Luftforurening i Prinsessegade
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte rapporten ”Air Pollution on Prinsessegade: A Global Problem on an Ultrafine Level” og beslutte hvorvidt det vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Københavns Kommune.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter rapporten ”Air Pollution on Prinsessegade: A Global Problem on an Ultrafine Level”.
- at Christianshavns Lokaludvalg beslutter, hvorvidt det vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Anbefalingerne ses i afsnittet "Problemstilling".
Problemstilling
I årsplan for det lokale miljøarbejde i 2017 (Indsats 1.4) nævnes en indsats omkring trafikken og forureningen i Prinsessegade. Studerende fra Worcester Polytechnic Institute, Massachusetts, USA, har i perioden 10. marts - 2. maj 2017 udført et projekt for Miljøpunktet, der er beskrevet i rapporten ”Air Pollution on Prinsessegade: A Global Problem on an Ultrafine Level”. Se bilaget. Her har de blandt andet afdækket udfordringer omkring trafikken i Prinsessegade, herunder luftforurening og den kommende boligudbygning på Holmen og Refshaleøen. Der er indsamlet data gennem observationer af trafiksammensætningen og trafikafviklingen på Prinsessegade over dagen, interviews og dataindsamling fra tidligere undersøgelser af blandt andet forureningen fra trafikken.
I projektet har de arbejdet med problematikken omkring:
-
Genlukning af Prinsessegade
-
Bedre offentlig trafik og tilskynde til offentlig transport,
-
Individuel, alternativ transport - tilskyndelse til bedre udnyttelse af eksisterende alternativer til private biler
-
Ensretning af trafikken i myldretiden
-
Oplysninger om sammenhængen mellem luftforurening og motoriseret trafik
-
Glidende trafik – grøn bølge
-
Restriktiv politik i forhold til luftforurening
-
Vejafgift
Problematikker fremhævet i rapporten
København har siden 2010 overskredet EU's grænseværdier for NO2 . Trods en anmodning fra den danske regering til EU om en 5 års forlængelse af fristen for at overholde grænseværdierne, er grænseværdien for NO2 fortsat overskredet. I et brev fra 2016 har EU påpeget overfor den danske regering, at de ikke håndhæver gældende EU-krav. Samtidig med, at Danmark overholder grænseværdier for større partikler, er der ingen regulering af de ultrafine partikler (jf. Miljø- og Fødevareministeriet, 2014). Dieselbiler er en væsentlig bidragsyder til luftforurening, som kan have en væsentlig sundhedsskadelig effekt, især på børn. Myldretidstrafik og langsom trafik, køer, øger koncentrationen af forureningen i luften.
Udviklingen på Christianshavn har betydning for en øget trafik og en øget luftforurening. I følge Aarhus Universitet, Dansk Center for Miljø og Energi, er Christianshavn rangeret som nr. 35 på listen over de mest forurenede områder ud af i alt 98 målestationer, der måler NO2 rundt i København (2016). Prinsessegade har med sine boligblokke, skoler, institutioner, kirke, Christiania, opera mv. meget trafik i morgen og eftermiddagstimerne, i myldretiden. Målinger af ultrafine partikler på Christianshavnerdagen i september 2016 viste en væsentlig sammenhæng mellem mængden af ultrafine partikler i luften og afstanden til Torvegade (Miljøpunktet).
Til borgermødet den 19. april 2017 i Christianshavns Beboerhus præsenterede de studerende deres foreløbige undersøgelser (interviews, observationer og kildesøgninger), som blev debatteret med de fremmødte.
Sammenfatningen fra borgermødet fremgår af resultater og diskussion i rapporten på side 23-30. Samlet opsamling på strategier, fravælgelse af enkelte strategier og valg af potentielle strategier for at mindske forureningen i Prinsessegade, fremgår af rapportens side 31.
Rapportens konklusion fremgår side 37.
Det er vigtigt at reducere luftforureningen på grund af ugunstige, sundhedsmæssige effekter, især i områder med mange boliger, så som Christianshavn, og især forurening, som kan påvirke børn og ældre.
En reduktion af luftforureningen er også vigtig for at forbedre borgernes livskvalitet. Prinsessegade er en gade med meget turisme, gående og cyklende børn på vej til skole, diseldrevne varebiler, privatbiler mm., i et stort mix.
Interviews, undersøgelse af gadens historik, borgermøde mv. har alt sammen medvirket til at perspektivere de mulige løsninger, og hvordan det kan påvirke de mange brugere af gaden. Efterfølgende har gruppen analyseret data og gennemgået muligheder for også i praksis at implementere løsninger.
De studerende har ikke fundet løsninger, som umiddelbart kan implementeres.
For hvert potentielt løsningsforslag er der meninger for og imod. På den anden side mener de
studerende, at løsninger, som kan godkendes af kommunen, ikke har beboernes opbakning,
og vil ikke have en så væsentlig effekt på luftforureningen som genlukning af gaden eller en
betalingsordning for at benytte vejen. Uanset det, vejen til at løse den problemfyldte trafiksituation
på Prinsessegade er at vurdere fordele og ulemper ved hver, potentielle løsning (fra 8 strategier
til 5, side 31), som er bedst egnet for Christianshavn. Dette forudsætter iflg. de studerende, at der
laves yderligere, videnskabelige og offentlige undersøgelser, jf. deres anbefalinger. Uanset hvilke
strategier, der vælges at arbejde videre med må der forventes varierede holdninger. Tilbage står,
at forbedring af trafikforholdene i myldretiden er vital for at beskytte levebrødet for Christianshavn
og dets beboere. Selv om helbredseffekterne af ultrafine partikler ikke er veldokumenteret, er den
potentielle risiko for børn grund nok til at arbejde med at finde en grøn løsning. Når børnene på
Christianshavn kan gå og cykle sikkert i skole, uden for fare fra lastbilerne på vejen, i et rent miljø
uden ultrafine partikler, vil Prinsessegade og det omkringliggende boligområde være på vej mod
og blive et strålende eksempel på Danmarks grønne tilgang til transport. De studerende anbefaler
en videre gennemgang af deres anbefalinger.
Anbefalinger
De endelige anbefalinger fra de studerende er:
-
At der udarbejdes en detaljeret trafikundersøgelse, der kan forudsige den langsigtede vækst i trafikken som følge af udviklingen på Holmen de kommende år. Dette kan præsenteres for politikere som bevis på, at problemet vil blive værre, hvis ikke der arbejdes på en strategi og findes en løsning.
-
At der laves yderligere surveys for at sikre et tilstrækkeligt datagrundlag og specifikt målrette undersøgelse mod dem, som køre i bil. Her har de studerende manglende datagrundlag.
-
At man Indfører forstyrrelser for køretøjer. Det er en af de bedste måder at ”afskrække” folk fra at bruge deres biler. Disse kan komme i form af vejprisfastsættelse (bom, overbelastningsafgifter) på Prinsessegade eller måske Begrænsede Trafikzoner. På samme måde som lavemissionszoner vil vejprisfastsættelsen kræve øget støtte fra Københavns Kommunes embedsmænd og lokalpolitikere for at forsøge at ændre den nationale lovgivning på området. På den anden side er begrænsede trafikzoner mere fleksible end de andre muligheder. Disse zoner kunne komme i mange former. For eksempel kan trafikzonerne begrænse de typer biler, der kører på Prinsessegade specifikt i løbet af myldretiden, f.eks. varelevering til Holmen. Her vil trafikken kunne benytte den alternative rute ad Refshalevej. En anden begrænsning kan være kun elbiler og biler, som overholder Euro 6 standard, kan køre ad Prinsessegade.
-
At lave en trafikzone, som sætter begrænsninger for, hvornår de tunge køretøjer kører på gaden. Trafikzone kan overvåges af kameraer på gaden, som kan identificere køretøjer, der ikke er tilladt på bestemte tidspunkter af døgnet.
-
At man indfører incitamenter til ikke at bruge bil, parret med programmer for alternative transportmuligheder.
-
At overveje et partnerskab mellem Movia, lokale cykelbutikker og andre virksomheder, som vil være en succesfuld måde at koble interessefællesskaber med behovet for at udvikle en større alternativ transportplan.
-
At indføre belønningsprogrammer i form af rabatter for offentlig transport til hyppige pendlere, rabatter for offentlig transport til cykelbrugere, når deres cykel bryder sammen, rabat på billetpriser på Operaen for brugere, der tager offentlig transport eller cykel mv. (en anbefaling fra møde med interessenter og borgere i Beboerhuset under projektet).
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter rapporten ”Air Pollution on Prinsessegade: A Global Problem on an Ultrafine Level” og beslutter, hvorvidt det vil sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Anbefalingerne ses i afsnittet "Problemstilling".
Økonomi
I 2017 støtter Københavns Kommune det lokale miljøarbejde med 684.700 kr. Indre By Lokaludvalg støtter det med 680.000 kr. og Christianshavns Lokaludvalg støtter det med 100.000 kr.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Beslutning
- Lokaludvalget drøftede rapporten ”Air Pollution on Prinsessegade: A Global Problem on an Ultrafine Level”.
- På forslag fra Erling Ekegren og Asbjørn Kaasgaard besluttede lokaludvalget at bede arbejdsgruppen Byplan, Trafik og Havnen om at gennemgå rapporten og de undersøgelser, der ligger til grund for rapporten, med henblik på at komme med en indstilling til lokaludvalgsmødet den 27. september 2017 om, hvorvidt lokaludvalget skal sende en eller flere af rapportens anbefalinger videre til Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen.