Mødedato: 07.03.2005, kl. 08:15

Lokaludvalg

Lokaludvalg

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 7. marts 2005

 

 

Åbne punkter

 

2.      Lokaludvalg

 

DS  14/2005INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

 

at udvalget drøfter nedenstående forslag til kommissorium for lokaludvalg.

 

RESUME

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati.

 

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede på møde d. 31. januar 2005 en indstilling fra forvaltningen, hvori en række problemstillinger omkring lokaludvalg blev gennemgået.

 

Udvalget besluttede, at der til næste møde i udvalget skulle udarbejdes en indstilling vedr. lokaludvalg i hele byen.

 

På denne baggrund har sekretariatet udarbejdet et forslag til kommissorium for lokaludvalg med forvaltningens bemærkninger.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedr. udvikling af nærdemokrati.

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling drøftede på møde d. 31. januar 2005 en indstilling fra forvaltningen, hvori en række problemstillinger omkring lokaludvalg blev gennemgået. Udvalget besluttede, at der til næste møde i udvalget skulle udarbejdes en indstilling vedr. lokaludvalg i hele byen.

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til kommissorium for lokaludvalg baseret på kommissoriet for Valby Lokaludvalg, hvortil der knyttes en række bemærkninger.

 

Valby Lokaludvalg

I Københavns Kommune har der siden 1. januar 2002 været nedsat et lokaludvalg i Valby bydel.

I kommissoriet for Valby Lokaludvalg fremgår det bl.a., at udvalget skal være bindeled og sikre dialog mellem bydelens borgere og Borgerrepræsentationen/de faste udvalg, og at Borgerrepræsentationen/de faste udvalg skal høre udvalget i sager af særlig betydning for bydelen. Endelig har udvalget fået udlagt puljemidler til tværgående, bydelsrelaterede og bydelsidentitetsskabende projekter.

Udvalget er udpeget af Borgerrepræsentationen, således at alle partigrupper, som i funktionsperioden er repræsenteret i Borgerrepræsentationen, hver tildeles en repræsentant. Herudover er Valbylisten tildelt 1 repræsentant.

 

Lokaludvalg i hele byen

Med udgangspunkt i § 65 d i Den kommunale styrelseslov vil der kunne etableres lokaludvalg i de resterende 14 bydele: Ydre Nørrebro, Indre Nørrebro, Ydre Østerbro, Indre Østerbro, Bispebjerg, Brønshøj-Husum, Indre By, Christianshavn, Sundbyøster, Sundbyvester, Vestamager, Kgs. Enghave, Vanløse og Vesterbro.

I forbindelse med etablering af nye lokaludvalg kan overvejes følgende elementer, som kunne indgå i et nyt kommissorium for lokaludvalgene:

·        Lokaludvalgenes udtaleret til eksterne myndigheder

·        Lokaludvalgenes udtaleret til Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og de stående udvalg

·        Lokaludvalgenes "initiativret" overfor Borgerrepræsentationen og udvalg

·        Puljemidler til udvikling af serviceområderne

·        Sekretariatsbetjening, der matcher de opgaver, som lokaludvalget får tillagt

 

Økonomiforvaltningens bemærkninger

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et udkast til kommissorium for lokaludvalg i hele byen med udgangspunkt i det nuværende kommissorium for Valby Lokaludvalg.

I forhold til det nuværende kommissorium for Valby Lokaludvalg er der ændret en række bestemmelser.

Ændringerne kan sammenfattes således:

Udtaleret til eksterne myndigheder

Valby Lokaludvalg:                                                                                                       I følge kommissoriet for Valby Lokaludvalg har udvalget ikke ret til at udtale sig til eksterne myndigheder.

Udkast til kommissorium:                                                                                             I udkast til kommissorium for lokaludvalg i hele byen er det skrevet ind, at lokaludvalget, ved delegation fra Borgerrepræsentationen, får mulighed for at udtale sig til eksterne myndigheder i sager, hvor Københavns Kommune har høringsret, og som er af særlig betydning for bydelen. I udkastet er konkrete sagst yper nævnt, så som trafikplanlægning, regionsplanlægning, konkrete integrationsprojekter i bydelen samt større infrastrukturændringer. Det er dog præciseret, at lokaludvalget udtaler sig på lokaludvalgets vegne, ikke Københavns Kommunes.

Lovgrundlag:                                                                                                             Retten til at udtale sig til eksterne myndigheder i sager, der vedrører kommunen i almindelighed, tilkommer Økonomiudvalget, jf. Styrelsesvedtægtens § 12, stk. 6.  En delegation af opgaver til et lokaludvalg, må ikke medføre en indskrænkning i den kompetence, som Økonomiudvalget har i medfør af Styrelsesvedtægtens § 12, stk. 6. Borgerrepræsentationen kan dog træffe beslutning om delegation af retten til at udtale sig i forhold til eksterne parter om nærmere angivne kommunale anliggender, forudsat, at dette bliver skrevet ind i kommissorierne for lokaludvalgene. Delegationen fra Borgerrepræsentationen til lokaludvalgene skal endvidere skrives ind i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt. Ændringer af kommunens styrelsesvedtægt kræver to behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst 6 dages mellemrum jf. § 2, stk. 2 i Den kommunale styrelseslov (KSL). Efter vedtagelse af ændringen skal Statsamtmanden for Københavns Amt, som tilsynsmyndighed, underrettes, jf. KSL § 2, stk. 3.

 

 

Udtaleret til Borgerrepræsentationen og udvalg

Valby Lokaludvalg:                                                                                                       I kommissoriet for Valby Lokaludvalg er der ikke nævnt noget om udvalgets ret til at udtaleret sig til Borgerrepræsentationen og udvalg.

Udkast til kommissorium:                                                                                             I udkast til kommissorium for lokaludvalg for hele byen er retten for lokaludvalget til at udtale sig til Borgerrepræsentationen og udvalg skrevet ind, således at det fremgår, at lokaludvalget kan udtale sig til Borgerrepræsentationen og udvalg om bl.a. temaplaner, idéoplæg, kvarterplaner, byfornyelsesplaner og planer på serviceområderne om udvikling af den kommunale service. Endelig er det præciseret, at lokaludvalget kan udtale sig til Borgerrepræsentationen og udvalg om interne strukturændringer i lokalområdet f.eks. ændring i placering af lokalcentre, servicecentre, pensions- og omsorgskontorer m.v.

Lovgrundlag:                                                                                                             Lokaludvalg kan tillægges udtaleret i forhold til Borgerrepræsentationen og udvalg  ved delegation, jf. KLS § 65 d, stk. 1.

 

Initiativret

Valby Lokaludvalg:                                                                                                            I kommissoriet for Valby Lokaludvalg er der ikke nævnt noget om udvalgets ret til at fremsætte forslag i enten Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller de stående udvalg.

 

Udkast til kommissorium:                                                                                                I udkast til kommissorium for lokaludvalg i hele byen er det skrevet ind, at lokaludvalget kan fremsende forslag, som lokaludvalget ønsker behandlet i enten Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller de stående udvalg, til Overborgmesteren eller den relevante borgmester, som herefter vil beslutte, om sagen skal på dagsordenen for et møde i enten Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller i et af de stående udvalg.

 

Lovgrundlag:                                                                                                               

Forslag, som ønskes behandlet i Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller de stående udvalg kan alene fremsættes af Borgerrepræsentationens medlemmer eller udvalgsmedlemmerne jf. KSL § 11 og udvalgenes forretningsorden.

Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller det enkelte udvalg kan dog eventuelt anbefale en fast procedure omkring forslag fra lokaludvalg til Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller det enkelte udvalg f.eks. ved, at lokaludvalget kan fremsende forslag til Overborgmesteren eller den relevante borgmester, som herefter vil beslutte, om sagen skal på udkast til dagsorden for et møde i Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller i det enkelte udvalg.

Lokaludvalget kan endvidere på lige fod med borgere sende forslag til menige medlemmer af Borgerrepræsentationen eller udvalgsmedlemmerne med henblik på, at de benytter deres initiativret til at få optaget et punkt på dagsordenen for møder i Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget eller i det enkelte udvalg.

 

Puljemidler til udvikling af serviceområderne

Valby Lokaludvalg:                                                                                                            I kommissoriet for Valby Lokaludvalg står der, at udvalget ved delegation har fået udlagt beslutningskompetencen vedr. puljemidler til tværgående, bydelsrelaterede og bydelsidentitetsskabende projekter.

Udkast til kommissorium:                                                                                                I udkast til kommissorium for lokaludvalg i hele byen er der tilføjet et enkelt formål mere i forhold til anvendelse af puljemidlerne. Der er således tilføjet, at puljemidlerne også kan anvendes til udvikling af serviceområderne.

Lovgrundlag:                                                                                                              Udlægning af midler ved delegation kræ ver, at der er knyttet præcise formål til brug af midlerne, jf. KSL § 65 d, stk. 1.

 

Sekretariatsbetjening

Valby Lokaludvalg:                                                                                                                 

I kommissoriet for Valby Lokaludvalg står der, at udvalget administrativt betjenes af Økonomiforvaltningen.

 

Udkast til kommissorium:

I udkast til kommissorium for lokaludvalg i hele byen er der tilføjet en sætning om, at lokaludvalget i videst muligt omfang inddrages i rekrutteringen af medarbejdere, der skal betjene lokaludvalget.

 

Lovgrundlag:

Lokaludvalgene kan ikke være ansættelsesmyndighed i forhold til medarbejdere, som sekretariatsbetjener udvalget. KSL § 65 d, stk. 2 er udtømmende i forhold til de opgaver, som et lokaludvalg kan få tillagt til selvstændig varetagelse. Bestemmelsen nævner ikke ansættelseskompetence, som en af de opgaver, og man kan derfor slutte, at et lokaludvalg ikke i henhold til KSL kan være ansættelsesmyndighed i forhold til medarbejdere, som sekretariatsbetjener udvalget. Der vil kunne etableres en ordning, som kendes fra kvarterløft i dag, hvor kvarterrådene inddrages i rekrutteringen af sekretariatsmedarbejdere, der formelt er ansat under Økonomiforvaltningen, men virker lokalt.

 

Offentlige udvalgsmøder

Valby Lokaludvalg:                                                                                                          I kommissoriet for Valby Lokaludvalg fremgår det, at møder i udvalget er offentlige.

Udkast til kommissorium:                                                                                                I udkast til kommissorium for lokaludvalg for hele byen er det ligeledes skrevet ind, at udvalgsmøderne skal være offentlige.

Lovgrundlag:                                                                                                                    Som udgangspunkt er udvalgsmøder ikke offentlige, jf. KSL § 20.

Såfremt lokaludvalgsmøderne skal være offentlige vil det være en fravigelse af styrelseslovens regler. Efter KSL § 65 d, stk. 3, 3. pkt. er der mulighed for at fravige styrelseslovens regler, forudsat at fravigelsen fremgår af et regulativ. Dette regulativ skal vedtages af Borgerrepræsentationen efter de samme regler, som gælder for vedtagelse eller ændringer af kommunens styrelsesvedtægt, jf. KSL § 2, stk. 2, dvs. to behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst 6 dages mellemrum. Herudover skal regulativet indrykkes i den lokale presse to gange med 6 dages mellemrum, og regulativet skal herefter være tilgængeligt for kommunens borgere.

 

Tidsplan for beslutningsproces:

Tidsplan for beslutningsproces for lokaludvalg i hele byen:

Tidspunkt:

Aktivitet:

7. marts 2005

UDS drøfter indstilling

7. marts – 11. april 2005

Forhandling mellem partierne

18. april 2005

UDS drøfter sagen i forhold til forhandlingsresultatet

1. maj – 17. juni 2005

Høring og tilbagemeldinger fra lokale grupper

23. august 2005

UDS behandler sagen i forhold til tilbagemeldinger fra lokale grupper og høringssvar

september  - oktober 2005

ØU og BR behandler sagen i forbindelse med budgetforhandlingerne

 

ØKONOMI

Udviklingsmidler i Københavns Kommune:

Efter sidste møde i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling har Økonomiforvaltningen undersøgt, hvilke midler i Københavns Kommune, som evt. kunne omdirigeres til "udviklingsmidler", som lokaludvalgene kunne disponere over.

Såfremt den foreslåede lokaludvalgsmodel bliver vedtaget for hele byen, vil institutionerne fremover skulle hente udviklingsmidler fra både Borgerrepræsentationen i form af budgettet og fra udviklingsmidlerne, som lokaludvalgene evt. får udlagt.

På denne baggrund har Økonomiforvaltningen rettet henvendelse til fire forvaltninger: Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen.

Det skal indledningsvis bemærkes, at det har været vanskeligt at få et billede af, hvad der findes af udviklingsmidler i forvaltningerne, bl.a. fordi det er svært at skille udviklingsmidler fra driftsmidler i forvaltningernes budgetter, og de udviklingsmidler som findes er begrænsede og har en snæver formålsformulering.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen (UUF):                                                          I rammebudgettet for UUF indgår en post, som betegnes "udviklingsprojekter", hvortil der er afsat 23 mill kr.

"Udviklingsprojekter" omfatter bl.a. lønmidler til projekter og lærertimer, projektmidler, herunder undervisningsmidler og kursusvirksomhed for skoleleder og afdelingsleder, projekter vedrørende tosprogede elever, bidrag til sproggrupper, igangsætning af madboder, diverse udviklingsprojekter samt puljer til bl.a. "Naturfag i verdensklasse".

Generelt er midlerne i UUF knyttet meget tæt til udvikling af folkeskolen og har en tværgående karakter.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (FAF):

FAF har oplyst, at der ikke umiddelbart findes centrale udviklingsmidler, som daginstitutionerne kan søge til særlige formål, men at der evt. er en pulje på 3,3 mill. kr. til "kultur og fritid".

 

 

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF):                                                                         I KFF er der særligt to puljer, som kunne være relevante at overveje i forhold til evt. udviklingspuljer for lokaludvalgene: "Lokalkulturpuljen" og "Børn- og Ungepuljen".

Kulturpuljen yder støtte til lokale kulturprojekter, så som kulturdage, festivaler og foredrag: Børn- og Ungepuljen yder støtte til børneprojekter med børn som målgruppe samt ungeprojekter med vægt på kultur og demokrati.

I budget 2005 er der i alt afsat 1,966 mill kr. puljerne

 

Sundhedsforvaltningen (SUF):

I SUF er der ingen midler afsat til udvikling. Forvaltningen har således alene afsat midler til drift.

 

Lokaludvalg i hele byen efter Valby Lokaludvalgsmodellen:                                      Hvis den nuværende lokaludvalgsmodel i Valby ønskes udbredt til alle 15 bydele i Københavns Kommune vil det koste ca. 43,5 mill. kr. pr. år inkl. udgifter i forvaltningerne.

Nedenfor er der opstillet en beregning, som viser de enkelte udgiftsposter.

Lokaludvalg i hele byen efter Valby Lokaludvalgsmodel:

Emne

Antal bydele

Stk. pris

I alt

Medarbejdere

15

420.000

6.300.000

Sekretariatsmidler

15

380.000

5.700.000

Puljemidler

15

1.050.000

15.750.000

Bydelsplan, dialogmaterialer

15

137.000

2.055.000

Bydelsplan, medarbejdere (alle forvaltninger)

15

630.000

9.450.000

Bydelsplan, koordinering, medarbejdere (4 stk.)

 

420.000

1.680.000

Høringer, medarbejdere (alle forvaltninger)

15

168.000

2.520.000

Omkostninger i alt:

 

 

43.455.000

Hertil kommer yderligere udgifter til pulje til udvikling af serviceområderne samt udgifter til medarbejdere, som skal varetage økonomifunktionen i relation til puljerne.

Pulje til udvikling af nærdemokrati:                                                                                           Københavns Kommune har i forbindelse med godkendelse af budget 2005 afsat en pulje på kr. 5 mill. kr. til udvikling af nærdemokratiet i Københavns Kommune. Puljen på 5 mill. kr. er en 1-årig bevilling, som således kun er givet for 2005. Såfremt der fortsat skal være midler til nærdemokrati i 2006, skal der afsættes midler i budget 2006.

Puljen kan anvendes til igangsættelse af lokaludvalg i nye bydele.

HØRING

 

BILAG

Bilag 1: Udkast til kommissorium for lokaludvalg

Bilag 2: Mogens Lønborgs notat: "Model for nærdemokrati i Københavns Kommune"

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller


 


Til top