Mødedato: 05.09.2005, kl. 08:15

Høring vedr. ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune

Høring vedr. ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune

Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde mandag den 5. september 2005

 

 

Åbne punkter

Høring vedr. ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune

 

DS   20/2005INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling,

at der afgives vedlagte høringssvar til Økonomiforvaltningen vedr. udkast til supplement til Københavns Kommunes frivillighedspolitik.

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har sendt udkast til indstilling som forelægges Økonomiudvalget medio oktober 2005 samt bilag til høring i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling med høringsfrist d. 19. september 2005.

I indstillingen anbefaler Økonomiforvaltningen at tiltræde et forslag til supplement til den eksisterende politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver.

Hvor den eksisterende frivillighedspolitik dækker det sociale område, har forslaget til supplement til hensigt at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemte målgrupper/brugergrupper samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger f.eks. idrætsforeninger.

Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at der afgives vedlagte høringssvar i sagen, hvor udvalget tilslutter sig forslaget til supplement til den eksisterende frivillighedspolitik.

 


SAGSBESKRIVELSE

I sensommeren 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillig og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (BR 335/2000).

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 blev følgende hensigtserklæring om udformning af ny supplerende frivillighedspolitik vedtaget:

 

Inden sommerferien 2004 udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på:

·        Generelt at styrke civilsamfundets medansvar for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger.

·        At udvikle nye måder at samordne og integrere kommunens og civilsamfundets indsats.

 

Kilde: Budget 2004, hensigtserklæring 11

 

I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune til, at fristen for udarbejdelsen af en ny frivillighedspolitik blev flyttet, for at Kontaktudvalget kunne medvirke i processen.

Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet med udarbejdelsen med en ny supplerende frivillighedspolitik med deltagelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Arbejdsgruppens arbejde har taget udgangspunkt i den eksisterende politik samt "Charter for samarbejde mellem det frivillige Danmark /Foreningsdanmark og det offentlige".

Økonomiforvaltningen, 1. kontor har d. 29. juni 2005 sendt udkast til indstilling samt forslag til en ny supplerende frivillighedspolitik til høring i de stående udvalg samt organisationer m.v.

Økonomiforvaltningen, Sekretariatet for Demokrati- og Serviceudvikling indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, at der afgives vedlagte udkast til høringssvar i sagen, hvori udvalget udtaler:

-         at det findes hensigtsmæssigt at frivillighedspolitikken udvides til også at omfatte de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, som ofte løser en stor samfundsmæssig opgave bl.a. i forhold til børn og unge,

-         at de kommunale tilskud til de frivillige foreninger tildeles uden at anfægte foreningens selvbestemmelse, samt at forvaltninger som tildeles midler til de frivillige tilstræber koordination af snitflader og dialog med de frivillige foreninger herom,

-         at arbejdet med at udarbejde en operationalisering af frivillighedspolitikken bør ske i tæt samarbejde og dialog mellem de enkelte forvaltninger og de frivillige organisationer,

-         at det fastsættes en tidsplan for denne proces, som bør samtænkes med det igangværende arbejde i forvaltningerne med udvikling af brugerdemokrati og selvforvaltning.

 

 

 

 

ØKONOMI

 

 

HØRING

 

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

 

 

BILAG

Bilag 1: Udkast til indstilling vedrørende forslag til supplement af politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer.

Bilag 2: Udkast til høringssvar fra Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling

 

 

 

Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller


 

Til top