Mødedato: 29.05.2024, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset, Dronningensgade 34

Høringssvar om udkast til forslag til Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Christianshavns Lokaludvalg skal tage stilling til et udkast til høringssvar til Økonomiforvaltningen om udkast til forslag til Kommuneplan 2024.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Økonomiforvaltningen om udkast til forslag til Kommuneplan 2024, der ses i bilaget.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen sendte den 11. april 2024 udkast til forslag til Kommuneplan 2024 i intern høring hos bl.a. lokaludvalgene med svarfrist den 6. juni 2024.

Høringsmaterialet omfatter

  1. Politisk hovedstruktur for udkast til forslag til Kommuneplan 2024 (se bilaget)
  2. Den digitale kommuneplan som kan tilgås på https://kp24.kk.dk/.

Den politiske hovedstruktur er en videreførelse af kommuneplanstrategien til kommuneplanen. Det betyder, at den strategiske retning fra planstrategien videreføres som ny hovedstruktur for kommuneplanen, med følgende tilføjelser, der afspejler Økonomiforvaltningens indstilling til nye tiltag i kommuneplanens rammer og retningslinjer, hvilket kan ses i følgende opslag:

  • Nye væsentlige tiltag i kommuneplanens regulering (markeret med blå baggrundsfarve i hovedstrukturen) som beskriver forslag til ændringer i kommuneplanen indenfor følgende:
  • Rækkefølgeplanen (s. 24-25)
  • Tætheder i byen (s. 26-27)
  • Bilparkering (s. 36-39)
  • Cykelparkering (s. 40-41)
  • El- og delebiler (s. 42-43)
  • Boligstørrelser (s. 62-67)
  • Blandet by (s. 68-69)
  • Erhvervsudvikling (s. 84-85)
  • Grøn forsyning (s. 98-101)
  • Byens kulturarv (s. 106-107).

Opslagene svarer derudover på kommuneplanstrategiens arbejdsprogram. 

  • Bydele i fokus (s. 108-123), som beskriver de væsentligste rammeændringer til konkrete byudviklingsprojekter fordelt på fire overordnede bydelsafgrænsninger. Indre By omtales på s. 111-112. 

Ajourføring af den strategiske retning fra kommuneplanstrategien med udvalgte resultater fra baggrundanalyserne til kommuneplanen, som giver anledning til forslag om enkelte nye målsætninger og redegørende tekst herom. Det gælder følgende målsætninger:

  • antal nye boliger, almene boliger og ungdomsboliger (s. 46)
  • at sikre varierede boligstørrelser på tværs af bydelene (s. 46)
  • målsætning for erhvervsbyggeri (s. 72).

Dertil revideret redegørende tekst:

  • opdateret prognose for befolkningstal og -udvikling (s. 16)
  • restrummelighed for byudviklingsområderne (s. 18)
  • redegørelse for nye mål for boligbyggeri (s. 46)
  • status på detailhandel i København (s. 81)
  • redegørelse af, hvordan den grønne arealplan understøtter at målet om maksimalt 300 meter til et grønt eller blåt område kan opnås i de tættest bebyggede kvarterer herunder at der prioriteres nye grønne områder, der hvor der er flest boliger (s. 90-91)
  • og omtale af mulighed for ny begrønningsprocent (s. 91).

Derudover har Økonomiforvaltningen opdateret diverse nøgletal for byens udvikling i de tilfælde, at der er kommet nye data, samt indarbejdet nyt forord og resumé (s. 6-9).

Økonomiforvaltningen bemærker, at der på mobilitetsmålets afrapportering på figur 2.8 er opgjort på rejser i DTU Transportvaneundersøgelse, mens målet er baseret på antal ture. Figurens data er således tilrettet så den er baseret på antal ture, hvilket medfører en marginal ændring i turfordelingen.

Lokaludvalgets møde den 24. april 2024

I mødet den 24. april 2024 orienterede Økonomiforvaltningen om indholdet i udkastet til forslag til Kommuneplan 2024. Lokaludvalget drøftede indholdet. Se bemærkningerne i drøftelsen her:
https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Christianshavns%20Lokaludvalg/m%C3%B8de-24042024/referat/punkt-3

I mødet valgte lokaludvalget Preben Møller Whitt, Kirsten V. Andersen, Jacob Fuchs og Lars Josephsen til at udarbejde et udkast til høringssvar.

Løsning

Det foreslås, at lokaludvalget godkender høringssvaret, som ses i bilaget.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil behandle høringssvarene i en hvidbog. 

Forslaget til Kommuneplan 2024 skal vedtages af Borgerrepræsentationen, hvorefter det kommer i offentlig høring; formentlig i perioden primo september-ultimo oktober 2024.

Forslaget til Kommuneplan 2024 bliver temaet for de politiske debatter på Christianshavnerdagen den 8. september 2024.

Beslutning

Vedr. nyt bilag 1 - ændret udkast til høringssvar: Til mødet forelå en ændret tekst til punkt 9 og en ændret figur 1. Lokaludvalget besluttede at basere behandlingen af sagen på den ændrede tekst. Den ændrede tekst indgår i det ændrede udkast til høringssvar, som ses i bilagsoversigten.

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gert Vincent om, at teksten på side 3, linje 30-33, i det ovenfor nævnte ændrede udkast til høringssvar opstilles i punktform.

 

Gert Vincent stillede ændringsforslag om, at underpunkt C i punkt 9 formuleres: "En tosporet vej (svarende til en hverdagsdøgnskapacitet på 8-10.000 køretøjer) øst om Udsigten til at betjene den lokale biltrafik i Margretheholm Havn-snittet. Lokaludvalget foreslår en omdannelse af den allerede eksisterende jordtransportvej til brug for jordlastbiler såvel som almindelig biltrafik." 

Asbjørn Kaasgaard stillede ændringsforslag om, at underpunkt C i punkt 9 formuleres: "En vej fra Vindmøllevej øst om Udsigten Margretheholm og syd for Margretheholm Havn kombineret med omdannelsen af den nordlige del af Refshalevej forbeholdt lette trafikanter og kollektiv trafik. Alternativt, at de to veje ensrettes hver sin vej."

Frode Neergaard stillede et ændringsforslag om, at underpunkt C i punkt 9 formuleres: "En tunnellagt tosporet vej (svarende til en hverdagsdøgnskapacitet på 8-10.000 køretøjer) i metro-traceet øst om Udsigten til at betjene den lokale biltrafik i Margretheholm Havn-snittet."

Tre vejledende afstemninger viste, at der var flertal for at stemme om ændringsforslaget fra Frode Neergaard:

For ændringsforslaget fra Frode Neergaard stemte 14 lokaludvalgsmedlemmer.
Ingen lokaludvalgsmedlemmer stemte imod.
5 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget besluttet, at underpunkt C i punkt 9 formuleres: "En tunnellagt tosporet vej (svarende til en hverdagsdøgnskapacitet på 8-10.000 køretøjer) i metro-traceet øst om Udsigten til at betjene den lokale biltrafik i Margretheholm Havn-snittet." Teksten til figur 1 konsekvensrettes.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Henrik Vilsbøll om, at punkt 11 afsluttes med følgende sætning: "Lokaludvalget beder om at få oplyst, hvad det konkret betyder, at bygninger får ”Byens Sjæl”- status og herunder om hvilke muligheder, begrænsninger og forpligtelser det giver ejeren af bygningen."

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at linje 1-2 på side 5 i ovennævnte ændrede udkast til høringssvar formuleres: "...af, at der udvikles en vejføring, som beskytter de allerede overbelastede strækninger Prinsessegade-Danneskjold-Samsøes Alle samt Torvegade mod sivetrafik til og fra de nye bydele."

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Jens Eskildsen om, at de første linjer i underpunkt B under punkt 9 formuleres: "Foranstaltninger med trafikøer, trafikdæmpning og centralt anbragte parkeringskældre på Refshaleøen/Lynetteholm, som..."

 

Lokaludvalget stemte om et ændringsforslag fra Gert Vincent om, at side 5, linje 20-23, i det ovenfor nævnte ændrede udkast til høringssvar formuleres: "Vi ønsker en undersøgelse af muligheder og konsekvenser ved at indføre en turistskat, som både kan reflektere en afvejning af de omkostninger, byen og dens befolkning har ved turisterne og de effekter turismen har for hovedstadens udvikling".

For ændringsforslaget stemte 5 lokaludvalgsmedlemmer.
Imod ændringsforslaget stemte 12 lokaludvalgsmedlemmer.
Ingen lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Marianne Olsen om, at der indsættes et nyt afsnit i høringssvaret med følgende tekst: "Lokaludvalget savner overordnede og områdespecifikke visioner/strategier for udvikling af kultur og fritidsområdet. Herunder strategier for udvikling af og arealtildeling til kultur-og idrætsfaciliteter med henblik på at opnå sundere borgere."

 

Lokaludvalget stemte om det ovenfor nævnte ændrede udkast til høringssvar med de tiltrådte ændringsforslag:
For stemte 15 lokaludvalgsmedlemmer.
Ingen lokaludvalgsmedlemmer stemte imod.
3 lokaludvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Dermed havde lokaludvalget godkendt, at det ovenfor nævnte ændrede høringssvar med de tiltrådte ændringsforslag sendes til Økonomiforvaltningen, idet Asbjørn Kaasgaard fik bemyndigelse til at foretage redaktionelle rettelser.

Til top