Forslag om etablering af en stormflodssikringsgruppe under lokaludvalget
Christianshavns Lokaludvalg skal drøfte et forslag fra Miljøgruppen om, at lokaludvalget nedsætter en stormflodssikringsgruppe.
Indstilling
Formanden foreslår,
- at Christianshavns Lokaludvalg drøfter og beslutter, om der skal nedsættes en stormflodssikringsgruppe under lokaludvalget, jf. afsnittet "Problemstilling".
I givet fald:
- at Christianshavns Lokaludvalg udpeger lokaludvalgsmedlem Kirsten V. Andersen til tovholder for gruppen.
- at Christianshavns Lokaludvalg beder gruppen om hurtigst muligt at udarbejde et udkast til kommissorium for gruppen, som lokaludvalget kan tage stilling til.
Problemstilling
Miljøgruppens forslag om stormflodssikringsgruppe under lokaludvalget
Fra referatet af Miljøgruppens møde den 14. september 2021:
"I Christiania har Jørgen deltaget i arbejdet med stormflodssikring af Christiania og omegn. Lynetteholmen har været den store undskyldning for ikke at gøre noget, og desværre har det ikke været muligt at få sagen ind i projektet vedr cykelsti på Refshalevej. Vi taler om, hvordan vi kan fremme sagen og få Teknik- og Miljøudvalget til at vise interesse for det.
Jørgen fortalte om problemstillingerne med oversvømmelser i Christiania og omegn. Læs selv Naturklummen i Christianshavneren, september, hvor der er en udførlig beskrivelse.
Ved stormen Bodil i december 2013 blev bl.a. området ved den Grå Hal, Prinsessegade, Refshalevej og Børneby oversvømmet, så besøgende ved julemarkedet måtte gå ud i ca. 20 cm vand.
Det er f.eks. nødvendigt at få installeret en ventil Krudtløbsvej-Margrethebassinet for at undgå oversvømmelser i Erdkehlgraven / Stadsgraven. En løsning kan være en ca. 60-80 cm høj græsvold, forhøjning eller mur langs Refshalevej ud mod vandet.
Christianias stormflodsgruppe har kontakt til kommunens stormflodskontor, og har også talt med cykelstikontoret, da man foreslår at muren el.lign. laves i forbindelse med at der laves cykelsti på Refshalevej.
(I det nye budget for 2022 er der bevilget penge til to lyskryds: et ved Prinsessegade-Refshalevej og et ved Refshalevej–Forlandet, samt trafiksikring af det lille stykke Krudtløbsvej mellem Refshalevej og Kongebrovej, Så der er lidt bevægelse fra kommunens side. Ref.)
Der er sat et projekt i gang med en gruppe landskabsarkitektstuderende fra Københavns Universitet om stormflodssikring af Refshalevej. De fremlægger foreløbig rapport den 21/9 kl 15-18 i det Grønne Rum på Christiania, og rapporten forventes færdig i februar 2022.
Jørgen vil komme til lokaludvalgsmødet 29/9 og fremlægge sagen, som Christianias stormflodsgruppe har arbejdet med i flere år.
Vi besluttede at anbefale, at lokaludvalget opretter en Stormflodssikringsgruppe.
Formål: Gruppen skal afsøge realistiske muligheder for at stormflodssikre hele Christianshavn i tilfælde af en stormflod fra nord.
Christianias stormflodsgruppe vil gerne deltage.
Miljøgruppen anbefaler, at Kirsten V Andersen bliver tovholder for gruppen."
Forslag til Risikostyringsplan 2021 for Køge Bugt - København
Forslaget til Risikostyringsplan 2021 for København var i offentlig høring den 16. december 2020-16. juni 2021. Den indeholder initiativer, som skal være medvirkende til dels at reducere risikoen for en oversvømmelse, dels at reducere skader fra en oversvømmelse.
Lokaludvalget konkluderede i sit høringssvar,- at horisonten for sikringer mod oversvømmelse er alt for lang. Fra syd 7-12 år og fra nord 10-15 år.
- at oversvømmelsessikring af København i form af ydre sikringer fra syd (Kalveboderne) og nord (Kongeløbet og Lynetteløbet) skal fremrykkes mest muligt og skal ske samtidigt.
- Alternativt, at sikringen fra syd sker så hurtigt som muligt og ikke først fra 2028-33.
- at planerne for stormflod, oversvømmelse, havvandsstigning, styrtregn og grundvandsstigning skal ses under ét.
Se høringssvaret i bilaget.
Løsning
Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter og beslutter, om der skal nedsættes en stormflodssikringsgruppe under lokaludvalget.
I givet fald foreslår formanden, at lokaludvalgsmedlem Kirsten V. Andersen bliver tovholder for gruppen. Gruppen skal hurtigst muligt udarbejde et udkast til kommissorium for gruppens virke, som lokaludvalget kan tage stilling til.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Afhænger af drøftelsen.
Beslutning
- Lokaludvalget besluttede at nedsætte en stormflodssikringsgruppe under lokaludvalget.
- Lokaludvalget udpegede lokaludvalgsmedlem Kirsten V. Andersen til tovholder for gruppen.
- Lokaludvalget udpegede følgende lokaludvalgsmedlemmer og suppleanter til gruppen: Sven Erik Brockdorff, Jane Lytthans, Lis Schertiger-Nielsen, Lars Josephsen og Erik Rasmussen.
- Gruppen udarbejder hurtigst muligt et udkast til kommissorium for gruppen, som lokaludvalget kan tage stilling til.