Mødedato: 12.08.2002, kl. 08:15

Nærdemokrati - debatoplæg og temaer for arbejdsgrupper

Nærdemokrati - debatoplæg og temaer for arbejdsgrupper

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 12. august 2002

 

Åbne punkter

3. Nærdemokrati - debatoplæg og temaer for arbejdsgrupper

DS 32/2002INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

  • at udvalget godkender vedlagte forslag til debatoplæg om nærdemokrati
  • at udvalget godkender, at der på den første konference om nærdemokrati den 25. september 2002 nedsættes 4 arbejdsgrupper: en gruppe om lokaldemokrati, en gruppe om projektdemokrati, en gruppe om brugerdemokrati samt en gruppe, hvor der er plads til helt nye tanker om nærdemokrati

RESUME

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på udvalgets møde den 29. april 2002 at gennemføre en borgerdialog om nærdemokrati i København (DS 15/2002).

Vedlagt er forslag til debatoplæg om nærdemokrati, som præciserer grundlaget og rammerne for dialogen samt lægger op til debat om hverdagens demokrati. I oplægget er debatten koncentreret om 4 forskellige former for nærdemokrati:

  • Lokaldemokrati (det repræsentative demokrati)
  • Projektdemokrati (fx kvarterløft)
  • Brugerdemokrati (fx brugerbestyrelser)
  • Et demokratisk laboratorium, som rummer nye idéer til nærdemokrati

Det foreslås, at der nedsættes 4 arbejdsgrupper på den første konference den 25. september 2002, som arbejder videre med ovennævnte 4 demokratiformer. Hver arbejdsgruppe består af 20 deltagere fra konferencen. Grupperne er bredt sammensat af borgere, organiserede borgere, politikere og ansatte i kommunen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på udvalgets møde den 29. april 2002 at gennemføre en borgerdialog om nærdemokrati i København (DS 15/2002).

Den vedtagne proces starter med et debatoplæg fra udvalget efterfulgt af en åben dialog med borgere og brugere om visioner, mål og initiativer til udvikling af nærdemokratiet i København.

Debatoplægget præciserer grundlaget for dialogen, rammerne for dialogen og de hovedspørgsmål, der er til debat. Oplægget indeholder holdninger, værdier og forslag, som udvalget ønsker drøftet.

Den 25. september 2002 afholdes den første konference om nærdemokrati. Ifølge den vedtagne procesplan nedsættes der på konferencen nogle arbejdsgrupper, der arbejder videre med temaerne fra konferencen. Arbejdsgrupperne konkretiserer de visioner og mål, der bliver formuleret, og kommer med forslag til konkrete nærdemokratiske initiativer og aktiviteter.

Forslag til debatoplæg

Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling afholdt før sommerferien to møder, hvor deltagere fra alle forvaltninger kom med input til debatoplægget om nærdemokrati.

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede synopsis for debatoplægget på møde i udvalget den 17. juni 2002.

På denne baggrund har sekretariatet og Grindsted Public a/s udarbejdet vedlagte forslag til debatoplæg om hverdagens demokrati.

Oplægget indledes med en invitation fra udvalget til alle københavnere til at deltage i debatten om nærdemokrati.

For at gøre debatten konkret og virkelighedsnær tages der i forslaget til debatoplæg udgangspunkt i, at borgerne og brugerne allerede i dag har erfaringer med nærdemokratiet i kommunen. Der lægges op til debat af de nuværende demokratiformers styrker, svagheder, trusler og muligheder. Hvilke visioner og mål vil vi nå med de enkelte demokratiformer og hvilke værdier fremmer demokratiformerne hver især? Her ud fra drøftes hvilke sider af nærdemokratiet vi gerne vil udvikle.

Samtidig kan borgere og brugere også komme med helt nye idéer til udvikling af nærdemokratiet. Hvis vi nu starter helt forfra, hvordan skulle hverdagens demokrati så se ud i Københavns Kommune?

I oplægget er det eksisterende nærdemokrati i kommunen samlet i 3 typer:

  • Lokaldemokratiet, hvor mindre lokale råd er en nedfotograferet udgave af det store demokratis regler og rutiner
  • Projektdemokratiet, hvor der arbejdes ud fra en konkret sag ved at inddrage interessenter fra lokalområdet, fagpersoner og beslutningstagere i arbejdet med at udforme en handlingsplan
  • Brugerdemokratiet, hvor brugerne sikres indflydelse på serviceydelserne gennem brugerbestyrelser eller individuelle valgmuligheder

I debatoplægget er kort beskrevet styrker og svagheder ved demokratiformerne og der gengives centrale citater fra undersøgelser, hvor politikere, borgere, embedsmænd og forskere har udtalt sig om de enkelte demokratiformer.

Oplægget beskriver endvidere udviklingstendenser og indeholder spørgsmål, som kan danne udgangspunkt for at tænke helt nye tanker om nærdemokrati.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling godkender vedlagte forslag til debatoplæg om nærdemokrati.

 

Forslag til arbejdsgrupper

Arbejdsgrupperne, der nedsættes på den første konference har til opgave, at arbejde videre med temaerne fra konferencen og at konkretisere visioner og mål, samt at komme med forslag til konkrete nærdemokratiske initiativer og aktiviteter.

Det foreslås, at arbejdsgruppernes temaer følger tematiseringen i debatoplægget således, at der kommer 3 arbejdsgrupper henholdsvis om lokaldemokrati, projektdemokrati og brugerdemokrati.

Endvidere foreslås en 4. arbejdsgruppe, som bliver et demokratisk laboratorium, hvor alle idéer og tanker kan få frit løb. Den 4. arbejdsgruppe bliver et fremtidsværksted og et idérum, hvor der arbejdes med nye idéer til hverdagens demokrati. Gruppens arbejde understøttes af processer, som fremmer kreativitet og nytænkning.

Hver arbejdsgruppe er på max. 20 deltagere fra konferencen og grupperne sammensættes bredt, så de både består af borgere, organiserede borgere, politikere og ansatte i kommunen.

På konferencen kan deltagerne melde sig til de enkelte arbejdsgrupper.

ØKONOMI

-

 

HØRING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

BILAG VEDLAGT

- Udkast til debatoplæg "Hverdagens Demokrati"

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 

 

Til top