Mødedato: 31.10.2018, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Status på kommunens borgerinddragelse og på ny struktur for lokaludvalgene.

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal tage status på kommunens borgerinddragelse og på ny struktur for lokaludvalgene til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager status på kommunens borgerinddragelse og på ny struktur for lokaludvalgene til efterretning. Se løsningsafsnittet og bilagene.

Problemstilling

I mødet den 29. august 2018 orienterede formanden lokaludvalget om det igangværende arbejde i Gruppeformandskredsen på rådhuset og i Økonomiforvaltningen om lokaludvalgenes virke.

I fortsættelse af formandens orientering oplyste

  • Erik Rasmussen, at Socialdemokratiet for tiden drøfter lokaludvalgenes virke og hvordan nærdemokratiet kan udbredes.
  • Elin Johansson, at Det Konservative Folkeparti drøfter lokaludvalgenes virke, særligt puljemidlernes størrelse og valgproceduren.

Asbjørn Kaasgaard bad om en indstilling til lokaludvalgets møde den 26. september 2018 om lokaludvalgenes virke, som også omfatter lokaludvalgets beslutning i foråret 2017 om valg til lokaludvalg.

 

Lokaludvalgets beslutning den 26. september 2018

Lokaludvalget drøftede status på kommunens borgerinddragelse og på ny struktur for lokaludvalgene, og besluttede at genoptage drøftelsen i lokaludvalgets møde den 31. oktober 2018.

 

Løsning

Gruppeformandskredsen drøftede i sit møde den 22. juni 2018 tendenser vedr. borgerinddragelse og en skitse til en anden struktur for lokaludvalgene. Se bilaget.

I sit møde den 24. august 2018 godkendte Gruppeformandskredsen en procesplan for arbejdet med udarbejdelse af modeller for borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene. Se bilaget. Det fremgår af planen, at man stiler mod at få udarbejdet forslag til modeller, der kan give en ny ramme for en bredere borgerinddragelse, medio 2019. Udarbejdelse af forslag til tilpasning af lokaludvalgsstrukturen vll være afledt af arbejdet med borgerinddragelse. En særskilt proces herfor forelægges gruppeformandskredsen efterfølgende.

I bilaget ses lokaludvalgets beslutning i 2017 om valg til lokaludvalgene.

Formanden foreslår, lokaludvalget tager status på kommunens borgerinddragelse og på ny struktur for lokaludvalgene til efterretning.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Lokaludvalget afventer resultaterne af Gruppeformandskredsens arbejde.

 

Bilag

0. Christianshavns Lokaludvalgs beslutning den 22. februar 2017 om valg til lokaludvalgene (ikke på papir):

https://www.kk.dk/indhold/christianshavns-lokaludvalgs-modemateriale/22022017/edoc-agenda/95d1e982-1a55-46eb-a16a-d1ab5b68bf17/e4f24f7e-ca71-48cd-bcf4-8169d408b277

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede en mundtlig orientering fra sekretariatschef Flemming Dubgaard Hansen, Borgerrepræsentationens Sekretariat, om status på det igangværende arbejde i Gruppeformandskredsen vedr. kommunens borgerinddragelse og arbejdet i Gruppeformandskredsen efter sommerferien 2019 vedr. lokaludvalg. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Den nuværende struktur for lokaludvalg bør ændres.
    • Venstre er for en lokal repræsentation i de politiske beslutninger.
    • Forvaltningerne ønsker at benytte lokaludvalgets borgerpanel, men lokaludvalget kan ikke få indflydelse på spørgsmålene, der stilles. Det er et problem, bl.a. fordi lokaludvalget dermed kan blive afsender på spørgsmål, det ikke har formuleret.
    • Lokaludvalget har gode erfaringer med samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen om workshops.
    • Forvaltningerne har ofte "serveretten" i aktuelle lokale sager. Lokaludvalgene skal selv kunne tage initiativer og bidrage til politikudviklingen.
    • Enhedslisten er for lokaludvalgene, men der bør ses på rekrutteringen til lokaludvalgene. Legitimiteten giver gennemslagskraft. Borgerbudgetter kan give engagement.
    • Lokaludvalgene mangler indflydelse og tages ikke alvorlig.
    • Der er behov for en ny procedure for valg til lokaludvalg.
    • Lokaludvalgets medlemmer har et stort netværk.
    • Der har tidligere været en tværforvaltningsgruppe om den lokale byudvikling. Den bør etableres igen.
    • Borgerinddragelsen handler også om kommunen og rådhusets struktur.
    • Rekruttering, legitimitet og valgmetode hænger sammen.
    • Der burde være lodtrækning blandt borgerne om pladserne i lokaludvalget, således at hvervet er et borgerligt ombud.
    • Lokaludvalgets holdning til valgmetode, som det tilkendegav i 2017, bør bekræftes i lokaludvalget, der blev nedsat i år.
    • Borgerne og lokaludvalgenes indflydelsesrum bør være tydelig.
    • Partiernes pladser i lokaludvalgene burde besættes af partiernes ungdomsafdelinger.
    • Lokaludvalgene skal gå til arbejdet med en konstruktiv tilgang og ikke bare sig "nej" til det, der kommer fra forvaltningerne.
    • Borgerne tænker ikke i forvaltningsområder.
    • Valg til lokaludvalg skal ikke foregå som valg til menighedsråd. Menighedsrådene har dårlige erfaringer med det.

  2. Lokaludvalget tog status på det igangværende arbejde i gruppeformandskredsen vedr. kommunens borgerinddragelse og arbejdet i Gruppeformandskredsen efter sommerferien 2019 vedr. lokaludvalg, til efterretning.

Til top