Mødedato: 13.12.2004, kl. 08:15

Nærdemokrati

Nærdemokrati

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 13. december 2004

 

 

Åbne punkter

 

3.      Nærdemokrati

 

DS  74/2004INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling at an befale over for Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen:

 

at den i Budget 2005 afsatte pulje til nærdemokrati på 5 mill. kr. anvendes til forsøg med forskellige former for nærdemokrati i 2005, 

 

at der foretages en evaluering af opstartprocessen omkring forsøgene juni 2005 med henblik på, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling kan udarbejde indstilling til Økonomiudvalget vedrørende økonomisk ramme for nærdemokrati i 2006, 

 

at godkende vedlagte forslag til kommissorium for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, hvorved udvalgets funktionsperiode udvides til 2005 med afholdelse af min. 3 møder vedr. nærdemokrati,

 

at der anvises kassemæssig dækning for puljen på 5 mill. kr. på Økonomiforvaltningens fællesdriftspulje på konto 6.51.1 (Pulje til nærdemokrati).

 

 

RESUME

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati. Udvalget ophører med udgangen af året 2004.

 

Det foreslås, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling indstiller til Økonomiudvalget, at den i budget 2005 afsatte pulje til nærdemokrati anvendes til forsøg med forskellige former for nærdemokrati.

 

Der afholdes 3 ekstraordinære møder i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling i forbindelse med forsøgsordningen, og på de sidste to møder indstiller udvalget til Økonomiudvalget vedr. økonomisk ramme for nærdemokrati i 2006.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har udvalget til opgave at komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokratiet i Københavns Kommune. Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling ophører med udgangen af 2004.

 

Udvalget har gennemført en borgerdialog om emnet udvikling af hverdagens demokrati, hvor borgere deltog i arbejdsgrupper og på konferencer og bidrog med forslag til udvikling af nærdemokratiet. Der er gennemført en undersøgelse af københavnernes syn på nærdemokrati, og der er endvidere afholdt seminar i udvalget, hvor forskellige lokale grupper præsenterede deres demokratiaktiviteter for udvalget.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har på denne baggrund drøftet en række modeller for udvikling af nærdemokrati, fx lokaludvalg, demokratiske mødesteder, brugerdemokrati, projektdemokrati.

 

I forbindelse med budgetforliget for 2005 blev der afsat en pulje på 5 mill. kr. til nærdemokrati i 2005. Der blev vedtaget følgende formål med puljen:

 

"Parterne er enige om at afsætte en pulje på 5 mill. kr. til udvikling af nærdemokratiet. Puljen udmøntes på baggrund af drøftelser blandt parterne i løbet af 2005.

 

Parterne er enige om at fortsætte med initiativer vedr. den digitale kommunikation med borgerne og styrkelse af det elektroniske demokrati."

 

 

Udmøntning af pulje til nærdemokrati

Puljen på 5 mill. kr. til udvikling af nærdemokratiet foreslås anvendt til forsøg med lokale nærdemokratiske initiativer. Erfaringer fra disse initiativer, herunder initiativernes effekt på borgernes engagement og dialogen mellem borgere og politikere, lægges til grund for de videre beslutninger om udvikling af nærdemokratiet i København.

 

Midlerne tildeles efter ansøgning, fx til forsøg med dialogaktiviteter i lokalråd eller demokratiprojekter i kvarterløftområder.

 

I ansøgningerne skal der redegøres for, hvordan de lokale nærdemokratiske initiativer vil realisere følgende formål:

·        At gøre det nemmere for københavnerne at deltage i beslutningsprocesserne

·        At skabe bedre rammer for dialogen mellem kommunens folkevalgte politikere og københavnerne

·        At skabe bedre rammer for nærdemokratiet i lokalområderne

·        At eksperimentere med nye måder at inddrage borgerne på, fx ved brug af digital kommunikation.

 

I bilag 1 er tildelingskriterierne beskrevet nærmere.

 

Procesplan

Der foreslås følgende proces for det videre arbejde med nærdemokrati.

13. December 2004

UDS indstiller til ØU vedr. nærdemokrati

 

4. Januar 2005

ØU behandler indstilling vedr. nærdemokrati

 

6. Januar 2005

BR behandler indstilling vedr. nærdemokrati

7. Januar – 21. februar 2005

Lokale grupper, herunder lokalråd og kvarterråd kan ansøge (ansøgningsfrist 21/2-2005 kl. 12.00)

7. Marts 2005

UDS behandler ansøgninger og træffer beslutning om hvilke aktiviteter der skal have støtte

8. Marts 2005

 

Udmelding til ansøgere, som igangsætter aktiviteter

Juni 2005

Sekretariatet gennemfører evaluering af ansøgningsprocessen omkring de igangsatte aktiviteter

8. august 2005

UDS behandler evalueringen og førstebehandler indstilling til ØU vedr. budgetramme til nærdemokrati i 2006, herunder tages stilling til Valby Lokaludvalgs fremtid

5. september 2005

UDS andenbehandler indstilling om nærdemokrati og oversender den til ØU

20. september 2005

ØU / BR behandler indstilling om nærdemokrati i forbindelse med budget 2006

2006

Ny BR-samling udmønter den økonomiske ramme til nærdemokrati

 

Som en del af beslutningen i 2005 om de økonomiske rammer for nærdemokrati 2006 skal der tages stilling til Valby Lokaludvalgs fremtid. Frem til udgangen af 2005 er der forsøg med lokaludvalg i Valby. Hvis lokaludvalget skal fortsætte, skal Borgerrepræsentationen træffe beslutning herom i 2005, ellers nedlægges lokaludvalget med forsøgets afslutning.

 

Hvis lokaludvalget fortsætter, skal der træffes beslutning om, hvad de øvrige lokalområder skal have mulighed for at udvikle af nærdemokratiske initiativer.

 

Der anvendes i dag ca. 2 mill. kr. til Valby Lokaludvalg, som falder bort med udgangen af 2005. De 5 mill kr., som er afsat i B2005 er en 1-årig bevilling, som kun er givet i 2005. Hvis der skal være midler til nærdemokrati fra 2006 og frem, så skal midlerne således afsættes i budget 2006.

 

I procesplanen er der ikke lagt lokale dialogmøder ind om udmøntning af puljen på de 5 mill. kr., da dialogen foregår via ansøgningsprocessen. Ved valg af mere permanente demokratimodeller i 2006 kan der afholdes egentlige lokale dialogmøder om sagen.

 

ØKONOMI

I budgettet for 2005 er afsat en pulje på 5 mill. kr. til nærdemokrati. I nærværende indstilling foreslås denne pulje udmøntet.

 

Til arbejdet med administration af puljen, understøttelse af de lokale gruppers opstart, samt evaluering forventes anvendt et årsværk i Økonomiforvaltningen.

 

Midlerne til sekretariatsbetjening af Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, samt til annoncering, møder om forsøgspuljen og evalueringen forudsættes finansieret ved brug af opsparede midler fra arbejdet i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling 2004. Udgifter, som ligger udover den opsparede ramme afholdes inden for Økonomiforvaltningens budgetramme 2005.

 

HØRING

-

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

 

BILAG

·        Bilag 1: Demokrati i hverdagen for københavnere – Forsøgspulje til udvikling af nærdemokrati.

·        Bilag 2: Forslag til kommissorium for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

 

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

 

 


 


Til top