Status brugerpolitik
Status brugerpolitik
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling
DAGSORDEN
fra ordinært møde mandag den 15. november 2004
Åbne punkter
5. Status brugerpolitik
DS 66/2004INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,
at udvalget drøfter status over brugerpolitikken i forvaltningerne.
RESUME
Som led i budgetvedtagelsen 2003 blev der vedtaget en hensigtserklæring (H27) vedr. brugerpolitik.
På mødet i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling den 16. august 2004 i forbindelse med formandens orientering om status i sagen vedr. nærdemokrati drøftede udvalget hensigtserklæringen fra budget 2003 og besluttede, at der skulle udarbejdes en status over brugerpolitikken i forvaltningerne med konkrete eksempler på, hvor det er relevant at udarbejde brugerpolitikker, og med gode eksempler på igangværende arbejder med at udvikle brugerpolitikken.
Sekretariatet har på den baggrund rettet henvendelse til forvaltningerne og bedt dem om at give en status på, hvad der er sket i forhold til brugerpolitikken på deres område siden kortlægningen i 2003. I forbindelse med aflysningen af udvalgsmødet den 18. oktober 2004 udsendte sekretariatet et notat, der sammenfatter forvaltningernes bidrag om brugerpolitikken ud til udvalgets medlemmer. Notatet er efterfølgende ajourført med de sidste bidrag. Forvaltningernes svar er vedlagt i sin helhed.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Som led i budgetvedtagelsen 2003 blev der vedtaget en hensigtserklæring (H27) vedr. brugerpolitik:
H 27
Forslag om brugerpolitik
Brugerpolitikken skal udvikles og intensiveres både i samarbejdet med
brugerorganisationer og i forhold til udviklingen af kommunens service over for
den enkelte (det gælder temaer som "den brugerrettede forvaltning",
"kompetenceudvikling" og "selvforvaltning") - således at
den enkelte bruger får størst mulig indflydelse på sin egen tilværelse.
På mødet i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling den 16. august 2004 i forbindelse med formandens orientering om status i sagen vedr. nærdemokrati drøftede udvalget, om hensigtserklæring fra budget 2003 om brugerpolitik kan indgå i udvalgets videre arbejde med nærdemokrati.
Udvalget drøftede hensigtserklæringen fra budget 2003 og besluttede, at der skulle udarbejdes en status over brugerpolitikken i forvaltningerne med konkrete eksempler på, hvor det er relevant at udarbejde brugerpolitikker, og med gode eksempler på igangværende arbejder med at udvikle brugerpolitikken.
I maj 2003 udarbejdede sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling rapporten "Hverdagens demokrati", hvori bl.a. det eksisterende brugerdemokrati blev beskrevet på baggrund af beskrivelser fra forvaltningerne.
Sekretariatet har på den baggrund rettet henvendelse til forvaltningerne og bedt dem om at give en status på, hvad der er sket i forhold til brugerpolitikken på deres område siden kortlægningen i 2003[1]. I forbindelse med aflysningen af udvalgsmødet den 18. oktober 2004 udsendte sekretariatet et notat, der sammenfatter forvaltningernes bidrag om brugerpolitikken, til udvalgets medlemmer. Notatet er efterfølgende ajourført med de sidste bidrag.
Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at udvalget drøfter status over brugerpolitikken i forvaltningerne.
Forvaltningernes svar er vedlagt i sin helhed. I det vedlagte notat (bilag 4) er der samlet op på tværs af de afgivne svar fra forvaltningerne.
Sammenfatning
Sammenfattende kan det siges, at der finder en omfattende
brugerinddragelse sted på de fleste udvalgsområder. Egentlige formelle
brugerpolitikker er begrænsede, men forvaltningerne arbejder i vid udstrækning
med at inddrage borgere/brugere i beslutningsprocesserne. Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget har i 2004 bedt om en status på arbejdet med en bruger-
og pårørendepolitik.
På en række politikområder er der et lovfæstet krav om brugerinddragelse, som der fx er i forhold til brugerbestyrelserne på skoleområdet. Men selv på de områder, hvor der ikke er dette krav, er der i forvaltningerne en lang og institutionaliseret praksis for inddragelse af brugerne og de berørte parter på langt de fleste politikområder.
Begrundelsen for at inddrage brugerne er bl.a. et ønske om at udvikle indsatser og løsninger, som i videst muligt omfang svarer til de ønsker og behov, som brugerne har. Inddragelsen af brugerne understøttes således af de interne styringsredskaber, forvaltningerne anvender til at udvikle kvaliteten af deres indsats, fx kvalitetsstyring, udviklingsplaner og virksomhedsplaner. På samme måde understøtter den overordnede økonomistyring af såvel økonomi som resultater også i vid udstrækning inddragelsen af brugerne.
På det sociale område og sundhedsområdet begrundes inddragelsen primært med at brugere og pårørende har en demokratisk ret til at bestemme over egne livsvilkår eller øve indflydelse på deres pårørendes livsvilkår.
Erfaringerne er gode på langt de fleste områder, og der arbejdes derfor i vid udstrækning på at udvide inddragelsen af brugerne, fx overvejer Bygge- og Teknikforvaltningen at udbygge brugerinddragelsen i forbindelse med etablering af gårdanlæg – som følge af store ændringer i befolkningssammensætningen – og deraffølgende behov for højere service og informationsniveau.
Der anvendes en bred vifte af metoder og værktøjer til at formidle brugernes øns ker og behov til det administrative og politiske system. Forskellige former for brugerråd, temamøder, brugerundersøgelser mv. er eksempler på disse metoder, men der arbejdes også på at udvikle metoder og værktøjer på de områder, typisk på det sociale område, hvor der kan være særlige vanskeligheder ved at inddrage brugerne. Fx er det en generel erfaring, at brugerne på stofmisbrugsområdet har svært ved at fungere i repræsentative demokratiske organer og få deres sag fremmet der.
ØKONOMI
-
HØRING
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
-
BILAG
Bilag 1: H 27
Bilag 2: Beslutningsprotokol
fra 16. august 2004
Bilag 3: Brev til forvaltninger vedr. status over brugerpolitikken i
forvaltningerne
Bilag 4: Opsamlingsnotat vedr. brugerpolitikken
Bilag 5: Besvarelse Bygge- og Teknikforvaltning
Bilag 6: Besvarelse Familie-
og Arbejdsmarkedsforvaltningen
Bilag 7: Besvarelse Kultur- og Fritidsforvaltningen
Bilag 8: Miljø- og
Forsyningsforvaltningen
Bilag 9: Besvarelse Sundhedsforvaltningen
Bilag 10: Besvarelse Uddannelses-
og ungdomsforvaltningen
Bilag 11: Besvarelse Økonomiforvaltningen
Erik Jacobsen
/Paul Sax Møller
[1] Brugere er i rapporten "Hverdagens demokrati" defineret som de direkte brugere af kommunens service, fx skoleelever. Der skelnes mellem 3 former for brugerindflydelse: 1) Brugerbestyrelser/brugerråd, 2) Brugernes frie valg af offentlig service og 3) Diverse former for formidling af brugerønsker, fx brugerundersøgelser.