages udgangspunkt i et scenario, hvor de borgerrettede butikker samles i eksisterende lokaler og support deles i "borgerbutikkerne" (Scenario I). Forslaget giver en årlig besparelse på 2,3 mio. kr. Resultatet af budgetanalysen vil blive indarbejdet i indstillingen vedrørende Københavns Kommunes budgetforslag 2004 til Økonomiudvalget.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling afgiver vedlagte udtalelse om budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker", jf. bilag 2. Af udtalelsen fremgår, at udvalget kan tilslutte sig, at det tilstræbes at samle de borgerrettede butikker, så borgerne får færre indgange til kommunen. Udvalget anbefaler samtidig, at mulighederne for samlokalisering mellem de kommende servicecentre og de borgerrettede butikker overvejes nærmere og indgår i det kommende arbejde med at finde lokaler til servicecentrene.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Økonomiudvalgsmødet d. 7. januar 2003 blev det besluttet, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger skulle udarbejde to budgetanalyser, heraf én om "Samling af borgerrettede butikker". Resultatet af budgetanalyserne skal indgå i budgetprocessen for 2004.

 

Formål med budgetanalysen

Det overordnede formål med analysen "Samling af de borgerrettede butikker" er at identificere et eventuelt effektiviseringspotentiale samt komme med vurderinger vedrørende samling af opgaverne.

 

Resultatet af budgetanalysen skal indgå i budgetprocessen for 2004, idet effektiviseringspotentialet kan indgå i udmøntningen af den tværgående besparelse på 5 mio. kr. i forbindelse med vedtagelsen af budget 2004.

 

Herudover er formålet med analysen at belyse potentialet for at give borgerne mulighed for at skaffe sig information, vejledning og rådgivning ét sted, opnå en bedre udnyttelse af kommunens lokaler samt optimere åbningstider.

 

Afgrænsning af budgetanalysen

De borgerrettede butikker er i budgetanalysen defineret som:

·      Sund By, Sundhedsforvaltningen

·      Center for Rygeafvænning, Sundhedsforvaltningen

·      Servicebutikker, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

·      Agenda 21 Centre, Miljø- og Forsyningsforvaltningen

·      Grønne guider, Miljø- og Forsyningsforvaltningen

·      "Byfornyelsesbutikker"/Karrébutikker, Bygge- og Teknikforvaltningen

 

Den konkrete afgrænsning af de borgerrettede butikker, som analysen omfatter, er foretaget med udgangspunkt i de tilbud i Københavns Kommune, der indeholder rådgivning og vejledning uden en egentlig sagsbehandling. Analysen omfatter således ikke den borgerrettede sagsbehandling, som i dag finder sted i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lokalcentre eller i Sundhedsforvaltningens Pensions- og Omsorgskontorer mv., da disse opgaver indgår i arbejdet omkring udvikling og etablering af de kommende servicecentre.

 

Afgrænsningen har været forelagt direktionerne i de implicerede forvaltninger.

 

 

Anbefalingen i budgetanalysen

For at afdække mulighederne for samling af de borgerret tede butikker er der opstillet en række scenarier for, hvorledes samlingen af de borgerrettede butikker kan gribes an.

 

På baggrund af budgetanalysen anbefales det generelt, at der sker en samling af de borgerrettede butikker, og at dette sker med afsæt i "scenario I" ud fra nogle grundlæggende præmisser om

  • synlighed
  • tilgængelighed
  • lokal tilstedeværelse
  • fælles indgang til kommunen for borgerne

 

Det anbefales således, at der så vidt muligt skal ske en geografisk/fysisk samling af de borgerrettede butikker i fælles "borgerbutikker". I de bydele, hvor det er muligt at placere "borgerbutikker" i lokaler, som også bruges af andre lokale tilbud til borgerne (biblioteker samt kultur- og medborgerhuse), bør dette tilstræbes.

 

Der lægges i anbefalingen op til, at antallet af Sund By butikker reduceres betydeligt, og at der oprettes "kontorbaser" til Sund By medarbejderne i Servicebutikkerne. Herved opretholdes den lokale tilstedeværelse af Sund By/Folkesundhedsenheden.

 

Antallet af Servicebutikker fastholdes stort set, dog lægges der op til, at enkelte Servicebutikker flyttes.

 

Det anbefales, at Center for Rygeafvænning som center nedlægges og indgår i den øvrige Folkesundhedsenhed samtidig med, at konkrete initiativer og aktiviteter sammentænkes med "borgerbutikkerne", således at de lokale tiltag kan foregå i de lokale "borgerbutikker".

 

Det anbefales ikke, at Agenda 21 Centrene samles med de øvrige borgerrettede butikker, som analysen omfatter idet der ved deres etablering allerede sker en samlokalisering med andre borgerrettede butikker. Tilsvarende indgår de grønne guider ikke i anbefalingerne, da der ikke er afsat budgetmidler i budget 2004 og fremefter.

 

I forlængelse af analysen anbefales det, at der træffes en principbeslutning om, at man fremover ved etablering af borgerrettede butikker o. lign. i kommunen tilstræber, at dette sker i eksisterende kommunale lokaler, og at dette forhold indgår som en del af de endelige løsningsforslag i indstillinger til politisk behandling.

 

Det vurderes, at en samling af de borgerrettede butikker i kombination med de kommende Servicecentre og kommunens øvrige borgerindgange (pensions- og omsorgskontorer samt lokalcentre) vil give borgerne større og bredere indgang til kommunen samtidigt med, at det giver kommunen bedre mulighed for at møde borgeren i nærmiljøet.

 

Samtidigt er der en økonomisk gevinst ved at samlokalisere de borgerrettede butikker, idet man opnår en generel besparelse på lokaleomkostninger samt udgifter til supportfunktion. Forslaget giver en årlig besparelse på 2,3 mio. kr.

 

Forslag til høringssvar

Budgetanalysen forelægges hermed Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling til udtalelse.

 

Økonomiforvaltningen anbefaler, at der afgives vedlagte udtalelse til Økonomiforvaltningens 1. kontor. Af udtalelsen fremgår, at udvalget kan tilslutte sig, at det tilstræbes at samle de borgerrettede butikker, så borgerne får færre indgange til kommunen. Udvalget anbefaler samtidig, at mulighederne for samlokalisering mellem de kommende servicecentre og de borgerrettede butikker overvejes nærmere og indgår i det kommende arbejde med at finde lokaler til servicecentrene.

 

Den videre proces

Resultatet af budgetanalysen "Samling af borgerrettede butikker" vil blive indarbejdet i indstillingen vedrørende Københavns Kommunes budgetforslag 2004 til Økonomiudvalget.

 

Som nævnt lægges der op til, at der tages udgangspunkt i scenario I, hvor de borgerrettede butikker samles (fysisk samlokalisering) og support deles i "borgerbutikkerne".

 

Høringssvaret fra Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling vil sammen med selve budgetanalysen indgå som bilag til indstillingen vedrørende Københavns Kommunes budgetforslag.

 

 

ØKONOMI

-

 

 

HØRING

-

 

 

MILJØVURDERING

-

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1:      Høringsbrev af 11. juni 2003 fra Økonomiforvaltningens 1.kt. med budgetanalysen "Samling af de borgerrettede butikker"

 

Bilag 2:      Udkast til høringssvar vedr. budgetanalysen fra Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling til Økonomiforvaltningens 1.kt.

 

 

                                           Erik Jacobsen

 

/Paul Sax Møller

 


 


Til top