Mødedato: 30.03.2022, kl. 18:50
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Ønskeliste til kommunens budget for 2023

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal bemyndige formanden til at sende en ønskeliste vedr. kommunens budget for 2023, til partierne i Borgerrepræsentationen samt til de relevante forvaltninger.

Indstilling

Sekretariatet foreslår,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende ønskelisten vedr. kommunens budget for 2023, der fremgår af løsningsafsnittet, til partierne i Borgerrepræsentationen samt til de relevante forvaltninger.

Problemstilling

I mødet den 15. december 2021 besluttede lokaludvalget en ønskeliste til Overførselssagen 2021-22. Se bilaget.

I mødet den 23. februar 2022 drøftede lokaludvalget ønsker til kommunens budget for 2023. Det indgik i beslutningen, at lokaludvalget foreslår det nye lokaludvalg, at de af lokaludvalgets ønsker, der ikke bliver taget med i Overførselssagen 2021-22, tages med på ønskelisten til kommunens budget for 2023.

Løsning

Overførselssagen 2021-22

Partierne på Rådhuset indgik den 22. marts 2022 en aftale om Overførselssagen 2021-22. Se bilaget. Indhold i aftalen af interesse for Christianshavn og Christianshavns Lokaludvalg:

BU05 Screening af container-områder til affaldssortering på skoler, dagtilbud og fritidstilbud

For at leve op til affaldsbekendtgørelsen, er parterne enige om at afsætte midler til at screene behovet for anlægsarbejder på skoler og institutioner og mærkning af affaldscontainere. Der afsættes: - 1,6 mio. kr. på anlæg i 2022 til screening af skoler og institutioner og mærkning af affaldscontainere.

 

TM008 Inderhavnsbroen – udskiftning af skinner og forstærkning af hjulophæng
Parterne er enige om at afsætte midler til et udbedringsprojekt som skal sikre broens åbningsfunktion. Heriblandt opgaver vedrørende udskiftning af skinne og forstærkning af hjulophæng, hvor kompensationen efter forlig og voldgiftssag ikke var tilstrækkelig. Der afsættes: - 18,8 mio. kr. samlet på anlæg i perioden 2022-2024 til projektering, udførsel og bygherreorganisation. Derudover anvendes der 8,0 mio. kr., som er finansieret af projektet ’Udbedring af fejl og mangler ifm. åbningsfunktionen af Inderhavnsbroen’.

 

TM009 Tilsyn med anlæg af Lynetteholmen

Det fremgår af tilsynsbekendtgørelsen, at Københavns Kommune skal varetage tilsyn af områder, som ligger udover de tilsynsopgaver, Teknik – og Miljøforvaltningen løser i dag. Parterne er derfor enige om at afsætte midler til tilsynsindsats. Der afsættes: - 3,9 mio. kr. på service i 2022 til tilsyn med anlæg af Lynetteholmen.

 

TM77 Udvidet ordning for udeservering

Oven på en hård periode med corona, er parterne enige om at afsætte midler til håndtering af en midlertidig ordning for udvidet udeservering på p-pladser foran Københavns caféer, barer, restauranter og værthuse mm. i 2022. Ordningen er baseret på administrationsgrundlaget for den udvidede udeservering, der var gældende i 2020. Der afsættes: - 2,8 mio. Kr. i 2022 på service til drift af sagsbehandling af ansøgninger, tilsyn og klagehåndtering. - 3,0 mio. kr. i 2022 på service til mindreindtægter fra betalingsparkering. - -3,0 mio. kr. i 2022 på finansposter som følge af mindreudgifter til statslig modregning af parkeringsindtægter. 

 

TM026 Roadmap for stormflodssikring af København

Parterne er enige om at afsætte midler til udarbejdelse af roadmap for stormflodssikring af København. Planen skal udarbejdes i tæt samarbejde med staten og de relevante omegnskommuner. Der afsættes: - 2,1 mio. kr. i 2022 og 1,5 mio. kr. i 2023 på service.

 

TM028 Udvikling af Klimaplan 2035

Parterne er enige om at afsætte midler til udvikling af en ny klimaplan 2035 for København. Der afsættes: - 1,5 mio. kr. i 2022, og 1,8 mio. kr. i 2023 og 2024 på service til initiativer forbundet med udvikling af målet om klimapositivitet og fleksibelt energisystem. I forbindelse med udarbejdelsen af kommende budgetter er parterne enige om at drøfte afsættelse af midler til analyse af blandt andet reduktion af forbrugsbaseret emissioner samt nedbringelse af udledninger i forbindelse med varetransporter.

 

ØK53 Udvikling af et klimabudget for Københavns Kommune

Parterne er enige om, at der skal udarbejdes forslag til et klimabudget for Københavns Kommune samt en model for opfølgningen på klimaplaner og en opgørelsesmetode, der kan anskueliggøre klimapåvirkningen ved relevante budgetinitiativer. Der afsættes: - 1,4 mio. kr. på service i 2022, 2,8 mio. kr. på service i 2023 og 2,8 mio. kr. på service i 2024 til udvikling af et forslag til et klimabudget for Københavns Kommune. Parterne er derudover enige om, at finansiering af driften af en model for et klimabudget kan indgå i kommende forhandlinger om budget eller overførselssag. Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen forud for forhandlingerne om budget 2023 forelægge Økonomiudvalget forslag til, hvordan udviklingsarbejdet med et klimabudget kan påbegyndes fra budget 2023 med henblik på at blive en fast del af Københavns Kommunes budget på sigt. 

 

BU13 Minimumsnormeringer i København

Parterne er enige om at afsætte yderligere midler til indfasning af minimumsnormeringer i dagtilbud fra 2022. Midlerne afsættes, for at tage højde for ændret opgørelse af normeringer og derved fastholde beslutning fra Budget 2022 om at sikre minimumsnormeringer. Der afsættes samlet set: - 29,4 mio. kr. på service i 2022. Helårseffekt fra 2023 og frem indarbejdes i budgetforslag 2023.

 

KF21 Udvidet sæson for havnebadene

Parterne er enige om at afsætte midler til finansiering af drift for en ekstra måned i september, hvor de tre havnebade i Københavns Havn holder åbent med tilknyttet livredning. Der afsættes: - 0,7 mio. kr. på service i 2022 til drift af havebadene samt livredning.

 

KF55 Tilskud til Grønt Marked

Grønt Marked er en forening med det formål at genskabe en stærk markedskultur i Danmark og skabe et mere bæredygtigt fødevaresystem. Parterne er enige om at afsætte midler til et tilskud til Grønt Marked. Der afsættes: - 0,5 mio. kr. på service i 2022 til tilskud til Grønt Marked. 

Link til Grønt Markeds hjemmeside, hvor det fremgår, at foreningen har aktiviteter på Refshaleøen: https://www.groentmarked.dk/.

 

SO13 Huslejetilskud og pilotprojekt på hjemløseområdet

For at forberede implementeringen af bolig- og hjemløseaftalen er parterne enige om at afsætte midler til huslejetilskud for udsatte borgere samt at iværksætte et pilotprojekt om overgangen fra herberg til egen bolig. Der afsættes: - 1,2 mio. kr. på overførsler i 2022 og 1,7 mio. kr. i 2023 - 2026 til huslejetilskud. - 1,8 mio. kr. i 2022 og 1,5 mio. kr. i 2023 på service til aktiviteter i pilotprojektet. Med bolig-hjemløseaftalen får kommunen bedre muligheder for at bekæmpe hjemløshed i København. En del af aftalen er endnu ikke fremsat som lovforslag, men der er tale om en omfattende omlægning fra støtte på herberger til støtte i eget hjem, herunder ændrede refusionsregler. Aftalepartierne er enige om, at Socialforvaltningen frem mod budgetforhandlingerne for 2023 vurderer behovet for yderligere indsatser for at realisere omlægningen.

 

ØK42 Pilotprojekter for borgerinddragelse

Parterne er enige om at fremme det borgernære demokrati og udvikle nye løsninger på Københavns udfordringer gennem øget borgerinddragelse. Som pilotprojekt afholdes en lokal borgersamling, der nedsættes et borgerting og der afholdes Åbent Rådhus. De problemstillinger, der skal drøftes, besluttes i Økonomiudvalget, på baggrund af indstilling fra Økonomiforvaltningen. Københavns Kommune. Hvert fagudvalg får mulighed for at vælge en problemstilling som borgertinget skal drøfte. Ligesom partierne får mulighed for at komme med input til problemstillinger som skal drøftes af borgersamlingen. Der afsættes: - 1,1 mio. kr. på service i 2022, 1,9 mio. kr. på service i 2023 og 1,7 mio. kr. på service i 2024 til pilotprojekter for borgerinddragelse.

 

Cykel- og gangbro mellem Nordre Toldbod og Refshaleøen

I statens Infrastrukturaftale fra 2021 blev der afsat 150 mio. kr. til en cykelbro mellem Nordre Toldbod og Refshaleøen, som kan understøtte en god cykelinfrastruktur til Østhavnen og Lynetteholm. Udmøntningen sker under forudsætning af et tilsvarende bidrag fra Københavns Kommune. Parterne er derfor enige om, at afsættelse af Københavns Kommunes andel af finansieringen af broen henvises til forhandlingerne om Budget 2023, når forundersøgelsen af projektet er færdiggjort. 

 

Udviklingen af Nyholm

I den fremtidige udvikling af Nyholm lægger parterne vægt på, at den kommende helhedsplanlægning sker med inddragelse af borgere, foreninger og lokale ildsjæle og med respekt for områdets særlige karakter, historie og arkitektur. Parterne ønsker, at Nyholm skal åbnes for københavnere, med boliger, rekreative og kulturelle og uddannelsesmæssige formål til lands og til søs, samt at der planlægges et plejehjem i området. 

 

 

Ønskeliste til kommunens budget for 2023

Da ingen ønsker fra lokaludvalgets ønskeliste til Overførselssagen er taget med i den politiske aftale om Overførselssagen, foreslås det, at lokaludvalget bemyndiger formanden til at sende følgende ønsker vedr. kommunens budget for 2023 til partierne i Borgerrepræsentationen samt til de relevante forvaltninger:

Teknik- og Miljøudvalget

1. Cykelfremkommelighed i Torvegade jf. projektet, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet; gerne anlagt i etaper.

2. Cykelsti på Refshalevej mellem Noma og Børnebyen jf. projektet, som Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet.

3. Cykelsti i eget tracé på Danneskiold-Samsøes Allé.

4. Projekter, der regulerer

a. trafikken nedenfor Inderhavnsbroen på Grønlandske Handels Plads
b. trafikken nedenfor Lille Langebro ved Langebrogade
c. trafikken på Cirkelbroen og på Promenaden mellem Lille Langebro og Knippelsbro
d. trafikken på arealet foran Hal C

Ønsket er et udtrykt for et behov for at skabe større trafiksikkerhed og -tryghed for dem, som færdes på arealer, hvor trafikarterne blandes. Især fodgængere føler sig utrygge de nævnte steder, fordi cykeltrafikken er intens og fordi mange cykler forholdsvis hurtigt.

 

5. Gang- og cykelforbindelser mellem Refshalevej og boligområderne på Margretheholmvej. Ønsket blev fremsat af beboere i området på et borgermøde den 4. november 2021 om et lokalplantillæg, der skal muliggøre byggeri af en daginstitution og et botilbud på Margretheholm. Margretheholm har ca. 2.000 indbyggere, men cyklister og fodgængere har kun adgang til og fra området via Margretheholmvej.

6. Overgange mellem vejbane og fortov ved vejkryds skal nivelleres, så både kørestols- og rollatorbrugere kan komme frem. I mange vejkryds på Christianshavn er der en brat overgang mellem fortov og vejbane.

 

Kultur- og Fritidsudvalget

7. Etablering af elevatorer i Christianshavns Beboerhus i Dronningensgade. Der mangler sikre adgangsforhold til 1. sal, hvor der er spisehus og mødelokaler til større møder. For gangbesværede og kørestolsbrugere er det umuligt at komme derop. Herudover bør det sikres at alle fortove er i niveau, så f.eks. kørestols- og rollatorbruger uhindret kan færdes overalt på Christianshavn.

8. Da Nyholm stille og roligt affolkes frem til 2025 -2026, hvor forsvaret efter planerne forlader Nyholm, kan det tænkes at der er ledige tider i sportshallen og boldbanerne, derfor er det lokaludvalgets ønske, 

  1. at Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår i en dialog med forsvaret om muligheden for mod betaling at benytte idrætshallen på Nyholm i de perioder hvor den alligevel ikke benyttes af forsvaret.

  2. at Kultur. Og Fritidsforvaltningen indgår en dialog med forsvaret om, at borgerne på Christianshavn kan benytte disse baner, når det ikke blive benyttet af forsvaret.

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Formanden sender de ønsker, som lokaludvalget beslutter, til partierne i Borgerrepræsentationen samt til de relevante forvaltninger.

I mødet den 22. juni 2022 skal lokaludvalget beslutte et høringssvar til Økonomiforvaltningen om forslag til Budget 2023.

 

 

Bilag

1. Link til indstillingen og lokaludvalgets beslutning i mødet den 23. februar 2022 i sagen "Drøftelse af ønsker til kommunens budget for 2023":

https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Christianshavns%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-23022022/referat/punkt-6

Beslutning

Ændringsforslag til lokaludvalgets ønskeliste vedr. kommunens budget for 2023:

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om at plejecenter på Christianshavn tages med på ønskelisten. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kirsten V. Andersen om, at flåder i Stadsgraven til ynglefugle tages med på  ønskelisten.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jacob Fuchs om, at lokaludvalget minder om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om,

  • at man i den fremtidige udvikling af Nyholm lægger vægt på, at den kommende helhedsplanlægning sker med inddragelse af borgere, foreninger og lokale ildsjæle og med respekt for områdets særlige karakter, historie og arkitektur
  • at Nyholm skal åbnes for københavnere, med boliger, rekreative og kulturelle og uddannelsesmæssige formål til lands og til søs,
  • at der planlægges et plejehjem i området. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Frode Neergaard om, at lokaludvalget ønsker dialog om aftalen i Overførselssagen 2021-22 om udvidet ordning for udeservering for så vidt angår udeservering i Christianshavns Lokaludvalgs område.

 

Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende ønskerne vedr. kommunens budget for 2023, der fremgår af løsningsafsnittet og de tiltrådte ændringsforslag, til partierne i Borgerrepræsentationen samt til de relevante forvaltninger.

Til top