Mødedato: 30.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

B-sag: Aftalen om kommunens Budget for 2020

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal tage en orientering om forhold i aftalen om kommunens budget for 2020 af interesse for Christianshavn til efterretning.

Indstilling

Formanden indstiller,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg tager orienteringen i løsningsafsnittet om forhold i aftalen om kommunens budget for 2020 af interesse for Christianshavn til efterretning.

Problemstilling

Den 3. oktober 2019 blev det offentliggjort, at Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Venstre havde indgået en aftale om kommunens budget for 2020.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager nedenstående orientering om forhold i aftalen om kommunens budget for 2020 af interesse for Christianshavn til efterretning.

Initiativer på eller tæt ved Christianshavn

Budgetaftalen indeholder følgende initiativer på eller tæt ved Christianshavn:

Herfra og videre – Projekt Igen-Igen

Christianias beboerrådgivning, Herfra og videre, har fra modtaget midler til at styrke eksisterende identitetsskabende aktiviteter for kriminalitetstruede unge. Parterne er enige om at afsætte midler til at videreføre den styrkede indsats. Der afsættes: 

  • 0,2 mio. kr. årligt i 2020-2021 til at styrke identitetsskabende aktiviteter for kriminalitetstruede unge.

 

Torvegade

1,0 mio. kr. samlet på anlæg i 2020-2021 til dispositionsforslag for øget cykelkapacitet på Torvegade.

 

Inderhavnsbroen

0,6 mio. kr. på service i 2020 til at udarbejde en trafikanalyse af cykelforholdene ved Inderhavnsbroen.

 

Analyse af biltrafikken i Indre By og brokvartererne

Parterne er enige om at afsætte midler til analyse af udfordringer og muligheder for reduktion af biltrafik i metropolzonen, Indre By og brokvartererne. Der afsættes: 

  • 0,2 mio. kr. på service i 2019 og 1,5 mio. kr. i 2020 til analyse af biltrafikken.

 

Udvidelse af havnebusruten, flere bydele

Parterne er enige om, at der afsættes anlægsmåltal til at forlænge den eldrevne havnebusrute til Nordhavn med et stop ved Langeliniekaj og med to ekstra stop ved Islands Brygge Syd og Enghave Brygge, jf. Borgerrepræsentationsbeslutning d. 31. januar 2019. Der afsættes:

  • 3,3 mio. kr. i anlægsmåltal i 2020 og 6,9 mio. kr. i 2021. Midlerne fremrykkes fra 2023.

 

Bydækkende initiativer af særlig interesse for Christianshavn

Budgetaftalen indeholder følgende initiativer af særlig interesse for Christianshavn vurderet ud fra hvilke temaer, lokaludvalget har drøftet de senere år:

Høj pædagogisk kvalitet i fritidstilbud

Københavns børn skal også fremover tilbydes fritidstilbud med høj pædagogisk kvalitet og et børnemiljø, der fremmer børns trivsel, sundhed, udvikling og læring. Fritidstilbuddet skal respektere børns selvvalgte aktiviteter, tilbyde pædagogisk tilrettelagte aktiviteter samt bidrage til udviklingens af børns selvstændighed og evne til at indgå i forpligtende fællesskaber.

Frem for at spare på fritidstilbuddene skal kvaliteten i tilbuddene fastholdes. Derfor er der enighed om at hæve forældrebetalingen, så forældre i København betaler det samme niveau som resten af landet. Lovgivningen er indrettet, så fritidstilbud, der organiseres efter dagtilbudsloven, kun kan opkræve 30 pct. i forældrebetaling af de samlede udgifter til fritidshjemstilbuddet, mens der for SFOer, der er organiseret efter folkeskoleloven, ikke er et loft over betalingen. København er en blandt meget få kommuner, der stadig har fritidshjem, og derfor ligger København markant under niveauet for forældrebetaling i resten af landet. Det kræver en lovændring, hvis fritidshjem skal kunne tage de samme takster som SFO’er. Parterne er enige om, at:

  • Fritidsstrukturen for 0.-3.klasse omlægges, så den fremadrettet reguleres under folkeskoleloven, og de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidshjem, fremadrettet gælder alle fritidstilbud i København.
  • Tilbuddene vil have samme indhold for børnene og fortsat have selvstændigt budget og ledelse. Ved hver institution oprettes et forældreråd, og der søges i videst muligt omfang at fastholde de nuværende fysiske rammer og matrikler. Tilbuddene beholder endvidere deres pædagogiske profiler og egenart. Omlægningen vil finde sted efter lov om virksomhedsoverdragelse (hvilket betyder at medarbejdere fortsætter på samme vilkår, jf. reglerne om virksomhedsoverdragelse) med gennemført omlægning d. 1. august 2020.
  • Såfremt Folketinget inden medio marts beslutter, at det bliver muligt at tage samme forældrebetaling uafhængigt af lovgivning, vil budgetparterne senest ultimo marts 2020 beslutte, at kommunale og selvejende fritidshjem videreføres under dagtilbudsloven med stigende takster.

 

Anlægsbevilling til renovering af legepladser

Parterne er enige om at afsætte midler til renovering af legepladser med henblik på at opretholde et højt kvalitets- og sikkerhedsniveau på legepladser på skoler og daginstitutioner. Der afsættes:

  • 8,0 mio. kr. på anlæg i 2020 til renovering af legepladser på skoler og daginstitutioner.

 

Cykelpakke med sikre skoleveje

Med budget 2020 ønsker parterne at fortsætte det høje ambitionsniveau, når det kommer til investeringer i cykelinfrastrukturen. Det skal være nemmere og mere sikkert at cykle i København, hvilket sikres med aftalen. Parterne er enige om at afsætte midler til en række initiativer. Der afsættes bl.a.:    

  • 10,0 mio. kr. samlet på anlæg i 2020-2022 til Sikre skoleveje.
  • 3,3 mio. kr. samlet på anlæg i 2020-2021 til anlæg af cykelparkering ved trafikknudepunkter.

 

Fra gråt til grønt - nye grønne forbindelser og øget kvalitet af grønne områder

Parterne ønsker, at alle københavnere har let adgang til attraktive grønne områder og byrum. Der er i dag områder i København, som trænger til mere natur og grønne åndehuller. Parterne er enige om, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen til budget 2021 fremlægger en arealplan for grønne områder, som indeholder forslag til at øge beplantningen i offentlige byrum, hvor der i dag er overvejende asfalt, fliser eller anden belægning på arealerne.

 

Bæredygtighedsværktøj til lokalplaner

Parterne er enige om at afsætte midler til at udvikle et bæredygtighedsværktøj til lokalplanprocessen. Et bæredygtighedsværktøj kan være med til at tydeliggøre og forvalte Københavns Kommunes planer, politikker og strategier for både miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Der afsættes:

  • 0,6 mio. kr. på service i 2020, 0,4 mio. kr. i 2021-2023 til at udvikle et bæredygtighedsværktøj

Bilfri områder i byudviklingsområderne – vejledningsindsats

Parterne er enige om at opbygge og igangsætte en vejledningsindsats rettet mod bygherrer og developere i byudviklingsområderne, som kan styrke klimavenlige og CO2-reducerende mobilitetstiltag for at understøtte, at flere bygherrer vil skabe bilfrie byområder. Der afsættes:

  • 0,4 mio. kr. på service i 2020 og 0,2 mio. kr. i 2021-2023 til vejledningsindsats.

 

Skærpelse af kravene i miljøzonen

Borgerrepræsentationen har besluttet, at kravene i den eksisterende miljøzone fra d. 1. juli 2020 skærpes med nye emissionskrav til lastbiler, busser og varebiler. Parterne er enige om, at der afsættes midler til skiltning og information samt eftermontering og vedligehold af partikelfiltre på Københavns Kommunes egne køretøjer. Der afsættes:

  • 11,9 mio. kr. samlet på anlæg i 2020-2025 til skiltning af miljøzonen og udskiftning af partikelfiltre på kommunens egne køretøjer
  • 0,2 mio. kr. på service i 2019, 3,7 mio. kr. i 2020, 1,7 mio. kr. i 2021, 1,8 mio. kr. i 2022, 1,2 mio. kr. i 2023, 1,3 mio. kr. i 2024, 1,8 mio. kr. i 2025, 0,6 mio. kr. i 2026 og 0,4 mio. kr. i 2027 til information om miljøzonen og vedligehold af egne partikelfiltre.

 

Genindførelse af halinspektører i fire haller

Der er udfordringer med uro og uhensigtsmæssig adfærd på flere af Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter. Parterne er enige om at afsætte midler til fast bemanding i Bellahøjhallerne, Sundby Idrætspark, Ryparken Idrætsanlæg og Vanløsehallerne i tidsrummet mandag-fredag kl. 15.00-24.00 og lørdag-søndag kl. 7.00-24.00. Der afsættes:

  • 6,1 mio. kr. årligt på service i 2020-2023 til genindførelse af halinspektører. 
  • 0,2 mio. kr. på service i 2020 til engangsinvestering til køretøjer, arbejdspladser, mobiler mv.

Bemærkning fra lokaludvalgets forretningsudvalg: 
I lyset af uroen og den uhensigtsmæssige adfærd i Hal C er dette initiativ interessant. 

 

Bydækkende beredskab og servicerundering på idrætsanlæg, i kulturhuse og på biblioteker

Parterne er enige om at afsætte midler til at kunne forebygge uro og uhensigtsmæssig adfærd gennem et bydækkende beredskab og servicerundering på forvaltningens institutioner. Der afsættes:

  • 0,7 mio. kr. på service i 2020 og 2,2 mio. kr. årligt i 2021-2022 til bydækkende beredskab og servicerundering.


Demokrati Garage

Demokrati Garage er et mødested, hvor lokale aktører på tværs af sektorer kan mødes og samarbejde om, hvordan demokratisk deltagelse kan styrkes. Parterne er enige om at afsætte midler til et driftstilskud til stedet. Der afsættes

  • 1,0 mio. kr. årligt på service i 2020–2021 til driftstilskud til Demokrati Garage.

 

Grundkapitalindskud i almene boliger

Befolkningsvæksten i København skaber pres på boligmarkedet. Kommunen kan sikre billige og tilgængelige boliger ved at stille krav om almene boliger i lokalplaner samt yde tilskud til almene boliger til opførelse af ungdomsboliger, bofællesskaber og familieboliger – herunder til seniorer. Der reserveres derfor midler i en almen bolig-pulje til kommunalt grundkapitalindskud. Der afsættes:

  • 228,1 mio. kr. på finansposter i 2020 til kommunalt grundkapitalindskud til almene boliger.
    Det afsatte beløb svarer til ca. 600 familieboliger og boliger i bofællesskaber samt 600 ungdomsboliger.

 

Grundkøb
Parterne er enige om, at der er behov for at videreføre en offensiv strategi for grundkøb, hvis kommunen fremover skal kunne sikre grunde til ny kommunal service, kultur, fritid og rekreative områder i rette tid og til rette pris. Budgettet til demografibetingede og strategiske grundkøb i 2020 fastholdes derfor på samme høje niveau som i 2019 med i alt 350 mio. kr. Økonomiforvaltningen vurderer behovet hvert år i indkaldelsescirkulæret og kommer med oplæg til det årlige budget til grundkøb.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Borgerrepræsentationen skal vedtage kommunens budget for 2020 den 31. oktober 2019.

 

Beslutning

Lokaludvalget tog orienteringen i løsningsafsnittet om forhold i aftalen om kommunens budget for 2020 af interesse for Christianshavn til efterretning.
Til top