Lokaludvalg
Lokaludvalg
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling
DAGSORDEN
fra ordinært møde mandag den 3. oktober 2005
Lokaludvalg
DS 37/2005INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling at anbefale overfor Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen,
at vedlagte forslag til regulativ for lokaludvalg godkendes,
at de nærmere bestemmelser om repræsentantskab fastsættes om beskrevet i forslag til forretningsorden for repræsentantskab,
at det i
nærværende indstilling beskrevne forslag til fordeling af midler til lokaludvalgene
godkendes, under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af
budgetforligsaftalen for 2006.
RESUME
Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedrørende udvikling af nærdemokrati.
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på møde mandag den 5. september 2005 at godkende forslag til kommissorium for lokaludvalg med enkelte ændringer.
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling pålagde endvidere sekretariatet at udarbejde regulativ, som imødekommer de krav vedrørende kommissorium for lokaludvalg, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet opstiller i deres brev af 31. august 2005.
Det foreslås, at forslag til regulativ godkendes, og at de nærmere bestemmelser om repræsentantskab fastsættes om beskrevet i forslag til forretningsorden for repræsentantskab med henblik på videresendelse til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Endvidere foreslår Økonomiforvaltningen, at det beskrevne forslag til fordeling af midler til lokaludvalgene godkendes.
SAGSBESKRIVELSE
Ifølge kommissoriet for Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling skal udvalget komme med indstilling til Økonomiudvalget vedrørende udvikling af nærdemokrati.
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling besluttede på møde mandag den 5. september 2005 at godkende forslag til kommissorium for lokaludvalg med enkelte ændringer.
På samme møde pålagde Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling sekretariatet at udarbejde regulativ, som imødekommer de krav vedrørende kommissorium for lokaludvalg, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet opstiller i deres brev af 31. august 2005.
Forslag til regulativ
Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastslår i deres brev af 31. august 2005, at beslutningskompetencen vedrørende puljemidler til tværgående, bydelsrelaterede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter er tillagt lokaludvalgene til deres selvstændige varetagelse.
Opgaver, som er tillagt lokaludvalgene til deres selvstændige varetagelse, skal fastlægges i et regulativ, jf. Styrelseslovens § 65 d, stk. 3.
Regulativet fastslår således, at beslutningskompetencen vedrørende puljemidler til tværgående, bydelsrelaterede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter er tillagt lokaludvalgene til deres selvstændige varetagelse.
Videre fastslår regulativet, at lokaludvalgets møder er offentlige.
Efter som dette er en fravigelse af styrelsesloven skal det beskrives i regulativet, jf. styrelseslovens § 65 d, stk. 3, 3. pkt.
Forslag til regulativ vedlægges som bilag 1.
Repræsentantskab
Baggrund
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling godkendte på møde den 5. september 2005, at fastsættelse af repræsentantskab i forslag til kommissorium for lokaludvalg afklares endeligt i forbindelse med beslutning om antal og geografiinddeling af lokaludvalgene, der afventer Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens stillingtagen til ny distriktsinddeling.
Økonomiforvaltningen har udarbejdet indstilling om ny bydelsinddeling i Københavns Kommune, som blev behandlet i Økonomiudvalget den 27. september 2005, hvorefter den blev sendt i høring i de stående udvalg og Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling med frist til den 1. november 2005.
I indstilling om ny bydelsinddeling i Københavns Kommune lægges der op til en model med 8 bydele.
Modellen tager udgangspunkt i de nuværende bydelsgrænser, men lægger samtidig op til, at der sker en udskillelse af Vestamager, når befolkningsniveauet når et niveau, som gør at området får karakter af at være en selvstændig bydel, og at Det Centrale Byområde suppleres med området omkring Hovedbanegården og Kalvebod Brygge samt Kartoffelrækkerne (området mellem Dag Hammarskjölds Allé og Sølvgade).
Forslag til repræsentantskab
Under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen godkender forslag til kommissorium for lokaludvalg, herunder at antallet af medlemmer fra brugerbestyrelser, foreninger og organisationer i lokaludvalget kan være op til 15, foreslår Økonomiforvaltningen, at repræsentantskabet fastsættes efter lokale forhold således, at der for hvert lokaludvalg foregår en proces, hvor lokale foreninger, frivillige organisationer, brugerbestyrelser på skole-, idræts-, ældre- og daginstitutionsområdet m.v. indbydes til at deltage med hver 1 repræsentant på møde i repræsentantskabet.
Hver enkelt brugerbestyrelse eller lokale forening vil således kunne stille med 1 repræsentant på møde i repræsentantskabet.
På mødet i repræsentantskabet skal der indstilles op til 15 personer til Borgerrepræsentationens endelige godkendelse.
Økonomiforvaltningen vil samtidig foreslå, at der for hvert medlem udpeges 2 suppleanter.
De personer – op til 15 - som repræsentantskabet indstiller til Borgerrepræsentationens godkendelse skal fordeles således:
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra frivillige organisationer, som laver frivilligt socialt arbejde
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra brugerbestyrelser på skoleområdet
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra brugerbestyrelser på idrætsområdet
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra ældrerådene/brugerbestyrelser på ældreområdet
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra brugerbestyrelser på daginstitutionsområdet
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra brugerbestyrelser i fritids- og ungdomsklubber
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra de almene boligforeninger i bydelen
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra grundejerforeninger i bydelen
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra den lokale handelsstandsforening
- 1 repræsentant og 2 suppleanter fra lokale flygtninge- og indvandrerforeninger
- Op til 5 medlemmer og 5 suppleanter efter lokale forhold
Såfremt både medlem og de to suppleanter har forfald vil den pågældende repræsentation bortfalde.
De nærmere regler for repræsentantskabet fastsættes i forslag til forretningsorden, som vedlægges om bilag 2.
Tidsplan
Regulativet skal behandles 2 gange i Borgerrepræsentationen og skal efterfølgende godkendes af Indenrigs- og Sundhedsministeriet efter forhandling med vedkommende fagminister, jf. styrelseslovens § 65d, stk. 4, 1. pkt.
Da regulativet medfører en fravigelse af de regler, der gælder for resten af landet skal indholdet af regulativet endvidere bekendtgøres 2 gange i den lokale presse med mindst 6 dages mellemrum og være tilgængeligt for kommunens beboere, jf. styrelseslovens § 65d, stk. 4, 2.- 4. pkt.
27. september 2005 |
ØU behandler sag om lokaludvalg, herunder godkendelse af forslag til kommissorium. |
3. oktober 2005 |
|
11. oktober 2005 |
ØU behandler forslag til regulativ, forslag til forretningsorden for repræsentantskab og økonomi. |
13. oktober 2005 |
BR behandler sag om lokaludvalg, herunder godkendelse af forslag til kommissorium. |
3. november 2005 |
BR 1. behandler forslag til regulativ, forslag til forretningsorden og økonomi. |
24. november 2005 |
BR 2. behandler forslag til regulativ. |
25. november 2005 – 1. januar 2006 |
Indenrigs- og Sundhedsministeriet behandler sagen om regulativ for lokaludvalg. Regulativ bekendtgøres i pressen. |
1. januar 2006 |
Det første lokaludvalg etableres i Valby. |
Medio 2006 |
De 2 øvrige lokaludvalg etableres. |
ØKONOMI
Af forslaget til kommissorium for lokaludvalg, som Økonomiudvalget behandlede på mødet den 27. september 2005 fremgår følgende omkring økonomien:
"XX Lokaludvalg får … udlagt beslutningskompetencen vedrørende midler til mødeaktivitet, lokaleleje, trykning, annoncering, forplejning m.v. De årlige midler fastlægges af Borgerrepræsentationen."
Endvidere får lokaludvalgene "udlagt beslutningskompetencen vedrørende puljemidler til tværgående, bydelsrelaterede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter for borgere og brugere i lokalområdet. De årlige puljemidler fastlægges af Borgerrepræsentationen."
Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastslår i brev af 31. august 2005, at beslutningskompetencen vedr. puljemidler skal udlægges til lokaludvalgene til selvstændig varetagelse.
Der skal således afsættes sekretariatsmidler, som er udlagt ved delegation, og en særskilt pulje, som er udlagt til selvstændig varetagelse.
Endvidere vil etableringen af lokaludvalg trække betydelige ressourcer i Økonomiforvaltningen bl.a. som følge af, at der i kommissoriet står, at "Økonomiudvalget skal i tæt samarbejde med Lokaludvalget for XX udarbejde et forslag til bydelsplan for XX." D.v.s. at der er tale om et fælles produkt fra Lokaludvalget og Økonomudvalget, som fagligt skal være på niveau med kommuneplansarbejdet i øvrigt.
I budgetforliget for 2006 afsættes der 5 mill. kr. årligt pr. lokaludvalg. I 2006 starter 3 lokaludvalg op – et i Valby fra januar 2006 og 2 lokaludvalg i øvrige bydele medio 2006.
Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af budgetforliget, forslås følgende fordeling af de 5 mill. kr. som er afsat til hvert lokaludvalg:
|
Mill. kr. |
Sekretariatsmidler |
1,0 |
Puljemidler |
3,5 |
Bydelsplanlægning og Back up |
0,5 |
I alt |
5,0 |
Den bydelsplan, som er udviklet i samarbejde mellem Valby Lokaludvalg og Økonomiudvalget, har medført et årligt ressourcetræk i Økonomiforvaltningen på 1,5 årsværk. Med forslaget til fordeling af midler pr. lokaludvalg lægges op til en mindre ressourcekrævende form for bydelsplanlægning end den der kendes fra Valby Lokaludvalg, hvor Økonomiforvaltningen primært anvender ressourcer i de lokalområder, hvor der er afsat midler til udvikling af området.
De 0,5 mill. kr. pr. lokaludvalg går til personale i Økonomiforvaltningen, som løser følgende opgaver:
· Styring af samarbejdsprocessen mellem Lokaludvalget og Økonomiudvalget om bydelsplanlægningen
· Udarbejdelse af kort og materiale vedrørende områder i bydelene som er væsentlige i debatten om bydelsplanlægningen
· Bidrage med faglig viden og input fra kommuneplankontoret til udvikling af bydelsplanlægningen
·
Opstart
af lokaludvalg, indkaldelse af repræsentantskab og afholdelse af valg,
varetagelse af sekretariatsfunktionen for lokaludvalget, indtil der er ansat et
lokalt sekretariat
·
Faglig
og processuel rådgivning til lokaludvalgenes sekretariater i forbindelse med
udvikling og opstart
·
Juridisk
rådgivning vedr. kommissorium, opgavesnit, konstituering, mødeafvikling,
protokolskrivning m.m.
·
Eventuel
hjælp til lokalisering af lokaludvalg, herunder samlokalisering med øvrige
lokale sekretariater med beslægtede opgaver
·
Sikre
vidensdeling og erfaringsudveksling mellem lokaludvalgene og de lokale
sekretariater
·
Sekretariatsbetjening
af evt. dialogforum mellem lokaludvalgsformændene og
overborgmesteren/borgmestrene f.eks. vedr. udvikling og igangsætning af nye
initiativer
·
Gennemfører
de beslutninger som Borgerrepræsentationen træffer vedr. lokaludvalg, herunder
gennemførelse af nye initiativer, årlig udmelding af puljemidler,
sekretariatsmidler m.m.
·
Udarbejde
årsrapport om udvikling af nærdemokratiet
·
Sikre
den processuelle kobling mellem den lokale politik og den "store politik",
eksempelvis omkring større dialogprocesser, forslag fra lokaludvalgene m.m.
·
Ansættelse
af lokale sekretariatsmedarbejdere (Økonomiforvaltningen er ansættelsesmyndighed)
·
Personaleadministration
i øvrigt
·
Styring
af tilskudsfordeling og kontrol af regnskab
BILAG
- Bilag 1: Forslag til regulativ
- Bilag 2: Forslag til forretningsorden for repræsentantskab
Erik Jacobsen
/Paul Sax Møller